Vylepšené recepty na řízky z kuřecího masa aneb oživte si klasiku. Není řízek jako řízek!

Je to jednoduché kuřecí řízky se obalí v mouce, v rozšlehaném vejci a ve strouhance, nakonec se usmaží a je hotovo.

Ale koho by to bavilo, taková nuda a pořád dokola … proto jsme pro vás připravily tyto recepty na nevšední řízku z kuřecího masa, které si zamilujete!

Vyzkoušejte a uvidíte, bude je milovat celá rodina!

Kuřecí řízky v jogurtu

Kuřecí maso naložené v jogurtu bude po usmažení nebo upečení zcela křehké a šťavnaté.

Co budeme potřebovat

  • 4 kuřecí prsní řízky
  • sůl
  • pepř
  • 150 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 vejce
  • 200 g cornflakes

Postup

  1. Maso nakrájíme na menší kousky, mírně naklepeme.
  2. Osolíme, opepříme, promícháme s jogurtem a  olivovým olejem.
  3. Necháme marinovat přes noc.
  4. Troubu předehřejme na 200 °C.
  5. Cornflaky dáme do sáčku a válečkem mírně rozdrtíme.
  6. K masu v marinádě přimícháme rozšlehané vejce.
  7. Jednotlivé kousky masa potom obalujeme v připravených cornflakách.
  8. Pokládáme je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
  9. Pokapeme olivovým olejem a pečeme zhruba 25 minut dozlatova.
  10. Během pečení můžeme jednou obrátit, ale není to nutné.
Kuřecí popcorn obalovaný v křupavé strouhance.
Zdroj: thebitery.de

Kuřecí řízky pečené v troubě

Obrácené řízky  se dopékají v troubě, proto nejsou tolik tučné a zůstanou šťavnaté. A pečená cibule jim dodá výbornou chuť.

Co budeme potřebovat

  • 4 ks kuřecí prsa
  • 2 vejce
  • strouhanka
  • 2 ks cibule, na proužky
  • mletý sušený česnek
  • sůl
  • pepř
  • máslo
  • olej na smažení

Postup

  1. Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem.
  2. Obalíme nejprve ve strouhance, hodně ji do masa vmáčkneme.
  3. Poté protáhneme osolenými vejci rozmíchanými s trochou mléka.
  4. Ihned klademe na pánev s rozehřátým olejem a opečeme z obou stran.
  5. Maso vyjmeme a na stejné pánvi orestujeme cibuli.
  6. Cibuli přendáme do pekáčku, na ni rozprostřeme maso.
  7. Na maso dáme kousky másla.
  8. Podlijeme několika lžícemi vody a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na přibližně 25 minut.
  9. Výpekem můžeme přelévat maso.

Jídlo z jedné pánve si snadno připravíte na pánvi s odnímatelnou rukojetí. Můžete ji pak vložit i do trouby. Podívejte se, jak dopadly pánve s odnímatelnou rukojetí v naší recenzi.

Plech s opečeným steakem z kuřecího masa ve strouhance.
Zdroj: sugarandsoul.co

Kuřecí stehenní řízky v kyselé marinádě

Jak dosáhnou smažená kuřecí stehna takové křupavosti a šťavnatosti, jako jsme zvyklí ve fastfoodech? Musíte vyzkoušet tento recept na řízky z kuřecího masa a konečně zjistíte, v čem je to tajemství!

Na marinádu

  • 1 lžíce žlutých hořčičných semínek
  • 1 lžíce hnědých hořčičných semínek
  • 1 1/2 lžičky semínek koriandru
  • 250 ml jablečného octa
  • 80 g soli
  • 40 g cukru
  • 30 g nasekaného čerstvého kopru

Na kuře

  • 8 vykostěných kuřecích stehen bez kůže, rozpůlených
  • Rostlinný olej
  • 500 ml podmáslí
  • 500 g hladké mouky
  • sůl
  • Med, vločkovitá mořská sůl, sezamová semínka, pálivá omáčka (k podávání)

Postup

  • Hořčičná a koriandrová semínka opékejte v suchém středním hrnci na střední teplotu, dokud hořčičná semínka nezačnou praskat, asi 3 minuty.
  • Přidejte ocet, sůl a cukr a přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu a vařte za častého míchání, dokud se sůl a cukr nerozpustí, asi 4 minuty.
  • Odstraňte z tepla; vmíchejte kopr a 4 šálky vody. Necháme vychladnout.
  • Vložte kuře a solný roztok do velkého uzavíratelného plastového sáčku a nechte chladit 3 hodiny.
  • Vyjměte kuře ze slaného nálevu, oškrábejte semínka.
  • V pánvi si rozehřejte olej na vysokou teplotu.
  • Mezitím dejte do velké mísy podmáslí. Vložte mouku do další velké mísy, dochutíme solí.
  • Obalte kuře v podmáslí, pak vyválejte v mouce a přeneste na plech.
  • Kuře usmažte na horkém oleji, dokud není kůže tmavě zlatohnědá a křupavá a kuře není propečené, 6–8 minut.
  • Kuřecí řízky pokapejte medem a posypte mořskou solí a semínky.
  • Podáváme s pikantní omáčkou.
Obalovaná kuřecí stehýnka v kyselé marinádě a posléze usmažená.
Zdroj: wholeandheavenlyoven.com

Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku

Křehké řízky v křupavém sýrovém těstíčku, jsou rychle připravené a navíc můžete toto skvělé jídlo i při slavnostní příležitosti.

Co budeme potřebovat

  • 600 g kuřecích řízků
  • 2 dl mléka
  • 60 g strouhaného tvrdého sýra
  • 60 g hladké mouky
  • 2 vejce
  • 1 lžíce Solamylu
  • sůl
  • pepř
  • česnek
  • tuk na smažení

Postup

  1. Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a potřete rozetřeným česnekem.
  2. Z mléka, vajec, mouky, sýra, soli a solamylu připravíme hladké  těstíčko, ve kterém řízky obalíme.
  3. Smažíme ve vyšší vrstvě tuku do růžova.
Sýrový obal na kuřecím mase.
Zdroj: closetcooking.com

Do těstíčka můžeme místo mléka přidat i smetanu, víno, nebo pivo. Kromě těstíčka z mouky se dají řízky obalovat i v hustém bramborákovém nebo pikantním těstíčku.
K řízkům podáváme vařené brambory či bramborovou kaši a doplňujeme zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem. Hodí se i bramborový salát.

Proč jíst kuřecí maso?

  • Je výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci
  • Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.
  • Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru, niacinu se také připisuje schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny
  • Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu, zvyšuje účinnost imunitního systému a je prevencí proti vzniku rakovinného bujení
  • Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus
  • Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X