Tisk článku

Konzervace hub

Hub je stále dost. Naše radost z jejich množství se ale může obrátit ve starost, co s houbami, které nestačíme zpracovat do vařených jídel. Řešením je konzervace hub, která nám prodlouží houbovou sezónu a tím i zpestří náš jídelníček na téměř neomezenou dobu.

Konzervace hub

Základní způsoby konzervace hub

Mezi nejznámější způsoby konzervace hub patří sušení a v dnešní době také mražení. Další možností konzervace hub je sterilace, kdy si můžeme připravit houby jako polotovar pro další použití nebo je zpracovat v kyselém nebo kečupovém nálevu samostatně nebo s další zeleninou podobně jako čalamádu.

Sušené houby

K sušení vybíráme houby zcela zdravé, nepřezrálé a nerozmoklé. Sušíme všechny naše druhy hřibovitých hub i kozáky, klouzky, václavky, pravé ryzce a lišky. Houby již při sběru nasucho očistíme, odkrojíme poškozené nebo červivé části a otřeme suchým hadříkem. Doma je nakrájíme na plátky 3-5 mm silné a sušíme rozložené na lískách, sítu nebo prkénku. Sušit můžeme na slunci nebo v troubě. Sušíme-li v troubě, pak počáteční teplota má být 45°C, potom cca 70°C. Dvířka trouby musíme nechat pootevřená, aby vlhkost mohla unikat ven. Během sušení houby obracíme. Sušení nám značně zjednoduší elektrická sušička. Bez trouby a sušičky a bez sít a lísek se objedeme, jestliže houby nakrájíme na poměrně silné plátky, napícháme na špejle a ty zabodneme do polystyrenu. Nemusíme obracet a za dva dny jsou krásně suché a voňavé. Houby bychom měli usušit během 2-3 dnů, aby si zachovaly barvu. Správně usušené houby mají intenzivnější aroma než čerstvé houby, šustí a snadno se lámou. Plníme je do sklenic se šroubovacími víčky. Během uskladnění je kontrolujeme, aby nebyly napadeny plísní nebo aby se do nich nedali moli. Proti molům se osvědčuje starý recept po babičkách, kdy na dno sklenice dáme několik kuliček celého pepře. Sušené houby před použitím namočíme do vody, případně do mléka a pak používáme jako čerstvé.

Mražené houby

Mrazíme jen čerstvé a mladé houby všech druhů. Očištěné houby opereme ve vodě, nakrájíme na kousky a nasypeme do vařící osolené vody. Přidáme špetku kyseliny citronové, aby neztmavly. Povaříme asi 5 minut , scedíme a vychladíme v kastrolu se studenou vodou. Dobře odkapané houby narovnáme v jedné vrstvě do alobalových misek a zmrazíme. Zmrazené houby přeložíme do mikrotenových sáčků v dávkách pro jedno použití, vytlačíme vzduch, uzavřeme a uložíme do mrazničky. Nebo houby podusíme téměř doměkka, vydusíme vodu a pak již postupujeme stejně. Takto zmrazené houby jsou zcela připravené pro další použití. Před použitím houby předem nerozmrazujeme.

Sterilované houby

Houby můžeme pro další použití sterilovat tak, že očištěné houby podusíme téměř doměkka, i s trochou vydušené šťávy je natlačíme do vymytých sklenic, uzavřeme víčky a sterilujeme dostatečně dlouhou dobu. To znamená, že je sterilujeme buď cca 40 minut při 90°C nebo ještě bezpečněji dvakrát. Poprvé 30 minut při 90°C, necháme vychladnout a druhý den pak 20 minut při 90°C. Při kuchyňské přípravě s nimi nakládáme jako s právě podušenými houbami. Kromě toho můžeme sterilovat houby i ve sladkokyselém nálevu případně s kečupem. Pro tuto přípravu se hodí jen pevné a tvrdé menší houby. Očištěné houby pokrájíme na kousky, menší ponecháme celé. Pak je povaříme asi 8 minut v mírně osolené vodě, scedíme, propláchneme studenou vodou a naskládáme do skleniček. Prokládáme kroužky cibule nebo proužky papriky. Cibule dáváme jen přiměřené množství pro chuť, protože ta ovlivňuje houstnutí nálevu. Můžeme doplnit i další lehce povařenou a drobně pokrájenou zeleninou, jako květákem, mrkví, celerem, hráškem, syrovou zeleninou jako kostičkami okurky, cukety, atd. Zaléváme vlažným sladkokyselým nálevem, který si připravíme podle některého osvědčeného receptu. Máme-li větší množství různých hub včetně velkých hřibů nebo měkčích růžovek, můžeme si z nich připravit houbovou tresť. Houby nakrájíme na kousky, podusíme, pak přidáme cibuli a další zeleninu. Osolíme, okořeníme a svaříme na hustou omáčku. Naplníme do sklenic a sterilujeme. Houbovou tresť používáme jako přídavek pro ochucení polévek nebo omáček. Recept najdete v A-Z receptech v kategorii Houby.

Méně obvyklé způsoby konzervace hub

Jsou známy ještě další způsoby konzervace hub jako například v soli nebo v tuku, ale takto konzervované houby se hůře uchovávají a ještě hůře dávkují do jídel z nich připravovaných, proto se již moc neužívají.
 





Příspěvky ke článku: Konzervace hub

Vložit nový příspěvek
Sušené houby jsou nej nej Autor: Tamarka, vloženo 28.07.2009
OdpovědětTento rok jsem se rozhodla sušit, protože to dělala vždycky babička a já to prostě zbožňuji a sušené jsou nejlepší.
Re: Sušené houby jsou nej nej Autor: , vloženo 03.08.2009
OdpovědětU nás se zase radši houby podusí na cibulce a pak je teprve zamražujeme a jsou skvělé jak do polévek, omáček a pod maso, hned po ruce a jako čerstvé:)
Re: Re: Sušené houby jsou nej nej Autor: Klárka, vloženo 03.09.2009
OdpovědětNejraději sušíme máme na to sušičku ovoce a zeleniny a nemůžu si to vynachválit bez práce pomalu jen pak vysyat do hadrového pytlíčku a můžeme se těšit na zimní gulajdu s houbičkama:)


Nové příspěvky