Sůl ani víno se neobejdou bez ferrokyanidu vápenatého (E538). Proč?

Ferrokyanid vápenatý (E538) se využívá v potravinářství jako protispékavá látka.

V názvu této látky se skrývá kyanid, což by mohlo naznačovat její škodlivost. Není to ale pravda. Ferrokyanid vápenatý je zcela bezpečný.

V jakých potravinách můžete tuto zajímavou látku najít?

Hlavní důležité body o E538 – ferrokyanid vápenatý:
Není to přírodní látka.
Použití v ČR je povolené.
Je vhodné pro děti.
Není to častý alergen.

Výroba E538

Ferrokyanid vápenatý se vyrábí syntetickou metodou z kyanovodíku a hydroxidu vápenatého.

Na co se používá ferrokyanid vápenatý?

Ferrokyanid vápenatý se používá hlavně při výrobě soli a jejích náhražek. V soli funguje jako užitečný prostředek proti hrudkám, které by se jinak v soli vytvořili.

Výrobci tuto látku ale mohou využít také při výrobě vína. Na konci procesu se ferrokyanid odfiltruje a víno je díky němu nádherně čisté a průzračné.

Je E538 zdravý?

Výrobci v potravinářství musí používat maximální denní dávky této látky. Díky tomu je látka zcela bezpečná pro konzumaci a žádné vedlejší účinku se nikdy ve výzkumech nepotvrdili.

Použití EU vs. USA vs. svět

V celé Evropské unii (včetně České republiky) je používání povoleno, ale pouze v jedlé soli a náhražkách soli.

Ve Spojených státech je používání této látky v potravinářství povoleno.

Použité zdroje

E538 : Calcium ferrocyanide, http://www.food-info.net/uk/index.htm, [citováno: 17. 10. 2022]
X