Slaný dort z kynutého těsta

Ingredience

  • Kvásek: půl kostky droždí
  • trochu teplé vody
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička mouky. Těsto: 30 dkg polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1/8 l vlažného mléka nebo vody
  • 4 lžíce oleje
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička drceného kmínu
  • kvásek
  • tuk na vymazání formy. Náplně a ozdoby podle chuti.

Postup receptu

  1. Do hrnku nebo malé misky rozdrobíme droždí, posypeme je lžičkou cukru a mouky a zalijeme teplou vodou
  2. Necháme vzejít
  3. Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl a kmín a promícháme, aby kvásek nepřišel do styku se solí
  4. Pak přilijeme vzešlý kvásek, zalijeme teplým mlékem nebo vodou a přidáme olej
  5. Vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme v teple vykynout
  6. Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a vložíme do tukem vymazané dortové formy a v té je necháme ještě dokynout
  7. Pečeme zvolna v předehřáté troubě 30-40 minut
  8. Upečený chlebový dort vyklopíme, necháme vychladnout
  9. Pak jej jednou, lépe však dvakrát prokrojíme, potřeme pomazánkami uvnitř, na povrchu i na bocích a ozdobíme

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.