Přeneste se spolu s námi do země vycházejícího slunce a připravte si jeden z těchto receptů na sushi!
Všechny jsou jedinečné, jednoduché na přípravu a tak lahodné!
Neváhejte ani chvíli a objevte taje japonské kuchyně i u vás doma.
Pálivá tuňáková rolka (ura maki)
Ohnivě pikantní rolky s tuňákem sashimi v sezamové omáčce Sriracha, doplněné pikantní majonézou pro extra šmrnc!
Co budeme potřebovat
- 35 g uvařené japonské krátkozrnné rýže (viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 120 g tuňáka
- 3 lžičky omáčky sriracha
- ½ lžičky sezamového oleje
- 2 jarní cibulky (nakrájená na tenká kolečka)
- 1 list nori (mořské řasy)
- 2 lžíce pražených bílých sezamových semínek
- Pikantní majonéza
Na namáčení prstů
- 60 ml vody (4 polévkové lžíce)
- 2 lžičky rýžového octa
Postup
- Shromáždíme si všechny všechny ingredience
- Nejdříve si připravíme octovou vodu na namáčení rolek
- Smícháme 60 ml vody a 2 lžičky rýžového octa v malé misce
- Ponořením prstů do octové vody zabráníme tomu, aby se k nim rýže nepřilepila
- Tuňáka nakrájíme 0,5 cm kostky
- Ve střední misce smícháme tuňáka, omáčku Sriracha, sezamový olej a trochu zelené cibulky
- Řasu nori si rozřízneme na půl
- Položíme půl plátu nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku
- Namočíme si prsty do octové vody a rovnoměrně rozprostřete ¾ množství rýže na plát nori
- Rýži posypeme sezamovými semínky.
- Plát nori otočíme tak, aby strana s rýží směřovala dolů
- Polovinu tuňákové směsi dejte na spodní konec listu nori
- Uchopíme spodní okraj bambusové rohože
- Prsty jí držíme v místech kde je položený tuňák
- Srolujeme jí do těsného válce
- Velmi ostrým nožem roládu rozkrojíme napůl a poté každou polovinu rozkrojíme na 3 kusy
- Nůž očistíme po několika řezech vlhkým hadříkem
- Když sushi rolky krájíme, ponoříme si prsty do octové vody nebo rolku zakryjte plastem, aby se vám rýže nelepila na ruce
- Navrch každého sushi dáme kopeček pikantní majonézy a ozdobíme zbylou zelenou cibulkou

Kalifornská rolka
Kalifornská rolka, plněná krémovým avokádem, sladkým krabím masem a křupavou okurkou, je široko daleko nejoblíbenějším druhem tohoto japonského pokrmu.
Co budeme potřebovat
- 1100 g sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 8 listů nori (mořské řasy)
- 4 lžíce pražených bílých sezamových semínek
Na náplň
- 250 g vařeného krabího masa (použil jsem 2 konzervy)
- 6 lžíce japonské majonézy Kewpie
- ½ salátové okurky
- 2 avokáda
- ½ citronu
Na octovou vodu na namáčení prstů
- 4 lžíce vody
- 2 lžičky rýžového octa
Na ozdobu (nepovinné)
- Lososové jikry
- Jikry z létajících ryb
Postup
- Shromážděte všechny ingredience
- Sushi rýže by měla mít pokojovou teplotu
- Bambusovou podložku na sushi zakryjte igelitem a připravte si octovou vodu
- Smícháme krabí maso s japonskou majonézou a promícháme
- Okurku rozpůlíme, oloupeme a odstraníme semínka
- Nakrájíme jí na tenké dlouhé proužky stejné délky jako plát nori
- Avokádo oloupeme, vypeckujeme a nakrájejte na 0,5 cm silné plátky
- Vymačkáme na něj citronovou šťávu, aby nezhnědlo
- Odřízneme ⅓ listu nori a použijeme ⅔ listu nori
- Položíme si list nori lesklou stranou dolů na bambusovou podložku
- Namočíme si prsty do octové vody a rovnoměrně rozprostřete 135 g rýže na plát nori
- Rýži posypeme sezamovými semínky
- Plát nori otočíme tak, aby rýže směřovala dolů
- Podložíme si okraj listu nori na spodní straně bambusové rohože
- Na spodní část listu nori umístíme okurku, krabí maso a avokádo
- Uchopíme spodní okraj podložky a držíme jí v místě kde je náplň
- Srolujeme ji do těsného válce
- Hotové rolky neustále přikrýváme vlhkou utěrkou, aby nevyschly
- Velmi ostrým nožem rozřízneme každou rolku na polovinu a poté každou polovinu nakrájejte na 3 kusy
- Nezapomínáme nůž po každých řezech očistit vlhkým hadříkem

