Slaný dort z kynutého těsta. ❤️ Budete potřebovat: Kvásek: půl kostky droždí, trochu teplé vody, 1 lžička cukru, 1 lžička mouky. Těsto: 30 dkg polohrubé mouky, 1 vejce, 1/8 l vlažného mléka nebo vody, 4 lžíce oleje, 1/2 lžičky soli, 1 lžička drceného kmínu, kvásek, tuk na vymazání formy. Náplně a ozdoby podle chuti..
Ingredience
- Kvásek: půl kostky droždí
- trochu teplé vody
- 1 lžička cukru
- 1 lžička mouky. Těsto: 30 dkg polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1/8 l vlažného mléka nebo vody
- 4 lžíce oleje
- 1/2 lžičky soli
- 1 lžička drceného kmínu
- kvásek
- tuk na vymazání formy. Náplně a ozdoby podle chuti.
Postup receptu
- Do hrnku nebo malé misky rozdrobíme droždí, posypeme je lžičkou cukru a mouky a zalijeme teplou vodou
- Necháme vzejít
- Mouku prosijeme do mísy, přidáme sůl a kmín a promícháme, aby kvásek nepřišel do styku se solí
- Pak přilijeme vzešlý kvásek, zalijeme teplým mlékem nebo vodou a přidáme olej
- Vypracujeme hladké pružné těsto, které necháme v teple vykynout
- Vykynuté těsto vyklopíme na pomoučený vál, propracujeme a vložíme do tukem vymazané dortové formy a v té je necháme ještě dokynout
- Pečeme zvolna v předehřáté troubě 30-40 minut
- Upečený chlebový dort vyklopíme, necháme vychladnout
- Pak jej jednou, lépe však dvakrát prokrojíme, potřeme pomazánkami uvnitř, na povrchu i na bocích a ozdobíme