Cikorka

Nepleťte si cikorku s meltou

Jedná se o jednu z nejstarších náhražek kávy u nás, vyráběnou od 18. století. Při výrobě cikorky se používá pražený drcený kořen čekanky. Název cikorka kopíruje slovní označení čekanky, které se v různých jazycích podobá. Cikorka neobsahuje kofein, a proto je vhodná i pro děti a kojící matky. Po pražení mají kořeny čekanky velmi lahodnou chuť a vůni podobnou kávě.

Kdy a proč se cikorka začala vyrábět ?

V určitou dobu se začal kávovinový průmysl vyvíjet mnohem rychleji a poptávka prudce stoupla, zrnková káva se ta stala méně dostupnou. A také v období války byla cikorka naprosto běžným každodenním nápojem, protože káva nebyla k dostání.

Jaké významné látky cikorka obsahuje ?

Živiny
Množství ve 100 g
Energie301 kJ
Voda80 g
Bílkoviny
1,4
Tuky
0,2
Sacharidy
17,51
Vláknina
 1,5
Minerální látky
Vápník
41 mg
Hořčík
22 mg
Fosfor61 mg
Draslík
290 mg
Fosfor50 mg
Vitamíny
Vitamín C
5 mg
Niacin
0,4 mg
Kyselina listová23 mg

Jak prospívá cikorka zdraví ?

Kořen čekanky obsahuje vysokou hladinu inulinu, který povzbuzuje růst zdravé flory ve střevě a brání rozvoji patogenních baktérií, proto je inulin doporučován jako prebiotikum.

pomáhá :

  • při zánětech močových cest a ledvinových kamenech
  • působí proti střevním potížím jako je zácpa a infekční onemocnění střev
  • snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • podporuje proces trávení a vylučování žluči
  • působí také příznivě při potížích s játry a slinivkou

Jak se cikorka připravuje a konzumuje ?

Nabízí se ve formě prášku, který se zalévá horkou vodou. Nápoj se může konzumovat s mlékem, pít jak teplý tak studený.

Cikorka

zdroj : bluelilyorganics.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také