Jak na sushi, aneb recept na japonskou delikatesu snadno a rychle!

Přeneste se spolu s námi do země vycházejícího slunce a připravte si jeden z těchto receptů na sushi!

Všechny jsou jedinečné, jednoduché na přípravu a tak lahodné!

Neváhejte ani chvíli a objevte taje japonské kuchyně i u vás doma.

Pálivá tuňáková rolka (ura maki)

Ohnivě pikantní rolky s tuňákem sashimi v sezamové omáčce Sriracha, doplněné pikantní majonézou pro extra šmrnc!

Co budeme potřebovat

  1. 35 g uvařené japonské krátkozrnné rýže (viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
  2. 120 g tuňáka
  3. 3 lžičky omáčky sriracha
  4. ½ lžičky sezamového oleje
  5. 2 jarní cibulky (nakrájená na tenká kolečka)
  6. 1 list nori (mořské řasy)
  7. 2 lžíce pražených bílých sezamových semínek
  8. Pikantní majonéza

Na namáčení prstů

  1. 60 ml vody (4 polévkové lžíce)
  2. 2 lžičky rýžového octa

Postup

  1. Shromáždíme si všechny všechny ingredience
  2. Nejdříve si připravíme octovou vodu na namáčení rolek
  3. Smícháme 60 ml vody a 2 lžičky rýžového octa v malé misce
  4. Ponořením prstů do octové vody zabráníme tomu, aby se k nim rýže nepřilepila
  5. Tuňáka nakrájíme 0,5 cm kostky
  6. Ve střední misce smícháme tuňáka, omáčku Sriracha, sezamový olej a trochu zelené cibulky
  7. Řasu nori si rozřízneme na půl
  8. Položíme půl plátu nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku
  9. Namočíme si prsty do octové vody a rovnoměrně rozprostřete ¾ množství rýže na plát nori
  10. Rýži posypeme sezamovými semínky.
  11. Plát nori otočíme tak, aby strana s rýží směřovala dolů
  12. Polovinu tuňákové směsi dejte na spodní konec listu nori
  13. Uchopíme spodní okraj bambusové rohože
  14. Prsty jí držíme v místech kde je položený tuňák
  15. Srolujeme jí do těsného válce
  16. Velmi ostrým nožem roládu rozkrojíme napůl a poté každou polovinu rozkrojíme na 3 kusy
  17. Nůž očistíme po několika řezech vlhkým hadříkem
  18. Když sushi rolky krájíme, ponoříme si prsty do octové vody nebo rolku zakryjte plastem, aby se vám rýže nelepila na ruce
  19. Navrch každého sushi dáme kopeček pikantní majonézy a ozdobíme zbylou zelenou cibulkou
Tuňák v rýžové rolce a mořské řase nori.
Zdroj: flickr.com

Kalifornská rolka

Kalifornská rolka, plněná krémovým avokádem, sladkým krabím masem a křupavou okurkou, je široko daleko nejoblíbenějším druhem tohoto japonského pokrmu.

Co budeme potřebovat

  1. 1100 g sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
  2. 8 listů nori (mořské řasy)
  3. 4 lžíce pražených bílých sezamových semínek

Na náplň

  1. 250 g vařeného krabího masa (použil jsem 2 konzervy)
  2. 6 lžíce japonské majonézy Kewpie
  3. ½ salátové okurky
  4. 2 avokáda
  5. ½ citronu

Na octovou vodu na namáčení prstů

  1. 4 lžíce vody
  2. 2 lžičky rýžového octa

Na ozdobu (nepovinné)

