Uhličitan amonný (E503) není je čichací sůl, ale i kypřicí látka. Kde všude se s ním setkáme? 

Uhličitan amonný je látka, která se v minulosti často používala ke kříšení lidí, kteří omdleli.

Kromě toho se používal a dodnes využívá jako kypřidlo do těsta.

Někdy se můžeme setkat s podrobnějším dělením na E503(i) uhličitan amonný a E503(ii) hydrogenuhličitan amonný.

Vyrábí se synteticky zahříváním směsi chloridu či síranu amonného a křídy.

Má podobu bílého prášku.

Molekulární vzorec E503 je (NH4)2CO3.

Hlavní důležité body o E503 –  uhličitanu amonném:

Je to regulátor kyselosti a kypřící látka.
Není to přírodní látka.
Je vhodný pro děti.
Nepatří mezi alergeny.
Použití v ČR je povolené.

Kde se uhličitan amonný používá?

V potravinářském průmyslu se používá jako náhrada kypřicího prášku či jedlé sody při výrobě rozmanitých druhů sladkého i slaného pečiva a cukrovinek. V některých případech se používá společně s nimi. Někdy se mu proto přezdívá cukrářské droždí.

  • Emco Ovesné sušenky s jablky a skořicí, Mysli na zdraví, Ovesné krekry
  • Billa Máslové sušenky s hořkou čokoládou
  • Ahold Perníčky v mléčné čokoládě
  • Lidl Piškoty Savoiardi
  • Soltino Tyčinky solené, Tyčinky sezamové
  • Opavia Miňonky, Bebe Dobré dáno

Kromě toho se uhličitan amonný používá ve farmaceutickém průmyslu při výrobě sirupů proti kašli a čpavku.

V neposlední řadě se s ním setkáme v některých kosmetických produktech, jako jsou make-upy, kde působí jako stabilizátor sytosti barev.

Je E503 zdravé?

Uhličitan amonný je obecně považovaný za bezpečný, je dokonce běžnou součástí našeho metabolismu. S jeho konzumací nejsou spojovány žádné negativní vedlejší účinky.

Používání v potravinářském průmyslu bylo schváleno Evropským úřadem pro bezpečnost potravin (EFSA) i americkým Úřadem pro kontrolu potravin a léčiv (FDA).

Při konzumaci v nadměrném množství může způsobit nerovnováhou mezi kyselými a zásaditými složkami v organismu. U citlivých osob může při styku s pokožkou vyvolat podráždění.

Použití v EU vs. USA vs. svět

Používání uhličitanu amonného v potravinářském průmyslu je povoleno v EU, USA i a dalších zemích světa.

Použité zdroje

Ammonium Bicarbonate, www.justgotochef.com, [citováno: 30. 08. 2022]
X