Tisk článku

Šetřící dieta

Šetřící dietu nám někdy předepíše nebo doporučí lékař, někdy si ji se znalostí věci již naordinujeme sami. Většinou býváme dostatečně informováni, jak vybírat suroviny, jak zabezpečit dostatečně bohatou stravu, čemu dát přednost a čeho se vyvarovat. Přesto neuškodí si zopakovat několik hlavních zásad.

Šetřící dieta

Šetřící dieta a její používání

Kdy se šetřící dieta používá? Především u různých druhů onemocnění trávicího traktu, zvláště pak u žaludečních nebo dvanácterníkových vředů. Do šetřící diety lze zařadit i diety při onemocnění žlučníku, jater a dalších trávicích orgánů. Nejedná se o nárazovou dietu například při pouhé žaludeční nevolnosti nebo o dietu při záchvatech nebo zhoršení choroby, ale o dietu, kterou je třeba dodržovat podle potřeb delší čas, někdy i opravdu dlouhodobě. Proto je při ní bezpodmínečně nutné dbát na to, aby byla strava nutričně vyvážená a obsahovala všechny nezbytné látky i při vyloučení některých nežádoucích potravin. V šetřící dietě jsou nežádoucí potraviny definovány podle druhu onemocnění nebo podle osobních zkušeností nemocného a žádoucího účinku, který vylučuje náhlé zhoršení choroby, je dosahováno především důsledným dodržováním šetrných postupů při přípravě jednotlivých jídel.

Šetřící dieta a tepelné úpravy

Do šetřící diety se nehodí smažení a prudké pečení na větším množství tuku. Naopak je třeba dávat přednost vaření ve vodě nebo na páře a dušení na malém množství tuku nebo zcela bez tuku. Množství tuku upravujeme podle druhu onemocnění, protože například u vředových onemocnění žaludku není třeba tuk omezovat tolik, jako u nemocnění žlučníku, při snižování nadváhy nebo při kombinaci různých chorob.

Vaření při šetřící dietě

Je to často používaná a velmi vhodná úprava. Vařená jídla z vhodných surovin jsou lehce stravitelná a bez nežádoucí dráždivých látek. Pokud je to vzhledem k základní surovině vhodné, tak je lepší vaření v páře buď v parním hrnci nebo na pařákové vložce umístěné nad vroucí vodu.

Dušení při šetřící dietě

Především maso jen zlehka opečeme na velmi malém množství tuku, případně nasucho a pak jen podléváme netučným vývarem nebo vodou a dusíme doměkka. K šetřící dietě se ani při dušení nehodí příliš aromatická zelenina a chuťově výrazné koření nebo kořenící přísady. Dušená jídla dochucujeme tak, aby konečná chuť byla jemná a lahodná. Pokud je možné přidat tuk, tak je nejvhodnější přidat až nakonec do hotového pokrmu čerstvé máslo, dobrý olej nebo kvalitní rostlinný tuk. Chceme-li mít lépe zbarvenou šťávu, tak maso nakrájíme na menší kousky, obalíme je v troše mouky a nasucho opečeme. Takto upravené maso pak podlijeme a dusíme doměkka.

Pečení při šetřící dietě

Při šetřící dietě pečeme při nižších teplotách tak, aby se maso dokonale propeklo. Tuku používáme jen velmi málo, ale dbáme na časté přelévání a podlévání, aby jídlo nebylo vysušené. Podobně jako u dušení se raději vyhneme přílišnému kořenění a povolené množství tuku přidáváme až nakonec. Tuk může být různý, ale nejvhodnější je čerstvé máslo. Pečení můžeme nahradit grilováním, kdy není třeba vůbec používat tuk a dnešní domácí grily při dodržení postupu zajistí kvalitní tepelnou úpravu.

Šetřící dieta a polévky

K šetřící dietě patří také jemné polévky. Pokud chceme použít jako základ masový vývar, tak by neměl být příliš koncentrovaný. Příliš se nehodí ani vývary z prodávaných bujónových kostek. Používáme proto nepříliš silné masové vývary, zeleninové vývary a většinou se hodí i polévky ze sladkého nebo kyselého mléka. Pokud to recept dovolí, tak nezahušťujeme vůbec a do polévky spíše použijeme zavářku z těstovin, vloček nebo rýže. Při potřebě zahušťování používáme mouku opraženou nasucho nebo jen mouku rozmíchanou v troše vody nebo mléka. Zahušťovat můžeme také strouhanými nebo prolisovanými brambory či strouhaným pečivem. Polévky při šetřící dietě příliš nekořeníme, pokusíme se omezit i množství soli a chuť polévek spíše vyrovnáme použitím různých čerstvých nebo sušených bylinek.
 





Příspěvky ke článku: Šetřící dieta

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...