  1. Lososové jikry
  2. Jikry z létajících ryb

Postup

  1. Shromážděte všechny ingredience
  2. Sushi rýže by měla mít pokojovou teplotu
  3. Bambusovou podložku na sushi zakryjte igelitem a připravte si octovou vodu
  4. Smícháme krabí maso s japonskou majonézou a promícháme
  5. Okurku rozpůlíme, oloupeme a odstraníme semínka
  6. Nakrájíme jí na tenké dlouhé proužky stejné délky jako plát nori
  7. Avokádo oloupeme, vypeckujeme a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky
  8. Vymačkáme na něj citronovou šťávu, aby nezhnědlo
  9. Odřízneme ⅓ listu nori a použijeme ⅔ listu nori
  10. Položíme si list nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku
  11. Namočíme si prsty do octové vody a rovnoměrně rozprostřete 135 g rýže na plát nori
  12. Rýži posypeme sezamovými semínky
  13. Plát nori otočíme tak, aby rýže směřovala dolů
  14. Podložíme si okraj listu nori na spodní straně bambusové rohože
  15. Na spodní část listu nori umístíme okurku, krabí maso a avokádo
  16. Uchopíme spodní okraj podložky a držíme jí v místě kde je náplň
  17. Srolujeme ji do těsného válce
  18. Hotové rolky neustále přikrýváme vlhkou utěrkou, aby nevyschly
  19. Velmi ostrým nožem rozřízneme každou rolku na polovinu a poté každou polovinu nakrájejte na 3 kusy
  20. Nezapomínáme nůž po každých řezech očistit vlhkým hadříkem
Kalifornské sushi s uzeným lososem a sójovou omáčkou.
Zdroj: behance.net

Dragon roll se smaženou krevetou

Naučte se, jak si doma vyrobit nejlepší dračí rolku neboli sushi s úhořem a krevetou!

Co budeme potřebovat

  1. 115 g salátové okurky
  2. 2 avokáda
  3. ½ citronu
  4. 2 listy nori (mořské řasy)
  5. 360 g sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
  6. 8 kusů tempura krevet (nebo upečených/osmažených)
  7. 20 g tobiko (jikry z létajících ryb)

Na ozdobu

  1. Pikantní majonéza Sriracha
  2. Rybí omáčka
  3. Pražená černá sezamová semínka

Na namáčení rukou

  1. 60 ml vody
  2. 2 lžičky rýžového octa

Postup

  1. Okurku nakrájíme podélně na čtvrtky
  2. Odstraníme semínka a poté podélně rozkrojíme napůl
  3. Nori řasu přepůlíme
  4. Avokádo rozřízneme podélně kolem pecky a rozpůlíme
  5. Z avokáda odstraníme slupku, nakrájíme ho a pokapeme citronovou šťávou
  6. Plátky avokáda jemně zatlačíme prsty a poté jemně a rovnoměrně tiskněte stranou nože, dokud nebude délka avokáda přibližně jako délka sushi rolky
  7. Bambusovou podložku zabalíme do plastové fólie a položíme polovinu listu nori lesklou stranou dolů
  8. Prsty si namočíme do octové vody a na plát nori rozprostřeme ½ šálku sushi rýže
  9. Otočíme ji a na spodní konec listu nori vložíme krevetu, proužky okurky a tobiko jikry
  10. Od spodního konce začneme plát nori přes náplň těsně a pevně převalovat bambusovou podložkou, dokud spodní konec nedosáhne konce řasy
  11. Na roli položíme bambusovou podložku a roličku pevně stiskneme
  12. Avokádo položíme na rolku
  13. Na rolku položte plastovou fólii a poté jí přeložíme bambusovou podložku
  14. Rolku pevně přimáčkneme, dokud se plátky avokáda neobtočí kolem sushi
  15. Ale opatrně, abychom avokádo nepolámali
  16. Roládu nakrájíme nožem na 8 kusů
  17. Po každém řezu nůž očistíme mokrým hadříkem
  18. Odstraňte z rolek plastovou fólii a přenesme je na servírovací talíř
  19. Na každý kousek sushi dáme tobiko a pokapeme ho pikantní majonézou a navrch nasypeme černým sezamem

Pokud chcete, nalijte na talíř trochu unagi omáčky, abyste mohli sushi namáčet.