Dragon roll se smaženou krevetou
Naučte se, jak si doma vyrobit nejlepší dračí rolku neboli sushi s úhořem a krevetou!
Co budeme potřebovat
- 115 g salátové okurky
- 2 avokáda
- ½ citronu
- 2 listy nori (mořské řasy)
- 360 g sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 8 kusů tempura krevet (nebo upečených/osmažených)
- 20 g tobiko (jikry z létajících ryb)
Na ozdobu
- Pikantní majonéza Sriracha
- Rybí omáčka
- Pražená černá sezamová semínka
Na namáčení rukou
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
Postup
- Okurku nakrájíme podélně na čtvrtky
- Odstraníme semínka a poté podélně rozkrojíme napůl
- Nori řasu přepůlíme
- Avokádo rozřízneme podélně kolem pecky a rozpůlíme
- Z avokáda odstraníme slupku, nakrájíme ho a pokapeme citronovou šťávou
- Plátky avokáda jemně zatlačíme prsty a poté jemně a rovnoměrně tiskněte stranou nože, dokud nebude délka avokáda přibližně jako délka sushi rolky
- Bambusovou podložku zabalíme do plastové fólie a položíme polovinu listu nori lesklou stranou dolů
- Prsty si namočíme do octové vody a na plát nori rozprostřeme ½ šálku sushi rýže
- Otočíme ji a na spodní konec listu nori vložíme krevetu, proužky okurky a tobiko jikry
- Od spodního konce začneme plát nori přes náplň těsně a pevně převalovat bambusovou podložkou, dokud spodní konec nedosáhne konce řasy
- Na roli položíme bambusovou podložku a roličku pevně stiskneme
- Avokádo položíme na rolku
- Na rolku položte plastovou fólii a poté jí přeložíme bambusovou podložku
- Rolku pevně přimáčkneme, dokud se plátky avokáda neobtočí kolem sushi
- Ale opatrně, abychom avokádo nepolámali
- Roládu nakrájíme nožem na 8 kusů
- Po každém řezu nůž očistíme mokrým hadříkem
- Odstraňte z rolek plastovou fólii a přenesme je na servírovací talíř
- Na každý kousek sushi dáme tobiko a pokapeme ho pikantní majonézou a navrch nasypeme černým sezamem
Pokud chcete, nalijte na talíř trochu unagi omáčky, abyste mohli sushi namáčet.

Lososová rolka se sýrem Philadelphia
Snadné a lahodné, takto jednoduše můžeme popsat tento recept na sushi, který jsme si pro vás připravili. Vychutnáte si každý jeden kousek.
Co budeme potřebovat
- 360 g japonské rýže (vařené a kořeněné – viz poslední recept jak připravit sushi rýži??)
- 2 listy mořské řasy nori
- 120 g syrového lososa (nebo uzeného lososa)
- 100 g smetanového sýra
- ½ okurky
- Lžička sezamových semínek
Postup
- Sushi rýži si připravíme podle posledního receptu
- Lososa nakrájíme na 1 cm tenké proužky
- Nori řasu si rozpůlíme
- Položíme jí na bambusovou podložku lesklým povrchem dolů
- Navrstvíme na ní přiměřené množství rýže a řasu otočíme, aby byla rýže dole
- Navrch nandáme lososa, okurku a smetanový sýr
- Pomocí bambusové podložky začneme rovnoměrně rolovat
- Rolku posypeme sezamovými semínky
- Nakrájíme jí na 6-8 kousků
- Podáváme se sójovou omáčkou a wasabi

