Tisk

Galantina

Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso bez kostí, které je naplněné velmi jemnou kašovitou nádivkou. Naplněné maso se svine a vaří, nikoliv peče. Nádivka v tomto případě tvoří důležitou součást. Většinou se připravuje z jiného druhu masa, mele se velmi najemno - většinou dvakrát a pikantněji koření. Do umleté nádivky se přidávají nadrobno nakrájené další suroviny. Může to být například šunka, drobné kousíčky jater, ale i sekané mandle, dušené kousky hub a podobné suroviny, které tvoří mozaiku nádivky. Udržení tvaru se před vařením zajistí sešitím nebo ovázáním. Pro dobrou chuť se galantina vaří ve vývaru, ale může se vařit i v páře. Podává se zásadně studená, nakrájená na velmi jemné plátky. Pro slavnostnější příležitosti a do studeného bufetu se potírá nebo zdobí rosolem.


Další pojmy slovníku:

  • En Papillote

    Francouzský název "En Papillote" znamená v překladu "v pergamenu". Je to způsob kuchyňské úpravy, kdy se jídlo pečlivě zabalí...

  • Sušené droždí

    Sušené droždí je dehydrovaný druh droždí, průmyslově vyráběné ve formě tak drobných krystalků, že připomínají prášek. Lze je používat stejně jako...

  • Angrešt

    Bobulové ovoce s kyselejšími plody dozrávající v průběhu léta. Čerstvý se využívá hlavně do moučníků. Jinak z něj připravujeme sladkokyselé teplé i...

  • Rýže basmati

    Je to dlouhozrnná rýže s jedinečným aroma a jemnou delikátní chutí. Nakonec i její název znamená v překladu aromatická nebo také jemná. Pěstuje se...

  • Kornspitz

    Tento název nejčastěji objevíme v nabídkách různých marketů. Je to obchodní značka pečiva ve tvaru vřetena a hmotnosti 7 dkg. Recept na toto pečivo...



Nové příspěvky