Japonské tradiční rolky se smaženou krevetou a majonézou.
Zdroj: marksandspencer.com

Lososová rolka se sýrem Philadelphia

Snadné a lahodné, takto jednoduše můžeme popsat tento recept na sushi, který jsme si pro vás připravili. Vychutnáte si každý jeden kousek.

Co budeme potřebovat

  1. 360 g japonské rýže (vařené a kořeněné – viz poslední recept jak připravit sushi rýži??)
  2. 2 listy mořské řasy nori
  3. 120 g syrového lososa (nebo uzeného lososa)
  4. 100 g smetanového sýra
  5. ½ okurky
  6. Lžička sezamových semínek

Postup

  1. Sushi rýži si připravíme podle posledního receptu
  2. Lososa nakrájíme na 1 cm tenké proužky
  3. Nori řasu si rozpůlíme
  4. Položíme jí na bambusovou podložku lesklým povrchem dolů
  5. Navrstvíme na ní přiměřené množství rýže a řasu otočíme, aby byla rýže dole
  6. Navrch nandáme lososa, okurku a smetanový sýr
  7. Pomocí bambusové podložky začneme rovnoměrně rolovat
  8. Rolku posypeme sezamovými semínky
  9. Nakrájíme jí na 6-8 kousků
  10. Podáváme se sójovou omáčkou a wasabi
Lahodná sushi rolka s lososem a krémovým sýrem.
Zdroj: everybody-loves-to-eat.tumblr.com

Hosomaki (základní sushi)

Naučte se, jak si doma připravit lahodný recept na toto sushi. Pro začátek budete potřebovat jen pár ingrediencí, jako je tuňák, okurka, nori a japonská krátkozrnná rýže.

Co budeme potřebovat

Na rýži

  1. 450 g nevařené japonské krátkozrnné
  2. 540 ml vody
  3. 1 kus kombu (sušená řasa)
  4. 80 ml rýžového
  5. 3 lžíce cukru
  6. 1 ½ lžičky mořské soli

Na náplň

  1. 1 okurka
  2. 200 g tuňáka
  3. 1 box fermentovaných sójových bobů

Na octovou vodu

  1. 60 ml vody
  2. 2 lžičky rýžového octa

Ke kontumaci

  1. 5 listů nori (mořské řasy)
  2. Sójová omáčka
  3. Wasabi (volitelné)
  4. Zázvor (gari)

Postup

  1. Na přípravu rýže se prosím podívejte na úplně poslední recept, který je zde uvedený a postupujte podle něho
  2. Okurku oloupeme a podélně rozpůlíme a poté ještě tolikrát, aby nám vzniklo 8 kusů
  3. Zbavíme jí se semínek
  4. Tuňáka nakrájíme na 1 centimetrové proužky
  5. Připravíme si octovou vodu, smíchání všech ingrediencí dohromady
  6. Řasu překrojíme na polovinu
  7. Na bambusovou podložku položíme polovinu řasy
  8. Řasu pokládáme lesklou stranou dolů
  9. Před samotnou prací s rýží si namočíme prsty v octové vodě
  10. Na jednu řasu naneseme asi 90 g rýže
  11. Nezapomeneme si namočit i lžíci nebo jakýkoliv nástroj, který na rýži používáme
  12. Rýži rozprostřeme rovnoměrně po řase
  13. Náplň v podobě tuňáka, okurky a sójových bobů dáme doprostřed rýže
  14. Jedním rychlým pohybem převalíme řasu s rýží přes náplň a přistaňte na druhém konci rolky
  15. Rolku jemně vytvarujeme a utáhneme prsty
  16. Před krájením rolky si nůž navlhčíme utěrkou
  17. Rolku nejdříve rozpůlíme na půl a poté každou část rozřízneme na 3 kusy
  18. Sushi podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem
Základní japonský pokrm z rýže a řasy nori s různými náplněmi.
Zdroj: behance.net

Negihama maki (sushi s makrelou)

Snadný recept na rolku ze žlutého makrely. Jde o velmi jemně nakrájenou rybu se zelenou cibulkou zabalené v rýží a řase nori.