Hosomaki (základní sushi)
Naučte se, jak si doma připravit lahodný recept na toto sushi. Pro začátek budete potřebovat jen pár ingrediencí, jako je tuňák, okurka, nori a japonská krátkozrnná rýže.
Co budeme potřebovat
Na rýži
- 450 g nevařené japonské krátkozrnné
- 540 ml vody
- 1 kus kombu (sušená řasa)
- 80 ml rýžového
- 3 lžíce cukru
- 1 ½ lžičky mořské soli
Na náplň
- 1 okurka
- 200 g tuňáka
- 1 box fermentovaných sójových bobů
Na octovou vodu
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
Ke kontumaci
- 5 listů nori (mořské řasy)
- Sójová omáčka
- Wasabi (volitelné)
- Zázvor (gari)
Postup
- Na přípravu rýže se prosím podívejte na úplně poslední recept, který je zde uvedený a postupujte podle něho
- Okurku oloupeme a podélně rozpůlíme a poté ještě tolikrát, aby nám vzniklo 8 kusů
- Zbavíme jí se semínek
- Tuňáka nakrájíme na 1 centimetrové proužky
- Připravíme si octovou vodu, smíchání všech ingrediencí dohromady
- Řasu překrojíme na polovinu
- Na bambusovou podložku položíme polovinu řasy
- Řasu pokládáme lesklou stranou dolů
- Před samotnou prací s rýží si namočíme prsty v octové vodě
- Na jednu řasu naneseme asi 90 g rýže
- Nezapomeneme si namočit i lžíci nebo jakýkoliv nástroj, který na rýži používáme
- Rýži rozprostřeme rovnoměrně po řase
- Náplň v podobě tuňáka, okurky a sójových bobů dáme doprostřed rýže
- Jedním rychlým pohybem převalíme řasu s rýží přes náplň a přistaňte na druhém konci rolky
- Rolku jemně vytvarujeme a utáhneme prsty
- Před krájením rolky si nůž navlhčíme utěrkou
- Rolku nejdříve rozpůlíme na půl a poté každou část rozřízneme na 3 kusy
- Sushi podáváme se sójovou omáčkou, wasabi a nakládaným zázvorem

Negihama maki (sushi s makrelou)
Snadný recept na rolku ze žlutého makrely. Jde o velmi jemně nakrájenou rybu se zelenou cibulkou zabalené v rýží a řase nori.
Co budeme potřebovat
- 1 ½ šálku sushi rýže (vařená a ochucená – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 100 g žluto ocasé makrely
- 1 list nori (mořské řasy)
- 3 lžíce jarní cibulky (nakrájená na drobná kolečka)
Na namáčení prstů
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
K podávání
- Sójová omáčka
- Wasabi
- Nakládaný červený zázvor
Postup
- Rybu nakrájíme na drobné, ani ne centimetrové kostičky
- Na bambusovou podložku potaženou plastem položíme ½ listu nori lesklou stranou dolů
- Namočíme si prsty do octové vody, kterou jsme získali smícháním vody a octa
- Na řasu rovnoměrně rozprostřeme ¾ šálku rýže
- Polovinu nakrájené makrely položíme na spodní konec listu nori a přidáme cibulku
- Uchopíme spodní okraj bambusové rohože a ten pevně držíme
- Řasy srolujeme do těsného válce
- Zvedneme okraj bambusové podložky a pokračujte v rolování dopředu, přičemž na podložku stále vytváříme jemný tlak
- Velmi ostrým nožem rolku rozkrojíme napůl a pak každou půlku nakrájíme na 3-4 díly
- Pokaždé očistěte nůž vlhkým hadříkem
- Sushi podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou

