E201 neboli Sorban sodný – konzervant v EU zakázaný

Sorban sodný je sodná sůl kyseliny sorbové. Je to nestabilní pevná látka.

Hlavní důležité body o konzervantu E201 – Sorbanu sodném:
·         Není vhodný pro děti a citlivé osoby
·         Může vyvolat alergické reakce
·         V EU je zakázán
·         Je dobré se mu vyhnout

Výroba E201

Sorban sodný je sodná sůl kyseliny sorbové (E200), která se přirozeně vyskytuje v plodech jasanu lesnícho (Sorbus aucuparia), podle kterého je kyselina pojmenována. Komerčně se vyrábí několika různými chemickými cestami.

Jako první kyselinu sodnou izoloval A.W. Van Hoffman, a to právě z bobulí jasanu horského v roce 1859. Antimikrobiální vlastnosti kyseliny sorbové byly rozpoznány ve 40. letech 20. stolení. Na konci 40. a 50. let se pak stala komerčně dostupnou.

Na co se Sorban sodný používá?

E201 se používá ke konzervaci ovocných a zeleninových konzerv, vaječných a cukrářských výrobků, masných a rybích výrobků, ovocných a bobulových šťáv a nealkoholických nápojů. Působí hlavně proti plísním a kvasinkám, není účinná proti bakteriím.  Optimální je její použití při pH pod 6,5 (tedy mírně kyselé a kyselé potraviny).

Je přísada E201 zdravá?

Při konzumaci sorbanu sodného se mnou projevit nežádoucí účinky – alergické reakce jako zarudnutí či svědění kůže. Pokud však nepřekročíte doporučenou denní dávku, která činí max 25mg na kilogram tělesné hmotnosti, je tělem snášen velmi dobře.

Použití v EU vs. USA vs. Svět

Sorban sodný je povolený v USA, Austrálii a na Novém Zélandě. V EU je jeho používání v potravinářském průmyslu zakázáno.

Použité zdroje

E201 Sodium sorbate, https://thisnutrition.com, [citováno: 04. 08. 2022]
201, https://noshly.com, [citováno: 04. 08. 2022]
Sodium sorbate, https://en.wikipedia.org, [citováno: 04. 08. 2022]
X