Co budeme potřebovat

  1. 1 ½ šálku sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
  2. 100 g žluto ocasé makrely
  3. 1 list nori (mořské řasy)
  4. 3 lžíce jarní cibulky (nakrájená na drobná kolečka)

Na namáčení prstů

  1. 60 ml vody
  2. 2 lžičky rýžového octa

K podávání

  1. Sójová omáčka
  2. Wasabi
  3. Nakládaný červený zázvor

Postup

  1. Rybu nakrájíme na drobné, ani ne centimetrové kostičky
  2. Na bambusovou podložku potaženou plastem položíme ½ listu nori lesklou stranou dolů
  3.  Namočíme si prsty do octové vody, kterou jsme získali smícháním vody a octa
  4. Na řasu rovnoměrně rozprostřeme ¾ šálku rýže
  5. Polovinu nakrájené makrely položíme na spodní konec listu nori a přidáme cibulku
  6. Uchopíme spodní okraj bambusové rohože a ten pevně držíme
  7. Řasy srolujeme do těsného válce
  8.  Zvedneme okraj bambusové podložky a pokračujte v rolování dopředu, přičemž na podložku stále vytváříme jemný tlak
  9. Velmi ostrým nožem rolku rozkrojíme napůl a pak každou půlku nakrájíme na 3-4 díly
  10. Pokaždé očistěte nůž vlhkým hadříkem
  11. Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou
Rolky plněné makrelou, avokádem a zeleninou.
Zdroj: behance.net

Temaki sushi (plněné kornouty z mořských řas)

Udělejte si sushi doma s jednoduchým ručně rolovaným sushi s názvem Temaki Sushi. Všichni v rodině (nebo na večírku) se budou bavit rolováním plátků nori kolem sushi rýže a jejich oblíbených náplní!

Co budeme potřebovat

  1. 90 g sushi rýže (vařené a ochucené – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
  2. 10 listů nori (mořské řasy)

Na plnění

  1. Ryby – losos, tuňák, kranas, makrela, tuňák, pražma, lososové jikry, úhoř)
  2. Okurky
  3. Klíčky ředkvičky
  4. Nakládaná ředkev daikon

Postup

  1. Ryby si pokrájíme na tenké plátky
  2. Řasy nori nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny
  3. K ruce si připravíme uvařenou rýži a listy nory
  4. Důležité je u tohoto receptu na temaki sushi mít suché ruce
  5. Řasu si položíme lesklou stranou dolů na dlaň a na levou třetinu nori položíme tenkou vrstvu rýže
  6. Pokud používáme ¼ plátu nori, vložíme rýži a náplň do středu a srolujeme strany jako taco
  7. Náplně umístíme (list shiso, okurku, syrovou rybu a klíčky ředkve daikon) svisle doprostřed rýže
  8. Přeložíme levý dolní roh nori a začněte rolovat do tvaru kužele
  9. Pokračujeme v rolování, dokud se nevytvoří kužel
  10. Do pravého dolního rohu vložíme kousek rýže, který použijeme jako lepidlo, a pevně uzavřeme
  11.  Postup opakujeme se všemi plátky řas
  12. Podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou
Kornout z řasy nori plněný rýží a rybou.
Zdroj: reishunger.de

Nigiri sushi s mušlemi

Co budeme potřebovat

  1. 2 mušle na sushi (hřebenatky)
  2. 60 g sushi rýže (vařená a ochucená viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
  3. Wasabi (volitelné)

Na namáčení rukou

  1. 60 ml vody
  2. 2 lžičky rýžového octa

Na ozdobu

  1. 2 lžičky jiker z létajících ryb
  2. 2 lžičky pikantní majonézy Sriracha
  3. Pažitka

