Vše co jste chtěli vědět o rýžovém vínu. Kam ho použít, jak si uvařit vlastní domácí a mnoho dalších informací

Milujete Asii? Asijskou kuchyni, tradice a zvyky?

Potom si musíte přečíst tento článek, který pojednává o základním stavebním kameni asijské kultury, o rýžovém víně.

Dozvíte se spoustu zajímavých informací jako jak se vyrábí, kam se používá, proč ho nezaměňovat s rýžovým octem atd.

Co je rýžové víno?

Rýžové víno je obecný název označující alkoholické nápoje vyrobené z obilovin, zejména rýže pocházející z východní Asie. Rýžové víno je významný nápoj používaný při náboženských slavnostech.

Nápoj je na Západě známý jako „rýžové víno“, protože jeho obsah alkoholu se blíží hodnotám alkoholu, které se běžně v těchto zemích konzumují.

Rýžové víno se v Japonsku nazývá saké, v Koreji cheongju a v Číně shaosingjiu. Saké je národní a tradiční nápoj Japonska a je jedním z nejoblíbenějších tradičních nedestilovaných alkoholických nápojů na světě.

Klasický postup pro přípravu rýžového vína zahrnuje proces zcukernatění dušeného rýžového škrobu. Zcukernatění je dosaženo v průběhu fermentace, která může probíhat za pomoci zapojení houbových enzymů a kvasinkových kultur.

Lahodné japonské víno z fermentované rýže.
Zdroj: realsimple.com

Nutriční hodnoty rýžového vína (na 100 ml)

Energitická hodnotaSacharidyZ toho cukryTukyNasycené mastné kyselinyBílkovinyVlákninaSůl
69 kcal5,4 g4,5 g0,4 g0 g0,8 g0 g0,01 g

Čím rýžové víno nahradit?

K vaření

  • Světlé suché sherry. To je dobrá náhrada kvůli jeho podobné barvě a chuti. Použijte v poměru 1:1.
  • Gin. Jeho podobná chuť z něj dělá dobrou náhradu za bílé rýžové víno. Použijte ho v ½ až ¾  množství, dokud nedosáhnete požadované chuti.
  • Bílé víno může snadno nahradit bílé rýžové víno v poměru 1:1.
  • Suché sherry a cukr. Chcete-li nahradit tmavé rýžové víno, použijte stejné množství suchého sherry a špetku cukru.
  • Bílá hroznová šťáva. Nealkoholická varianta, která se dobře hodí k většině pokrmům. Pro zvýšení kyselosti přidejte polovinu vymačkaného citronu.

K pití

  • Bílé víno
  • Suchý Vermut
  • Šťáva z bílých hroznů jako nealkoholická varianta
Jakými dalšími ingrediencemi lze rýžové víno nahradit.
Zdroj: elle.fr

Rozdíl mezi rýžovým vínem a rýžovým octem

Výroba

Rýžové víno se vyrábí fermentací rýžového škrobu pomocí kvasinek, plísní a bakterií mléčného kvašení, které přeměňují škroby na cukry a dochází k produkci alkoholu.

Rýžový ocet se vyrábí fermentací škrobů v rýži pomocí octové bakterie a malého množství rýžového vína, aby se cukry přeměnily na alkohol a poté na kyselinu octovou.

Chuť

Huangjiu (čínské rýžové víno), Mirin (japonské víno na vaření) a saké (japonské víno na pití) jsou nejoblíbenější odrůdy rýžového vína. Ve srovnání s jinými rýžovými víny mají sladkou, jemnou chuť a obvykle mají nižší obsah alkoholu. Na trhu je mnoho dalších odrůd rýžových vín, které mají různé chutě a barvy v závislosti na procesu fermentace a přidání dalších přísad, jako je koření, bylinky nebo ovoce.

Rýžový ocet má sladkou, kyselou chuť podobnou chuti jiných druhů octů, jako je jablečný ocet. Na rozdíl od rýžového vína se rýžový ocet obvykle používá pouze v malém množství.

Použití

Rýžové víno se používá k vaření a běžně se konzumuje i jako alkoholický nápoj. Při vaření se obvykle přidává přímo do jídel nebo do marinád či omáček, jako je teriyaki, jako zvýrazňovač chuti.

