E953 neboli isomalt – náhražka cukru, která má jeden háček

Isomalt je náhražka cukru, typ cukerného alkoholu, který se používá především proto, že jeho fyzikální vlastnosti se podobají těm, které má cukr.

Hlavní důležité body o sladidle E953 – isomaltu:
·         Nesmí se používat do dětské výživy
·         Nadměrná konzumace může způsobit problémy
·         V nízkých dávkách je vhodnou náhražkou cukru
·         Je vhodný zejména pro diabetiky

Výroba E953

Výroba isomaltu je poněkud komplikovaná. Chemici nejprve izolují přírodní cukerné sloučeniny z řepy, poté je (obvykle teplem) převedou na redukující disacharid. Ten se poté hydrogenuje za použití katalyzátoru. Ačkoliv je původ isomaltu přírodní, je obecně považován za umělou a to díky tomu, že byl rozsáhle chemicky manipulován. Isomalt byl poprvé vyvinut německou společností BENEO-Palatinit na počátku 80. let.

Na co se isomalt používá?

Zdaleka nejběžnější použití isomaltu je jako sladidlo v bonbónech „bez cukru“, kapkách proti kašli a dalších komerčně připravovaných potravinách. Výrobci potravin mohou často dosáhnout stejné sladkosti jako kdyby použili cukr, ale bez obav z cukru v krvi a z kalorií. To ale neznamená, že je isomalt zcela bez kalorií – obsahuje cca polovinu kalorií, které má cukr. Vzhledem k tomu, že nezpůsobuje zubní kaz, používá se i do některých zubních past ke zlepšení chuti.

Může se používat i jako konzervační prostředek – prodlužuje trvanlivost potravin a někdy se používá ve snídaňových cereáliích, sušenkách a pekařských výrobcích. Má tendenci stabilizovat ostatní přísady a oddálit vznik plísně a kažení potravin.

Mnoho kuchařů a profesionálních dekoratérů potravin používá isomalt pro estetické účely. Je velmi populární na dortové ozdoby – většina cukrovinek vyrobených pro televizní soutěže, svatební show apod. používá isomalt, protože vypadá leskle a rychle tuhne.

Je přísada E953 zdravá?

Isomalt je látka podobná cukru, která má mnoho vlastností přírodního sladidla, ale obsahuje pouze nízké hladiny glukózy. Díky tomu má pouze velmi malý vliv na hladinu cukru v krvi a je obecně považován za „bezpečný“ pro diabetiky a další osoby, které z různých důvodů potřebují hlídat hladinu cukru v krvi. Isomalt je také bezlepkový. Nezpůsobuje zubní kaz jako běžný cukr.

Ale pozor! Nadměrná konzumace potravin obsahujících isomalt může vést k vážným žaludečním potížím, nadýmání a plynatosti. Řada lidí uvádí, že jim stačí i minimální množství, aby tyto následky pocítili. Je to proto, že isomalt není lehce stravitelný – zatímco s obyčejnými cukry lidské tělo zachází jako se sacharidy, isomalt považuje za vlákninu.

Některé studie naznačují, že konzumace malých množství isomaltu v průběhu času může vybudovat pomalou toleranci.

Použití v EU vs. USA vs. Svět

Je povolený všude ve světě.

Použité zdroje

What is Isomalt?, Tricia Christensen , https://www.delightedcooking.com, 06. 07. 2022, [citováno: 04. 08. 2022]
Isomalt, https://en.wikipedia.org, [citováno: 04. 08. 2022]
X