Postup

  1. Mušle očistíme
  2. Navlhčete si ruce v octové vodě, kterou jsme si vyrobili smícháním všech ingrediencí na ni
  3. Vezmeme kuličku sushi rýže o velikosti polévkové lžíce
  4. Jemně vymačkáme rýži v pravé ruce, abychom vytvořili obdélníkový blok se zaoblenými hranami (pro lepší představu se podívejte na video návod hned pod receptem)
  5. Každý vytvořený bloček rýže ozdobíme malým kouskem wasabi (pokud chcete) a nakonec přidáme hřebenatku
  6. Ke každému kousku hřebenatky přidáme tobiko jikrami a pikantní majonézu

V tomto receptu není problém hřebenatky nahradit jinou mořskou rybou nebo jiným mořským plodem. Pro veganskou a vegetariánskou verzi lze použít například nakládanou ředkev, čerstvé avokádu nebo i osmažené tofu. Pro lepší představu jak toto sushi vytvořit se podívejte na video uvedené níže.

A protože ryb není nikdy dost a omega 3 mastné kyseliny podporují naší imunitu, vrhněte se na některý z těchto lahodných receptů s rybami a vychutnejte si je i v tepelné úpravě!

Rýžový polštářek pokrytý rybou nebo jinou přísadou.
Zdroj: isabellas.dk
How to Make Nigiri Sushi 【Sushi Chef Eye View】
Zdroj: How To Sushi

Vegetariánské i veganské sushi s lilkem

Nezapomněli jsme ani na strávníky, kteří neholdují masu nebo živočišným výrobků i pro ně existuje mnoho variant jak si tento lahodný japonský pokrm připravit a vychutnat.

Co budeme potřebovat

  1. 4-5 řasy nori
  2. 2 šálky sushi rýže
  3. 3 lžíce rýžového octa
  4. Lžíce javorového sirupu
  5. ½ lžičky mořské soli

Na náplň

  1. 2 lžíce sezamových semínek
  2. 1½ lžičky opečeného sezamového oleje
  3. 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
  4. 2 malé lilky
  5. Lžíce javorového sirupu
  6. 4 lžíce rýžového octa
  7. ½ lžičky pikantní chilli omáčky
  8. 30 g baby špenátu
  9. Mrkev
  10. Okurka (oloupaná, nakrájená na plátky bez semínek)

K podávání

  1. Wasabi
  2. Tamari  
  3. Sójová omáčka
  4. Nakládaný zázvor

Postup

  1. Rýži si uvaříme podle návodu uvedeném na úplném závěru receptů
  2. Sezamová semínka jemně opečeme na rozpálené pánvi, dokud nezezlátnou a nebudou voňavá
  3. Marinádu na lilek připravíme tak, že smícháme sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, rýžový ocet a chilli omáčku
  4. Přidáme sezamová semínka a dáme stranou
  5. Lilek nakrájíme podélně na 1,5 centimetrové plátky
  6. Plátky lilku z obou stran a necháme asi 60 minut stranou, aby sůl vytáhla případnou hořkost
  7. Sůl opláchneme a lilek osušíme
  8. Rozehřejeme si pánev na středně vysokou teplotu.
  9. Po rozehřátí potřeme pánev trochou oleje a poklademe na ni plátky lilku
  10. Necháme je doměkka vařit a trochu připálit
  11. Takto ho vaříme asi 5 minut z každé strany
  12. Plátky sundáme z ohně a necháme je vychladnout
  13. Každý plátek nakrájíme podélně na 3 dlouhé proužky a potřeme je marinádou
  14. Bambusovou podložku zabalíme do potravinářské fólie
  15. Řasu nori na podložku položíme lesklou stranou dolů
  16. Vezmeme trochu vychlazené sushi rýže a rovnoměrně ji rozprostřeme na plát nori, přičemž úplně nahoře ponecháme 1 cm okraj pro uzavření rolky
  17. Čerstvý špenát, mrkev, kousky okurky a kousky lilku dáme do dlouhé řady podél spodního okraje listu nori
  18. Ponecháme pod ingrediencemi trochu místa, abychom mohli list nori přeložit přes náplň
  19. Pomocí podložky pomalu začneme rolku rolovat pevně mačkat
  20. Jakmile se dostaneme na konec, ponoříme si prst do vody a otřete vodou okraj rolky, aby se uzavřela
  21. Dokončíme rolování a rolku dáme stranou
  22. Jakmile srolujeme všechny sushi rolky, nakrájíme je ostrým nožem na 1 cm plátky
  23. Podáváme je s nakládaným zázvorem, wasabi a tamari
Vegetariánské sushi plněné zeleninou.
Zdroj: myeclecticbites.com

