Svíčková omáčky od babičky

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 3 z 3

Ingredience

  • Maso
  • kdo jaké je zvyklý
  • já dělám z kuřecích řízků – ostatní druhy masa moc nemusíme…
  • 3 mrkve
  • 1/2 celeru
  • 2-3 střední cibule
  • sůl
  • 3 bobkové listy
  • 1/2 lžičky tymiánu
  • 5 kuliček pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • 4 lžíce octa
  • 15 dkg špeku
  • 125g másla
  • 250 ml smetany (může být i tatra mléko)
  • na dochucení sůl
  • pepř
  • cukr
  • ocet

Postup receptu

  1. Mrkev a celer nastrouháme, cibuli nahrubo nakrájíme a zalijeme vodou, přidáme pepř, sůl, nové koření, tymián, bobkový list a ocet
  2. Povaříme 5 minut, do vychladlého „nálevu“ naložíme maso – musí být potopené a necháme nejlépe přes noc
  3. Takto naložené může být i několik dní
  4. Maso vyndáme
  5. Nálev si slijeme – budeme potřebovat později
  6. Špek nakrájený na kostičky dáme smažit do hrnce, když je trochu vysmažený, přidáme máslo a zeleninu, kterou smažíme do zlatohněda, pak zalijeme „nálevem“, vložíme maso a uvaříme do měkka
  7. Když je maso měkké, vyndáme ho, vylovíme koření, rozmixujeme omáčku a můžeme ji propasírovat (ale nemusí se – kdo jak má rád)
  8. Omáčku zahustíme moukou rozkvedlanou v mléce, povaříme a zjemníme smetanou a dochutíme cukrem, solí, octem

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.