Temaki sushi (plněné kornouty z mořských řas)
Udělejte si sushi doma s jednoduchým ručně rolovaným sushi s názvem Temaki Sushi. Všichni v rodině (nebo na večírku) se budou bavit rolováním plátků nori kolem sushi rýže a jejich oblíbených náplní!
Co budeme potřebovat
- 90 g sushi rýže (vařené a ochucené – viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- 10 listů nori (mořské řasy)
Na plnění
- Ryby – losos, tuňák, kranas, makrela, tuňák, pražma, lososové jikry, úhoř)
- Okurky
- Klíčky ředkvičky
- Nakládaná ředkev daikon
Postup
- Ryby si pokrájíme na tenké plátky
- Řasy nori nakrájíme na poloviny nebo čtvrtiny
- K ruce si připravíme uvařenou rýži a listy nory
- Důležité je u tohoto receptu na temaki sushi mít suché ruce
- Řasu si položíme lesklou stranou dolů na dlaň a na levou třetinu nori položíme tenkou vrstvu rýže
- Pokud používáme ¼ plátu nori, vložíme rýži a náplň do středu a srolujeme strany jako taco
- Náplně umístíme (list shiso, okurku, syrovou rybu a klíčky ředkve daikon) svisle doprostřed rýže
- Přeložíme levý dolní roh nori a začněte rolovat do tvaru kužele
- Pokračujeme v rolování, dokud se nevytvoří kužel
- Do pravého dolního rohu vložíme kousek rýže, který použijeme jako lepidlo, a pevně uzavřeme
- Postup opakujeme se všemi plátky řas
- Podáváme s nakládaným zázvorem, wasabi a sójovou omáčkou

Nigiri sushi s mušlemi
Co budeme potřebovat
- 2 mušle na sushi (hřebenatky)
- 60 g sushi rýže (vařená a ochucená viz poslední recept jak připravit sushi rýži?)
- Wasabi (volitelné)
Na namáčení rukou
- 60 ml vody
- 2 lžičky rýžového octa
Na ozdobu
- 2 lžičky jiker z létajících ryb
- 2 lžičky pikantní majonézy Sriracha
- Pažitka
Postup
- Mušle očistíme
- Navlhčete si ruce v octové vodě, kterou jsme si vyrobili smícháním všech ingrediencí na ni
- Vezmeme kuličku sushi rýže o velikosti polévkové lžíce
- Jemně vymačkáme rýži v pravé ruce, abychom vytvořili obdélníkový blok se zaoblenými hranami (pro lepší představu se podívejte na video návod hned pod receptem)
- Každý vytvořený bloček rýže ozdobíme malým kouskem wasabi (pokud chcete) a nakonec přidáme hřebenatku
- Ke každému kousku hřebenatky přidáme tobiko jikrami a pikantní majonézu
V tomto receptu není problém hřebenatky nahradit jinou mořskou rybou nebo jiným mořským plodem. Pro veganskou a vegetariánskou verzi lze použít například nakládanou ředkev, čerstvé avokádu nebo i osmažené tofu. Pro lepší představu jak toto sushi vytvořit se podívejte na video uvedené níže.
A protože ryb není nikdy dost a omega 3 mastné kyseliny podporují naší imunitu, vrhněte se na některý z těchto lahodných receptů s rybami a vychutnejte si je i v tepelné úpravě!

