Řízky umí snad každý.
Nakrájené řízky se obalí v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance. Pak se usmaží a je hotovo.
Ale řízky můžeme před obalováním nebo při obalování trochu vylepšit, aby byly pokaždé alespoň trochu jiné.
Kuřecí řízky jsou pro vyzkoušení změn asi nejvhodnější.
Dají se běžně koupit již naporcované a dobře a rychle se smaží.
Zkuste připravit i méně tradiční způsoby úpravy řízků, které jsou stejně chutné a jejich příprava nezabere moc času.
Kuřecí řízky pečené v troubě
Obrácené řízky se dopékají v troubě, proto nejsou tolik tučné a zůstanou šťavnaté. A pečená cibule jim dodá výbornou chuť.
INGREDIENCE :
- 4 ks kuřecí prsa
- 2 vejce
- strouhanka
- 2 ks cibule, na proužky
- mletý sušený česnek
- sůl
- pepř
- máslo
- olej na smažení
POSTUP :
- Maso naklepeme, osolíme, opepříme a posypeme sušeným česnekem.
- Obalíme nejprve ve strouhance, hodně ji do masa vmáčkneme.
- Poté protáhneme osolenými vejci rozmíchanými s trochou mléka.
- Ihned klademe na pánev s rozehřátým olejem a opečeme z obou stran.
- Maso vyjmeme a na stejné pánvi orestujeme cibuli.
- Cibuli přendáme do pekáčku, na ni rozprostřeme maso.
- Na maso dáme kousky másla.
- Podlijeme několika lžícemi vody a dáme péct do trouby vyhřáté na 200 °C na přibližně 25 minut.
- Výpekem můžeme přelévat maso.
zdroj : fresh.iprima.cz
Objevte podobné tipy
Kuřecí řízky v sýrovém těstíčku
Křehké řízky v křupavém sýrovém těstíčku, jsou rychle připravené a navíc můžete toto skvělé jídlo i při slavnostní příležitosti.
INGREDIENCE :
- 600 g kuřecích řízků
- 2 dl mléka
- 60 g strouhaného tvrdého sýra
- 60 g hladké mouky
- 2 vejce
- 1 lžíce Solamylu
- sůl
- pepř
- česnek
- tuk na smažení
POSTUP :
- Řízky naklepeme, osolíme, opepříme a potřete rozetřeným česnekem.
- Z mléka, vajec, mouky, sýra, soli a solamylu připravíme hladké těstíčko, ve kterém řízky obalíme.
- Smažíme ve vyšší vrstvě tuku do růžova.
zdroj : recipes555.biz
Kuřecí řízky v jogurtu
Kuřecí maso naložené v jogurtu bude po usmažení nebo upečení zcela křehké a šťavnaté.
Proč jíst kuřecí maso ?
- Je výborným zdrojem proteinů, které jsou nezbytné jak pro podporu a nárůst svalové hmoty, tak pro regeneraci
- Díky nízkému obsahu tuku se dobře hodí pro redukční diety.
- Obsahuje niacin, jeden z vitamínů skupiny B, který ovlivňuje uvolňování energie ze sacharidů a podílí se na řízení hladiny krevního cukru, niacinu se také připisuje schopnost snižovat riziko vzniku rakoviny
- Zajišťuje příjem selenu, který chrání tělo při stresu, zvyšuje účinnost imunitního systému a je prevencí proti vzniku rakovinného bujení
- Obsahuje vitamín B6, který společně s niacinem ovlivňuje energetický metabolismus
- Je zdrojem fosforu, který udržuje zdravé zuby a kosti a má protizánětlivé účinky
INGREDIENCE :
- 4 kuřecí prsní řízky
- sůl
- pepř
- 150 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 vejce
- 200 g cornflake
POSTUP :
- Maso nakrájíme na menší kousky, mírně naklepeme.
- Osolíme, opepříme, promícháme s jogurtem a olivovým olejem.
- Necháme marinovat přes noc.
- Troubu předehřejme na 200 °C.
- Cornflaky dáme do sáčku a válečkem mírně rozdrtíme.
- K masu v marinádě přimícháme rozšlehané vejce.
- Jednotlivé kousky masa potom obalujeme v připravených cornflakách.
- Pokládáme je v jedné vrstvě na plech vyložený pečicím papírem.
- Pokapeme olivovým olejem a pečeme zhruba 25 minut dozlatova.
- Během pečení můžeme jednou obrátit, ale není to nutné.
zdroj : lazyassmeals.com
Do těstíčka můžeme místo mléka přidat i smetanu, víno, nebo pivo. Kromě těstíčka z mouky se dají řízky obalovat i v hustém bramborákovém nebo pikantním těstíčku.
K řízkům podáváme vařené brambory či bramborovou kaši a doplňujeme zeleninovým salátem nebo ovocným kompotem. Hodí se i bramborový salát.