Pokud jde o rýžový ocet, ten se používá k dochucení marinád, omáček, smažené rýže, nakládané zeleniny a sushi, a to jen ve velmi malém množství pro svou ostrou a výraznou chuť.

Rozdíl mezi rýžovým vínem a rýžovým octem jak je použít a jak chutnají.
Zdroj: evolvingtable.com

Kam se rýžové víno používá?

Stejně jako použití vína v pokrmech západních zemí, rýžové víno dodává pokrmům hloubku a chuťovou komplexnost. Často se používá v marinádách a omáčkách a během procesu smažení do woků.

Použijte rýžové víno do přípravy rýže na sushi. Jak na to a všechny další postupy a tipy najdete v těchto receptech na tradiční japonské rolky.

Jakou rýži je nejlepší použít do sushi se dozvíte v tomto článku o rýži, který dopodrobna rozebírá vše důležité co o této surovině potřebujete vědět.

Rýžové víno recept

  • 1 kg -syrová rýže
  • 1 kg cukr
  • 500 g rozinek (jemně nakrájených)
  • 5 l vody (vroucí)
  • ½ lžičky kvasnicového prášku

Vložte rýži, cukr a rozinky do velké nádoby

Zalijte je 5 litry vroucí vody

Přikryjte a nechte vystydnout

Vmíchejte kvasnicový prášek

Nechte 3 týdny v klidu a denně míchejte

Když se bublinky kvašení přestanou objevovat, sceďte víno a před použitím nechte měsíc odležet.

Jak si vyrobit domácí rýžové víno pomocí kvasinek a fermentace.
Zdroj: thekitchn.com

Druhy rýžového vína

Saké – JaponskoJedna z nejoblíbenějších forem rýžových vín, saké. Japonský národní nápoj, je rýžové víno s obsahem alkoholu 15 %. V Japonsku je podávání saké spojeno s rituály a tradicemi, kdy se podává v porcelánových mističkách a konzumuje se horké.
Tapai nebo Brem – Indonésie / BaliTapai je pokrm z fermentované rýže, který pochází z Indonésie a dalších částí jihovýchodní Asie. Můžete ji jíst buď v pevné formě, nebo nechat rýži delší dobu fermentovat, čímž se přemění na alkoholický nápoj. Tekutá forma se často přidává do dezertů a ledových nápojů.
Makgeolli – KoreaToto úžasné asijské rýžové víno, nejoblíbenějším nápojem v Jižní Koreji. Víno je sladké, trochu kyselé a alkoholické. Korejci pijí makgeolli téměř denně, protože má nízký obsah alkoholu a nehrozí po něm kocovina.
Lao Lao – LaosLao-Lao nebo doslova ‚laoský alkohol‘ je rýžové víno z Laosu v jihovýchodní Asii. Oblíbený mezi místními obyvateli i turisty, může se značně lišit v obsahu alkoholu, chuti a barvě.
Shaoxing Wine – ČínaTradiční čínské víno je světově proslulé. Shaoxing víno se vyrábí z fermentace rýže a poté následuje proces skladování, který trvá velmi dlouhou dobu. Podává se v rýžových miskách, často se konzumuje jako aperitiv před jídlem a v čínské kuchyni se dokonce používá k vaření.
Handia – IndieMožná jste to nevěděli, ale přímo v Indii můžete ochutnat nápoje na z rýže. Toto jedinečné rýžové víno se vyskytuje v částech Indie a je základem tradic domorodých obyvatel. Má mléčnou bílou konzistenci, je aromatické s nízkým obsahem alkoholu!

Použité zdroje

What’s the Difference Between Rice Wine and Rice Vinegar, Keli Foster, The Kitchen, 09. 05. 2019, [citováno: 29. 03. 2022]
Shaoxing Wine – Chinese Cooking Wine, Nagi, Recipe Tin Eats, 18. 10. 2018, [citováno: 29. 03. 2022]
Rice Wine Health Benefits and its Effects on the Body, Michael Rucker, Michael Rucker Ph.D., 11. 10. 2007, [citováno: 29. 03. 2022]
Rice Wine Benefits, Recipe & Side Effects, John Staughton, Organic Fats, 21. 07. 2021, [citováno: 29. 03. 2022]
X