Jak připravit sushi rýži?

Jak víme základem kvalitního receptu na sushi je nepochybně kvalitní rýže. Pokud tento komponent opomenete nebo na něj zanevřete, nikdy nedosáhnete perfektního výsledku a bude následovat zklamání z celého procesu. Proto je NUTNÉ používat správný druh rýže, který je pro tento pokrm určený, a to japonskou krátkozrnnou rýži. Bez ní tato japonská delikatesa nikdy nebude pravou japonskou delikatesou.

Sushi rýže pro 5-6 porcí

Toto množství vytvoří 7-11 sushi rolek

  1. 450 g nevařené japonské krátkozrnné rýže
  2. 540 ml vody
  3. 1 kus sušená řasy (kombu – volitelná)
  4. 80 ml sushi octa (ochucený rýžový ocet)
  5. 3 lžíce cukru
  6. 1 ½ lžičky mořské soli
Sushi rýže na velké množství sushi rolek.
Zdroj: twitter.com

Sushi rýže pro 3-4 porce

Toto množství vytvoří 5-7 sushi roliček)

  1. 300 g nevařené japonské krátkozrnné rýže
  2. 360 ml vody
  3. 1 kus sušená řasy (kombu – volitelná)
  4. 4 lžíce sushi octa
  5. 2 lžíce cukru
  6. 1 lžička mořské soli
Sushi rýže na malé množství sushi rolek.
Zdroj: hangrywhitemale.com

Postup

  1. Než začneme vařit rýži, tak jí musíme důkladně propláchnout
  2. Rýži důkladně krouživými pohyby promýváme po dobu 15-20 vteřin, poté vodu vylijeme
  3. Tento postup opakujeme, dokud voda není čirá
  4. Když je voda téměř čirá, tak jí scedíme
  5. Zkontrolujeme řasu kombu, jestli na ní nejsou nějaké nečistoty, popřípadě je otřeme vlhkým hadříkem
  6. Dobře okapanou rýži vložíme do rýžovaru a přidáme 620 ml vody
  7. Řasu položíme na rýži
  8. Před vařením necháme rýži ve vodě namočenou po dobu 20-30 minut
  9. Poté začněte s vařením
  10. Rýži v rýžovaru vaříme podle návodu k přístroji
  11. Poté jí necháme 15 minut odpočívat
  12. Mezitím si v malém hrnci na mírnou teplotu v octu rozpustíme sůl a cukr
  13. Promícháme a směs vlijeme do uvařené rýže a promícháme dřevěnou vařečkou
  14. Necháme jí vychladit na pokojovou teplotu

Rýži je možné uvařit i na sporáku. Zvolíme stejný postup jako u rýžovaru. Hrnec přikryjeme a rýži na sushi na střední teplotu vaříme po dobu 10 minut. Poté jí necháme ještě 15 minut odpočívat. Poté dále postupujeme stejně od bodu 12 v receptu.

Klasická, tradiční japonská rýže na sushi.
Zdroj: chopstickchronicles.com

Jak správně sushi zabalit?

