Co je/jsou Vepřový bůček

Vepřový bůček je maso z boční části vepře. Jedná se o poměrně tučnou část masa, které je tukem silně prorostlé a tukovou vrstvou je i obalené. Prodává se s kostí nebo bez kosti. V masné výrobě se z něj dělají různé druhy slaniny a to vařené, uzené a s příchutí česneku, paprikované apod.. V kuchyni se bůček může vařit a podávat jako ovar s hořčicí a křenem. Nejčastěji se bůček peče tak a to tak, aby se sádlo co nejvíce vypeklo, proto se pod něj při pečení nedává jiný tuk, naopak tučné části se během pečení propichují, aby tuk co nejvíce vyprýštil. Libovější bůček se dá vhodně nakrájený i plnit pikantnějšími náplněmi nebo z něj lze připravit tučnější guláš. Bůček se často mele na masovém strojku buď samotný nebo s předním hovězím masem a pak se použije jako mleté maso. Bůček se používá také na uzení, známá je z bůčku vyrobená anglická slanina. V masném průmyslu se používá do uzenářských výrobků.