Tisk

Galantina

Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso bez kostí, které je naplněné velmi jemnou kašovitou nádivkou. Naplněné maso se svine a vaří, nikoliv peče. Nádivka v tomto případě tvoří důležitou součást. Většinou se připravuje z jiného druhu masa, mele se velmi najemno - většinou dvakrát a pikantněji koření. Do umleté nádivky se přidávají nadrobno nakrájené další suroviny. Může to být například šunka, drobné kousíčky jater, ale i sekané mandle, dušené kousky hub a podobné suroviny, které tvoří mozaiku nádivky. Udržení tvaru se před vařením zajistí sešitím nebo ovázáním. Pro dobrou chuť se galantina vaří ve vývaru, ale může se vařit i v páře. Podává se zásadně studená, nakrájená na velmi jemné plátky. Pro slavnostnější příležitosti a do studeného bufetu se potírá nebo zdobí rosolem.


Další pojmy slovníku:

  • Kapusta hlávková

    Hlávková kapusta je košťálová zelenina s vysokým obsahem potřebných živin, která patří do zelných odrůd vyšlechtěných z plané brukve zelné, planě...

  • Tvaroh

    Tvaroh je plnohodnotná bílkovina získaná srážením mléka. Jeho obsah bílkovin se vyrovná masu, proto patří k nevýživnějším a nejsnáze stravitelným...

  • Avokádo

    Avocado je název stromu i jeho plodu. Strom avocado pochází z Jižní a Střední Ameriky, ale pěstuje se v řadě zemí s tropickým klimatem. Plody jsou...

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Treska obecná

    Treska je poměrně rozšířená mořská ryba. Existuje v několika druzích, ale nejrozšířenější je treska obecná. Jedná se o rybu, která dosahuje délky...



Nové příspěvky