Mannitol (E421) chrání zuby před zubním kazem, ale našim střevům příliš nesvědčí. Proč?

Mannitol je cukerný alkohol, který se často používá jako náhražka běžného cukru.

Přirozeně ho obsahují některé druhy zeleniny, houby a mořské řasy.

Pro použití v potravinářském průmyslu se vyrábí kvašením glukózy a maltózy pomocí bakterií Lactobacillus intermedius.

Najdeme ho především v cukrovinkách, kde plní funkci sladidla i protispékavé látky.

Stejně jako další cukerné alkoholy, může při nadměrné konzumaci způsobit gastrointestinální potíže.

Molekulární vzorec E421 je C6H14 O6.

Hlavní důležité body o E421 – mannitolu:

Je to sladidlo a protispékavá látka.
Jde o přírodní látku, ale pro průmyslové použití se vyrábí synteticky.
Není vhodné pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se mannitol používá?

Tento cukerný alkohol se jako sladidlo často přidává do různých cukrovinek, žvýkaček, polev, džemů, nízkokalorických výrobků a potravin pro diabetiky.

Je také užitečný jako protispékavá látka díky své minimální schopnosti absorbovat vodu.

  • Žvýkačky Orbit, Airways, Winterfresh, Mentos, Jet gum

Je E421 zdravé?

S konzumací mannitolu nejsou spojovány žádné výrazné negativní účinky, jeho použití v potravinářském průmyslu je schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Bylo prokázáno, že cukerné alkoholy, včetně manitolu, mají příznivé účinky na zdraví ústní dutiny. Jednak jsou nekariogenní, jinými slovy nepřispívají k tvorbě zubního kazu a zároveň chrání zuby před bakteriemi způsobujícími zubní kaz tím, že podporují tvorbu slin.

Mannitol se v našem trávicím traktu pomalu vstřebává pomalu a vede pouze k malému zvýšení koncentrace glukózy v krvi, je proto vhodný i pro diabetiky.

Případná nadměrná konzumace může způsobit žaludeční a střevní potíže.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání mannitolu v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA, Austrálii, Kanadě, Japonsku a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Mannitol Side Effects, www.foodsweeteners.com, 16. 07. 2015, [citováno: 23. 08. 2022]
E 421, www.ivyroses.com, [citováno: 23. 08. 2022]
X