Znáte techniku drezírování? V našem článku se dozvíte všechny důležité informace!

Na první pohled se drezírování může zdát zbytečné, ale tato technika je klíčem k šťavnatému, rovnoměrně propečenému kuřeti.

Přečtěte si náš článek, který poskytuje detailní popis toho, jak drůbež svázat, abyste si mohli vychutnat dozlatova opečené a skvěle propečené maso!

Co je drezírování?

Tento pojem může znít komplikovaně, ale ve skutečnosti se jedná o překvapivě snadnou kulinářskou techniku.

Je to technika jak svázat drůbež (krůtu, kuře, kapouna nebo slepici) do kompaktního svazku, který zajistí, že získáte dokonale propečeného ptáka, který bude celý rovnoměrně propečený, aniž by se některá jeho část, spálila nebo vysušila, či nedopekla.

Svázáním mnohem snadněji zabráníte spálení křídel a stehen. Když své kuře nepřikryjete, může se stát, že uvnitř masa bude cirkulovat příliš horkého vzduchu, což bude mít za následek vysušení prsou, než se křídla a stehna pořádně propečou.

Jak vypadá upečené kuře s křupavou kůrčičkou, po tom co bylo svázané.
Zdroj: 40aprons.com

Co je potřeba k drezírování drůbeže?

Drůbež: Použijte jakýkoliv druhptáka, kterého máte rádi. Brojleři, slepice, krůty, krocani, ti všichni jsou ideální pro drezírování.

Provázek: Použijte nebělený bavlněný kuchyňský provázek, také známý jako řeznický provázek, který je dostatečně pevný, aby držel kuře pohromadě, ale nespálil se. Například o něj požádejte ve vašem řeznictví nebo v obchodě s masem a uzeninami, každý správný řezník ho má po ruce, a vy se vyhnete jeho kupování.

Úplné rozmrazení: Pokud jste si koupili mražené kuře, ujistěte se, že je celé rozmražené, než jej svážete a upečete.

Nádivka: Z důvodů bezpečnosti potravin a pro rovnoměrnější propečení drůbeže, většina receptů nedoporučuje plnění nádivkou. Pokud se přece jen rozhodnete nádivku použít, ujistěte se, že je nádivka teplá, když s ní kuře plníte.

Kuře můžete naplnit jednou z těchto lahodných nádivek, které se hodí nejen na Velikonoce!
Vyzkoušejte i další recepty na pečené celé kuře s nádivkou i bez ní!

Náčiní, které potřebujeme na svázání kuřete.
Zdroj: goodfoodstories.com

Postup jak drezírovat kuře (krok za krokem)

Prvním krokem je svázání nohu k sobě

  • Začněte se čtyřmi délkami kuchyňského provázku (provázek je čtyřikrát v délce kuřete od krku až zadečku).
  • Kuře položte nohama nahoru.
  • Začněte s provázkem ze spodu kuřete a položte ho doprostřed mezi hlavu a zadeček.
  • Provázek stáhněte dolů mezi nohy a prsa a poté protáhněte provázek pod spodní část hrudního koše kuřete.
  • Provázek protočte kolem každé nohy a stáhněte nohy k sobě.
Zdroj: bluejeanchef.com

Druhým krokem je svázání zadečku a stehen

  • Dále připevníme nohy k zadečku, aby pevně držely a na místě.
  • Stáhněte provázek dolů podél obou stran zadečku.
  • Kuře otočte tak, aby leželo na prsech.
  • Překřižte provázek kolem zadečku a zatáhněte.
  • Provázek dvakrát omotejte kolem zadečku a otočte kuře zpět na záda.
  • Provázek protáhněte na obou stranách kuřete přes křídla.
Postup jak svázat kuře před tím, než se upeče.
Zdroj: bluejeanchef.com

Třetím krokem je svázání křídel

  • Provázek protáhneme klem křídel dolů směrem ke stehnům, tak aby stáhl křídla k tělu kuřete.
  • Špičky křídel zastrčte do prostoru mezi stehny a prsy a překřižte provázek pod spodní částí hrudního koše.
  • Provázek pevně svažte pod spodní částí hrudníku a uvažte uzel.
  • Odstřihněte všechny zbytky provázku.
Postup jak svázat kuře před tím, než se upeče.
Zdroj: bluejeanchef.com

Co použít místo provázku?

Dentální nit: Použijte obyčejnou, nenavoskovanou niť, abyste kuře neochutili například mátou nebo riskovali, že se v troubě vznítí roztavený vosk.
Alobal: Srolujte alobal do pevných provazů a připevněte je kolem kuřete jako pásky. Tato metoda se bude spíše hodit v případě plněných masových rolád, protože alobal pravděpodobně nebude dostatečně pevný, aby kuře udržel pohromadě.
Párátka nebo dřevěné špejle: Nejprve je namočte do vody (stejně jako když grilujete), aby v troubě nevzplály.

Použité zdroje

How to Truss a Chicken, Meggan Hill, Culinary Hill, 24. 04. 2022, [citováno: 18. 05. 2022]
How to Truss a Chicken for Rotisserie, Blue Jeans chef, [citováno: 18. 05. 2022]
X