Tisk

Casserole

Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve kterém se jídlo peče a následně také podává. Že název připomíná náš kastrol není jistě náhoda. Od dušení se tento způsob vaření odlišuje v tom, že vaření probíhá v troubě a nádoba s jídlem se v troubě pomalu vaří odkrytá. Tento název se ale také používá pro jídla v těchto nádobách uvařená. Většinou jsou to různé směsi masa, zeleniny, brambor, těstovin nebo rýží, různě ochucené a často zalité nejen vodou, ale také různými zeleninovými omáčkami, nebo i destilátem či vínem.


Další pojmy slovníku:

  • Estragon

    Estragon má i domácí název a to pelyněk kozalec. Je to tradiční potravinářské koření téměř na celém světě a současně i naše domácí koření z...

  • Skořice pravá

    Je to světlehnědá sušená kůra dřeviny a to skořicovníku ceylonského, pocházejícího z Indie. Sušená kůra má velmi příjemnou silnou vůni a jemnou...

  • Marinování

    Marinováním nazýváme máčení potravin v tekutině s kořením, někdy i se zeleninou. Účelem je nabytí větší křehkosti a výraznější chuti. Marinuje se...

  • Olomoucké tvarůžky

    Olomoucké tvarůžky všichni znají pod názvem olomoucké syrečky. Vyrábějí se z nesýřeného, kyselého tvarohu a kromě soli se nepoužívají žádné...

  • Fritovací olej

    Jedná se o průmyslově vyráběný olej, který je vhodný pro použití ve fritovacím hrnci, neboli fritéze, ke smažení různých potravin. Fritovací olej...

Recepty s "Casserole":

  • Vanilkové rohlíčky

    Z mléka a pudinkových prášků uvaříme velmi hustý pudink. Po uvaření do něj zamícháme cukr, vanilkový cukr a necháme jej vychladnout. Listové těsto...

  • Jemný jablkový závin s tvarohem

    Oloupaná jablka nakrájíme na tenké plátky. Žloutky utřeme s cukrem a citronovou šťávou do pěny. Vmícháme tvaroh a jablka a opatrně vmícháme tuhý...

  • Lomcovák

    Kávu přelijeme horkým zředěným rumem a osladíme. Ihned podáváme.

  • Cibule smažená

    Cibuli nakrájíme na větší kolečka – prstýnky širší pro lepší obalování, osolíme obalíme v trojobalu klasickém a osmažíme na tuku s obou stran....

  • Bramborová kaše se sýrem

    Brambory oloupeme, nakrájíme na kousky, vložíme do vařící osolené vody a uvaříme doměkka. Z uvařených brambor slijeme vodu, přidáme rozdrobený sýr...



Nové příspěvky