Zajíc pečený a zajíc na smetaně

Doba přípravy: 120 minut
Obtížnost: 2 z 3
Počet porcí: 4

Ingredience

Postup receptu

  1. Příprava zajíce: Pokud se jedná o mladý kus, tak je možné jej připravovat již za dva dny
  2. Mladý kus poznáme tak, že u mladého zajíce jde snadno nahoře natrhnout slech
  3. Pokud jde o starší kus, tak se doporučuje týden nechat zamřít
  4. K zamření se zajíc věší hlavou dolů do průvanu
  5. Pokud již není vyvržený, tak je potřeba se přesvědčit, že nemá v měchýři moč
  6. To uděláme tak, že ho levou rukou chytíme za nohy, otočíme hřbetem k sobě a pravou rukou mu přejedeme s mírným tlakem po břiše shora dolů
  7. V zimě zajíc vydrží zhruba 4 týdny, ale momentálně na to není dost zima
  8. Při stahování a vyvrhování je třeba postupovat opatrně, aby se nepoškodila střeva a u jater pak žluč
  9. A zvlášť pečlivě se obírá všechno sádlo, které není vhodné pro použití
  10. Pak je třeba zajíce řádně vymýt, zvlášť pak postřelená místa, aby se co nejvíce vymáčela krev, jinak by mohl mít pokrm nahořklou chuť
  11. Potírání máslem: Tato úprava se hodí pro mladý kus
  12. Kus nebo jednotlivé porce protáhneme slaninou, protože maso ze zvěřiny je chudé na tuk
  13. Zajíce osolíme a pak potřeme rozehřátým máslem
  14. Na 1-1,5 kg zvěřiny dáváme 10 dkg rozpuštěného másla
  15. V chladu necháme 2 dny odležet
  16. Pak postupujeme tak, že dáme na pekáč zeleninu a na ni maso, tak jak je, i se ztuhlým máslem
  17. To se bude pomalu rozehřívat a maso pak má jemnou chuť
  18. Nakládání do mořidla: Nakládáme především starší kusy, u mladých to není nutné, zbytečně se maso vylouží
  19. Nálev na 1,5 kg masa: 1/2 -3/4 litru vody, 1-2 lžíce octa, 6 kuliček pepře, špetka tymiánu, 2 bobkové listy
  20. Vše dáme do vody, vodu uvedeme do varu, přidáme koření, povaříme a necháme vychladnout
  21. Připravené maso (odblaněné a omyté) protáhneme asi 8 dkg slaniny, osolíme a dáme do vhodné nádoby (nejlepší je kameninová, ale může to být i porcelánová nebo ohnivzdorná mísa), kterou jsme vyložili kořenovou zeleninou asi v tomto množství: 1 větší celer, 1 větší petržel, 2 mrkve, 2 střední cibule
  22. Zeleninu rozdělíme tak, aby pokrývala i maso a zalijeme vychladlým mořidlem
  23. Zatížíme a necháme v mořidle 2-4 dny a každý den maso obracíme
  24. Pečený zajíc (předem potřený máslem) : 1 zajíc, 8 dkg slaniny, 1 velká cibule, 4 kuličky pepře, sůl, 3-4 lžíce mouky
  25. Uleželého zajíce, který byl předem potřený máslem vložíme přímo na pekáč, kde jsme předem rozpustili slaninu a mírně osmahli nakrájenou cibuli
  26. Zajíce opečeme po obou stranách a dusíme
  27. Podle potřeby slabě podléváme
  28. Jakmile je zajíc měkký, vyjmeme, naporcujeme a šťávu mezitím zahustíme moukou, kterou rozkvedláme ve vodě nebo smetaně
  29. Podáváme s knedlíkem a pikantnějším kompotem – švestkovým, rynglovým nebo zeleninovým salátem
  30. Zajíce můžeme také trochu nechat vysmahnout, šťávu nezahušťovat a podávat jen jako přírodní úpravu
  31. Jako přílohu zde můžeme použít i brambory
  32. Zajíc na smetaně (předem naložený v mořidle) :1 naložený zajíc a všechna naložená zelenina, 10 dkg másla, mořidlo na podlévání, 2 lžíce červeného vína, ¼ l smetany, 3-4 lžíce mouky
  33. Na pekáč dáme asi 2 lžíce másla, zeleninu vyjmutou z mořidla a na ni položíme zajíce, kterého obložíme několika plátky másla (asi 5 dkg)
  34. Pečeme zakryté a podle potřeby podléváme mořidlem
  35. Téměř měkké maso odkryjeme a dočervena osmahneme
  36. Pak jej vyjmeme, šťávu se zeleninou rozmixujeme a přilijeme červené víno
  37. Šťávu zalijeme smetanou, ve které jsme rozkvedlali mouku a necháme povařit
  38. Zajíce rozporcujeme a v dochucené omáčce prohřejeme
  39. Podáváme s knedlíkem

Komentáře

  1. nevím co je na tom složitého?? je tam pěkně popsané, co se má se zajícem před úpravou dělat, když to vynecháte, výsledek nebude tak dobrý… a zvěřina se snad nakládá vždycky…

  2. Me se take moc libi. Kdo rad chutne vaří, takový článek ocení. Všechno nejde delat „moderně“ za pet minut. Pro koho je vaření láska i hobby, rád si s jídlem pohraje. Udělat „jednoduššeji“ jde všechno, ale ty výsledky pak nejdou srovnat. Mě se článek moc líbí.

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.