Zde je kompletní postup a návod jak správně různé typy sushi zabalit.

How To Roll Sushi with The Sushi Man
Zdroj: The Sushi Man
  • Hosomaki – naše základní rolka 02:24
  • Uramaki – naše pálivá tuňáková rolka 05:46
  • Tatemaki – naše dragon roll se smaženou krevetou 08:29
  • Temaki – naše plněné kornouty z mořských řas 11:27

Náplně do sushi

Vegetariánské

  • okurka
  • avokádo
  • chřest
  • jalapeňo
  • jarní cibule
  • mrkev
  • bambusové klíčky
  • salát
  • papriky
  • červená cibule
  • ředkev
  • batát
  • tofu
  • mango
  • ananas

Klasické

  • uzený losos
  • tuňák
  • čerstvý losos
  • úhoř
  • treska
  • smažené, marinované kuře (např. na způsob terriyaki)
  • krevety
  • krabí tyčinky
  • smažená vejce

Na ozdobu

  • chia semínka
  • sezamová semínka
  • tenké plátky ryby
  • krevetový nebo krabí salát
  • plátky mandlí
  • drcené pekanové ořechy
  • nakrájené mango
  • nakrájenou jarní cibulku
  • salát z mořských řas
  • avokádo
  • kaviár

S čím sushi podáváme?

Sushi se nikdy nekonzumuje samostatně. Aby jeho skvělá chuť vynikla je potřeba ho doplnit o typické japonské přílohy. Níže si ukážeme, které to jsou.

Sójová omáčka – Můžete použít sójovou omáčku sashimi nebo běžnou japonskou sójovou omáčku

Wasabi (japonský křen) – Pravé japonské wasabi je drahé a těžko se shání. Zelená pasta, která se podává nebo jí konzumujeme  v restauracích, velmi často není skutečné wasabi. Skutečné wasabi si můžete koupit v internetových obchodech

Gari (nakládaný zázvor) – také nazývaný sushi zázvor, gari se často podává a jí společně se sushi, a je jeho nezbytnou součástí. Lehce sladká, kořeněná a osvěžující vůně zázvoru pomáhá vyčistit ústa mezi jednotlivými kousky, což vám umožní vychutnat si různé druhy ryb a dalších chutí.

Edamame – Tyto lehce vařené nebo dušené sójové boby se podávají jako předkrm před samotným sushi.

Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je nejběžnějším podávaným nápojem.

Saké – vyslovováno jako „sah-keh“ je fermentované rýžové víno podávané teplé nebo studené.

Druhy sushi

  • Maki (norimaki) – typ sushi, kde se rýže a ingredience pečlivě zarolují do plátku řasy nori, která se pak nakrájí na menší kousky
  • Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ nebo „zabalené“ sushi – vyrábí se omotáním širokého pruhu řasy nori kolem rýžového bloku, přičemž se nahoře ponechává dostatek místa k naplnění různými přísadami
  • Temaki – je nový typ sushi s tvarem připomínajícím kornout zmrzliny. Při výrobě se rýže a přísady balí do plátu nori řasy zabalené do kuželovitého tvaru
  • Narezushi – pokrm z ryb konzervovaný několik měsíců až několik let v soli a rýži
  • Nigiri – skládá se z ručně tvarovaného válečku rýže s libovolným počtem přísad na svém povrchu
  • Temari – vyrábí se z malé koule z vytvarované z rýže s tenkou vrstvou ryby nebo jiných přísad
  • Inari-zushi – ve své nejběžnější formě neobsahuje žádné ryby a je poměrně sladké. Inari je kousek tofu v podobě sáčku, který se dusí v koření z mirinu, sójové omáčky, dashi a cukru
  • Chirashizushi – v překladu „rozsypané sushi“, je miska plná rýže s řadou přidaných ingrediencí, s oblíbenými přísadami včetně kousků lososa, chobotnice, okurky, smažené vaječné omelety a vařených krevet

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X