Tisk článku

Nízkokalorická dieta

Dieta, slovo skloňované ve všech pádech. Kdo by také nechtěl mít štíhlou postavu a k tomu ještě správně vytvarovanou? Jenomže s váhou je to u většiny lidí tak, že směrem nahoru jde velmi rychle, ale směrem dolů velmi obtížně. Proto se čas od času objevují zaručené a zázračné diety. Je chybou očekávat od těchto diet něco víc než jen případné krátkodobé snížení váhy. Pro trvalý úspěch je nutné změnit nejen způsob stravování, ale také zvýšit výdej energie.

Nízkokalorická dieta

Základní zásady při snižování váhy

Nikdy se nesnažíme zhubnout příliš rychle. Ideální úbytek váhy je 1 kg týdně, z vyšší nadváhy 2 kg. Při snižování váhy vybíráme diety a způsob stravování, který zachovává všechny důležité složky potravy, to znamená bílkoviny, minerály a přiměřený podíl sacharidů. Omezujeme hlavně tuky a cukr a také méně solíme. Diety doplníme podle možností aktivním pohybem. Nemusí to být nutně náročná gymnastika nebo maratónské běhy, ale stačí pravidelné ostré procházky, lehký běh, jízda na kole nebo domácí cvičení s důrazem na správné provedení cviků. Nezapomínáme přitom na to, že tuk se začíná odbourávat až po 30 minutách tělesné aktivity, takže tělesná cvičení přizpůsobíme tomuto limitu.

Doporučené potraviny

Ze základních potravin, mezi které řadíme maso, mléčné výrobky, moučné výrobky, zeleninu a ovoce jsou nejen pro nízkokalorickou dietu, ale pro složení jídelníčku zdravého stravování vůbec doporučovány níže uvedené složky potravin včetně jejich tepelné úpravy.

Maso

Pro přípravu pokrmů používáme libové, netučné maso. Tyto požadavky nejlépe plní kuřecí maso a vybrané rybí maso. Zařadit do jídelníčku můžeme i kvalitní hovězí nebo krůtí maso. Tepelnou úpravu volíme takovou, která nepotřebuje mnoho tuku, to znamená, že grilujeme v domácím grilu, dusíme podlité vodou nebo nasucho opékáme. Vhodné pro kvalitní tepelnou úpravu je pořízení moderního nádobí, například s titanovým povrchem, které nám tuto přípravu umožní.

Mléčné výrobky

Mléko a mléčné výrobky jsou důležitým zdrojem vápníku, proto je z jídelníčku nevyřazujeme, ale dbáme přitom na to, aby jejich tuková složka byla co nejnižší. Nedoplňujeme je také cukrem, takže omezíme sladké mléčné nápoje jako koktejly, máslové krémy nebo sladké tvarohové pomazánky.

Moučné výrobky

Mezi moučné výrobky patří pečivo a přílohy včetně těstovin a nejrůznějších noků a knedlíků. Jedná se o sacharidy, které není třeba vyloučit, ale je nutné je omezit. Dáváme přednost výrobkům z celozrnné mouky, které mají vyšší obsah vlákniny. Porce těstovin a dalších výrobků si alespoň o třetinu zmenšíme. U knedlíků není ani tak problém v jejich kalorické hodnotě, jako v pokrmech, ke kterým jsou podávány, takže je společně s nimi vyloučíme.

Zelenina

Zelenina má téměř nulovou kalorickou hodnotu, takže její podávání bez dalších přísad není nutné omezovat. Největší podíl by měla samozřejmě představovat zelenina syrová, kterou nemusíme jen chroupat, ale můžeme si ji nastrouhanou různým způsobem připravovat jako salát či přísadu do pomazánek. Zeleninovou přílohou nastavíme základní pokrm tak, že můžeme omezit přílohu z mouky. Pro její přípravu volíme mírné povaření, nejlépe nad párou nebo podušení. Samozřejmě nedochucujeme tučnou majonézou. Mezi zeleninu patří i brambory, které nejčastěji podáváme jako přílohu a to vařené, pečené nebo jako bramborovou kaši. Na bramborové saláty, smažené hranolky, krokety a hlavně různé chipsy zapomeneme.

Ovoce

Ovoce má různý podíl cukru, takže pro přísnou nízkokalorickou dietu je třeba vybírat vhodné druhy. Pro méně přísnou dietu je ale možné využívat obsahu vitamínů a toho, že ovoce je chutné, takže nám stačí ke svačině či k nastavení večeře nebo místo sladkého zákusku.

Moučníky

Moučníky bychom si měli odpustit, zvláště při krátkodobé přísnější dietě. Občas je ale potřeba si život trochu osladit. V tom případě vybíráme lehké moučníky bez nebo s minimem tuku a s ovocnou nebo tvarohovou náplní. Místo cukru můžeme sladit medem, který je zdravější. Pozor na umělá sladidla, která jsou určena především pro nemocné osoby. Jejich kalorická hodnota je poměrně vysoká a pro zdravé lidi příliš zdravá nejsou.

Nápoje

Nápoje bychom zásadně neměli sladit. Pít můžeme různé čaje, neperlivé minerálky s nízkým obsahem sodíku, neslazené ovocné nebo zeleninové šťávy a čistou vodu.

Několik rad na závěr

  1. Diety s velmi nízkým obsahem kalorií (1000 a méně) dodržujeme jen krátkodobě, například přes víkend nebo jen 1 týden.
  2. Pro udržení váhy nebo mírný váhový úbytek můžeme zařadit na jeden den v týdnu odlehčovací dny, kdy jíme jen ovoce nebo zeleninu a zvýšíme příjem tekutin.
  3. Při každé dietě pečlivě dodržujeme pestrost stravy, abychom si zajistili přísun potřebných živin.
  4. Denní jídla rozdělujeme nejméně do 5 dávek, snídaně by měla činit větší podíl než večeře.
  5. Nejen při dietě dodržujeme pitný režim dostatkem vhodných tekutin.




Příspěvky ke článku: Nízkokalorická dieta

Vložit nový příspěvek
Radši to nechat na odborníkovi Autor: Adéla, vloženo 25.11.2009
OdpovědětV tomhle přípddě bych sito nechal ušít od nějakého odbprníka na míru takvou dietu:) Dle mého názoru to sám laik nezvládne si to udělat sám:(
Re: Radši to nechat na odborníkovi Autor: Ilonka, vloženo 30.11.2009
OdpovědětU mě je stejný názor, určitě si to nechat udělat u odborníka na míru:)


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...