Tisk

Galantina

Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso bez kostí, které je naplněné velmi jemnou kašovitou nádivkou. Naplněné maso se svine a vaří, nikoliv peče. Nádivka v tomto případě tvoří důležitou součást. Většinou se připravuje z jiného druhu masa, mele se velmi najemno - většinou dvakrát a pikantněji koření. Do umleté nádivky se přidávají nadrobno nakrájené další suroviny. Může to být například šunka, drobné kousíčky jater, ale i sekané mandle, dušené kousky hub a podobné suroviny, které tvoří mozaiku nádivky. Udržení tvaru se před vařením zajistí sešitím nebo ovázáním. Pro dobrou chuť se galantina vaří ve vývaru, ale může se vařit i v páře. Podává se zásadně studená, nakrájená na velmi jemné plátky. Pro slavnostnější příležitosti a do studeného bufetu se potírá nebo zdobí rosolem.


Další pojmy slovníku:

  • Croissant

    Croissant je pečivo pocházející z Francie. Tvarem je podobné zahnutému českému rohlíku, proto také název croissant, který znamená francouzsky...

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Ďas mořský

    Mořská ryba, která žije u středozemního a atlantického pobřeží Evropy, Afriky a Ameriky v poměrně velké hloubce. Má tak velkou a bizarní hlavu, že...

  • Nové koření

    Tmavé sušené bobule se podobají pepři, ale jsou větší a hladší a mají ostrou chuť a vůni. Jsou to sušené plody stálezeleného stromu pimentovníku,...



Nové příspěvky