Objevte podobné tipy
Vegetariánské i veganské sushi s lilkem
Nezapomněli jsme ani na strávníky, kteří neholdují masu nebo živočišným výrobků i pro ně existuje mnoho variant jak si tento lahodný japonský pokrm připravit a vychutnat.
Co budeme potřebovat
- 4-5 řasy nori
- 2 šálky sushi rýže
- 3 lžíce rýžového octa
- Lžíce javorového sirupu
- ½ lžičky mořské soli
Na náplň
- 2 lžíce sezamových semínek
- 1½ lžičky opečeného sezamového oleje
- 2 lžíce tamari nebo sójové omáčky
- 2 malé lilky
- Lžíce javorového sirupu
- 4 lžíce rýžového octa
- ½ lžičky pikantní chilli omáčky
- 30 g baby špenátu
- Mrkev
- Okurka (oloupaná, nakrájená na plátky bez semínek)
K podávání
- Wasabi
- Tamari
- Sójová omáčka
- Nakládaný zázvor
Postup
- Rýži si uvaříme podle návodu uvedeném na úplném závěru receptů
- Sezamová semínka jemně opečeme na rozpálené pánvi, dokud nezezlátnou a nebudou voňavá
- Marinádu na lilek připravíme tak, že smícháme sezamový olej, tamari omáčku, javorový sirup, rýžový ocet a chilli omáčku
- Přidáme sezamová semínka a dáme stranou
- Lilek nakrájíme podélně na 1,5 centimetrové plátky
- Plátky lilku z obou stran a necháme asi 60 minut stranou, aby sůl vytáhla případnou hořkost
- Sůl opláchneme a lilek osušíme
- Rozehřejeme si pánev na středně vysokou teplotu.
- Po rozehřátí potřeme pánev trochou oleje a poklademe na ni plátky lilku
- Necháme je doměkka vařit a trochu připálit
- Takto ho vaříme asi 5 minut z každé strany
- Plátky sundáme z ohně a necháme je vychladnout
- Každý plátek nakrájíme podélně na 3 dlouhé proužky a potřeme je marinádou
- Bambusovou podložku zabalíme do potravinářské fólie
- Řasu nori na podložku položíme lesklou stranou dolů
- Vezmeme trochu vychlazené sushi rýže a rovnoměrně ji rozprostřeme na plát nori, přičemž úplně nahoře ponecháme 1 cm okraj pro uzavření rolky
- Čerstvý špenát, mrkev, kousky okurky a kousky lilku dáme do dlouhé řady podél spodního okraje listu nori
- Ponecháme pod ingrediencemi trochu místa, abychom mohli list nori přeložit přes náplň
- Pomocí podložky pomalu začneme rolku rolovat pevně mačkat
- Jakmile se dostaneme na konec, ponoříme si prst do vody a otřete vodou okraj rolky, aby se uzavřela
- Dokončíme rolování a rolku dáme stranou
- Jakmile srolujeme všechny sushi rolky, nakrájíme je ostrým nožem na 1 cm plátky
- Podáváme je s nakládaným zázvorem, wasabi a tamari

Jak připravit sushi rýži?
Jak víme základem kvalitního receptu na sushi je nepochybně kvalitní rýže. Pokud tento komponent opomenete nebo na něj zanevřete, nikdy nedosáhnete perfektního výsledku a bude následovat zklamání z celého procesu. Proto je NUTNÉ používat správný druh rýže, který je pro tento pokrm určený, a to japonskou krátkozrnnou rýži. Bez ní tato japonská delikatesa nikdy nebude pravou japonskou delikatesou.
Sushi rýže pro 5-6 porcí
Toto množství vytvoří 7-11 sushi rolek
- 450 g nevařené japonské krátkozrnné rýže
- 540 ml vody
- 1 kus sušená řasy (kombu – volitelná)
- 80 ml sushi octa (ochucený rýžový ocet)
- 3 lžíce cukru
- 1 ½ lžičky mořské soli

Sushi rýže pro 3-4 porce
Toto množství vytvoří 5-7 sushi roliček)
- 300 g nevařené japonské krátkozrnné rýže
- 360 ml vody
- 1 kus sušená řasy (kombu – volitelná)
- 4 lžíce sushi octa
- 2 lžíce cukru
- 1 lžička mořské soli

Postup
- Než začneme vařit rýži, tak jí musíme důkladně propláchnout
- Rýži důkladně krouživými pohyby promýváme po dobu 15-20 vteřin, poté vodu vylijeme
- Tento postup opakujeme, dokud voda není čirá
- Když je voda téměř čirá, tak jí scedíme
- Zkontrolujeme řasu kombu, jestli na ní nejsou nějaké nečistoty, popřípadě je otřeme vlhkým hadříkem
- Dobře okapanou rýži vložíme do rýžovaru a přidáme 620 ml vody
- Řasu položíme na rýži
- Před vařením necháme rýži ve vodě namočenou po dobu 20-30 minut
- Poté začněte s vařením
- Rýži v rýžovaru vaříme podle návodu k přístroji
- Poté jí necháme 15 minut odpočívat
- Mezitím si v malém hrnci na mírnou teplotu v octu rozpustíme sůl a cukr
- Promícháme a směs vlijeme do uvařené rýže a promícháme dřevěnou vařečkou
- Necháme jí vychladit na pokojovou teplotu
Rýži je možné uvařit i na sporáku. Zvolíme stejný postup jako u rýžovaru. Hrnec přikryjeme a rýži na sushi na střední teplotu vaříme po dobu 10 minut. Poté jí necháme ještě 15 minut odpočívat. Poté dále postupujeme stejně od bodu 12 v receptu.

