Tisk

Vepřový bůček

Vepřový bůček je maso z boční části vepře. Jedná se o poměrně tučnou část masa, které je tukem silně prorostlé a tukovou vrstvou je i obalené. Prodává se s kostí nebo bez kosti. V masné výrobě se z něj dělají různé druhy slaniny a to vařené, uzené a s příchutí česneku, paprikované apod.. V kuchyni se bůček může vařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem. Nejčastěji se bůček peče tak a to tak, aby se sádlo co nejvíce vypeklo, proto se pod něj při pečení nedává jiný tuk, naopak tučné části se během pečení propichují, aby tuk co nejvíce vyprýštil. Libovější bůček se dá vhodně nakrájený i plnit pikantnějšími náplněmi nebo z něj lze připravit tučnější guláš. Bůček se často mele na masovém strojku buď samotný nebo s předním hovězím masem a pak se použije jako mleté maso. Bůček se používá také na uzení, známá je z bůčku vyrobená anglická slanina. V masném průmyslu se používá do uzenářských výrobků. 


Další pojmy slovníku:

  • Bramborová moučka

    Bramborová moučka se vyrábí ze škrobnatých brambor. V podstatě se jedná o koncentrovaný sušený škrob. Nejznámější obchodní název je Solamyl a tak...

  • Škvarky

    Škvarky jsou vedlejším produktem vzniklým při škvaření sádla. Ze zbytků masové tkáně, které u syrového sádla bývají, zůstávají po rozpuštění tuku a...

  • Slanina

    Jako slanina nebo také špek se označuje solené či uzené vepřové sádlo. Sádlo se nechává proležet v solném roztoku a někdy se ještě následně udí....

  • Mandarinky

    Mandarinky patří mezi citrusy. Jsou to plody citrusového stromku, který je odrůdou oranžovníku. Mandarinek je mnoho druhů a kvalitní mandarinky by...

  • Asa (Asant)

    Druhý název tohoto koření je poněkud nestandardní. Ase se říká čertovo lejno. Je to klejopryskyřice, získávaná naříznutím oddenků kořene rostliny,...

Recepty s "Vepřový bůček":

  • Vepřový hrnec - jídlo z 1 hrnce

    Krkovici nakrájíme na plátky a opečeme na oleji. Nakrájíme cibuli nahrubo, mrkev a celer na nudličky, přidáme lusky a brambory nakrájené na...

  • Vinné klobásy

    Maso rozemeleme na masovém strojku, pak dáme do mixeru s ostatními přísadami a rozmixujeme na hustou kaši. Z těsta uděláme placičky, které před...

  • Grilované kuřecí rolky se sýrem

    Kuřecí řízky jemně naklepeme, osolíme a potřeme hořčicí. Do plátků zabalíme plátek hermelínu, plátek slaniny a bazalku. Upevníme jehlou na závitky...

  • Uzené maso pečené na pivu

    Plátky uzeného masa potřeme prolisovaným česnekem, okmínujeme a vložíme do pekáčku s rozpuštěným sádlem. Po obou stranách maso osmahneme, pak je...

  • Grilované ražniči z uzeniny

    Párky nebo podobnou uzeninu nakrájíme na kolečka 2-3 cm silná, oloupanou cibuli a rajčata na plátky a očištěné papriky na silnější nudličky....



Nové příspěvky