Doba přípravy: 50 minut
Obtížnost: 1 z 3
Počet porcí: 4
Ingredience
- 60 dkg kyselejších jablek
- 30 dkg starší veky nebo rohlíků
- 1 vanilkový cukr
- 2 lžičky skořicového cukru
- 150 ml mléka
- 10 dkg cukru
- 4 vejce
- moučkový cukr
Postup receptu
- Jablka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na slabé dílky
- Veku nebo rohlíky nakrájíme na plátky
- Pekáček vymažeme máslem a vysypeme cukrem
- Jablka a veku vrstvíme do pekáčku a každou vrstvu posypeme malou částí skořice
- Poslední vrstva bude veka
- Mléko ohřejeme a nasypeme do něj cukr a vanilkový cukr, mícháme až se cukr rozpustí
- Vejce rozšleháme v misce a opatrně vmícháme do mléka
- Nalijeme na veku a pečeme asi 30 minut ve vyhřáté troubě na 170 °C
Moje babička dává do žemlovky ořechy namleté na jmeno a dodá to tomu lepší chuť a určitě se na tom podílý i vůňe. Za zkoušku nic nedáte, opravdu to vyzkkoušejte.
Ořechy? Proč ne,tip je to jistě dobrý. Ale Olinko,ta čeština nepláče,ale přímo řve: „podílý i vůně“??!!??