Tisk

Vepřový bůček

Vepřový bůček je maso z boční části vepře. Jedná se o poměrně tučnou část masa, které je tukem silně prorostlé a tukovou vrstvou je i obalené. Prodává se s kostí nebo bez kosti. V masné výrobě se z něj dělají různé druhy slaniny a to vařené, uzené a s příchutí česneku, paprikované apod.. V kuchyni se bůček může vařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem. Nejčastěji se bůček peče tak a to tak, aby se sádlo co nejvíce vypeklo, proto se pod něj při pečení nedává jiný tuk, naopak tučné části se během pečení propichují, aby tuk co nejvíce vyprýštil. Libovější bůček se dá vhodně nakrájený i plnit pikantnějšími náplněmi nebo z něj lze připravit tučnější guláš. Bůček se často mele na masovém strojku buď samotný nebo s předním hovězím masem a pak se použije jako mleté maso. Bůček se používá také na uzení, známá je z bůčku vyrobená anglická slanina. V masném průmyslu se používá do uzenářských výrobků. 


Další pojmy slovníku:

  • Hamburger

    Hamburger (nebo pouze burger) je původně americký sendvič, který je vyrobený z opečené masové placky, (může být také uzená, pařená nebo grilovaná)...

  • Jalovec

    Jsou to plody stálezeleného stromu, který roste přirozeně na severní poloukouli a tedy i našem území. Jako koření se používají bobule, obvykle...

  • Krutony

    Název pochází se slova croutons, které je francouzského původu. Označuje opečené nebo osmažené kostičky chleba, housky nebo jiného pečiva, které se...

  • Agar

    Želatinový přípravek získávaný z mořských řas. Je součástí želatin prodávaných pod různými obchodními názvy v práškové nebo jiné formě. Tyto...

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...

Recepty s "Vepřový bůček":

  • Grilovaný bůček v alobalu

    Bůček vykostíme, zbavíme kůže a nakrájíme na slabší plátky. Naklepeme je, osolíme a opepříme, potřeme hořčicí a prokládáme kolečky salámu, plátky,...

  • Vepřové ražniči s brambory

    Kotlety vykostíme, opláchneme a lehce naklepeme. Osolíme, opepříme a nakrájíme na kousky. Připravíme si cibuli nakrájenou na plná kolečka a bůček...

  • Kuře pod masovou peřinou

    Kuře nakrájené na menší kousky osolíme a opepříme. Naskládáme jej do vymazaného pekáče. Bůček, rohlíky zvlhčené mlékem, cibuli a česnek umeleme....

  • Pivní rizoto

    Cibuli nakrájíme nadrobno a osmahneme ji na másle. Rýži propláchneme a smícháme s cibulí a na kostičky nakrájeným salámem a slaninou. Osolíme,...

  • Grilovaný bůček v pivní marinádě

    Bůček vykostíme, zbavíme případné kůže a nakrájíme na plátky. Z výše uvedených přísad smícháme marinádu a plátky masa do ní naložíme. Necháme...



Nové příspěvky