Jak správně sushi zabalit?
Zde je kompletní postup a návod jak správně různé typy sushi zabalit.
- Hosomaki – naše základní rolka 02:24
- Uramaki – naše pálivá tuňáková rolka 05:46
- Tatemaki – naše dragon roll se smaženou krevetou 08:29
- Temaki – naše plněné kornouty z mořských řas 11:27
Náplně do sushi
Vegetariánské
- okurka
- avokádo
- chřest
- jalapeňo
- jarní cibule
- mrkev
- bambusové klíčky
- salát
- papriky
- červená cibule
- ředkev
- batát
- tofu
- mango
- ananas
Klasické
- uzený losos
- tuňák
- čerstvý losos
- úhoř
- treska
- smažené, marinované kuře (např. na způsob terriyaki)
- krevety
- krabí tyčinky
- smažená vejce
Na ozdobu
- chia semínka
- sezamová semínka
- tenké plátky ryby
- krevetový nebo krabí salát
- plátky mandlí
- drcené pekanové ořechy
- nakrájené mango
- nakrájenou jarní cibulku
- salát z mořských řas
- avokádo
- kaviár
S čím sushi podáváme?
Sushi se nikdy nekonzumuje samostatně. Aby jeho skvělá chuť vynikla je potřeba ho doplnit o typické japonské přílohy. Níže si ukážeme, které to jsou.
Sójová omáčka – Můžete použít sójovou omáčku sashimi nebo běžnou japonskou sójovou omáčku
Wasabi (japonský křen) – Pravé japonské wasabi je drahé a těžko se shání. Zelená pasta, která se podává nebo jí konzumujeme v restauracích, velmi často není skutečné wasabi. Skutečné wasabi si můžete koupit v internetových obchodech
Gari (nakládaný zázvor) – také nazývaný sushi zázvor, gari se často podává a jí společně se sushi, a je jeho nezbytnou součástí. Lehce sladká, kořeněná a osvěžující vůně zázvoru pomáhá vyčistit ústa mezi jednotlivými kousky, což vám umožní vychutnat si různé druhy ryb a dalších chutí.
Edamame – Tyto lehce vařené nebo dušené sójové boby se podávají jako předkrm před samotným sushi.
Agari (Zelený čaj) – Zelený čaj je nejběžnějším podávaným nápojem.
Saké – vyslovováno jako „sah-keh“ je fermentované rýžové víno podávané teplé nebo studené.
Druhy sushi
- Maki (norimaki) – typ sushi, kde se rýže a ingredience pečlivě zarolují do plátku řasy nori, která se pak nakrájí na menší kousky
- Gunkanmaki – typ maki sushi „rolované“ nebo „zabalené“ sushi – vyrábí se omotáním širokého pruhu řasy nori kolem rýžového bloku, přičemž se nahoře ponechává dostatek místa k naplnění různými přísadami
- Temaki – je nový typ sushi s tvarem připomínajícím kornout zmrzliny. Při výrobě se rýže a přísady balí do plátu nori řasy zabalené do kuželovitého tvaru
- Narezushi – pokrm z ryb konzervovaný několik měsíců až několik let v soli a rýži
- Nigiri – skládá se z ručně tvarovaného válečku rýže s libovolným počtem přísad na svém povrchu
- Temari – vyrábí se z malé koule z vytvarované z rýže s tenkou vrstvou ryby nebo jiných přísad
- Inari-zushi – ve své nejběžnější formě neobsahuje žádné ryby a je poměrně sladké. Inari je kousek tofu v podobě sáčku, který se dusí v koření z mirinu, sójové omáčky, dashi a cukru
- Chirashizushi – v překladu „rozsypané sushi“, je miska plná rýže s řadou přidaných ingrediencí, s oblíbenými přísadami včetně kousků lososa, chobotnice, okurky, smažené vaječné omelety a vařených krevet