Tisk

Casserole

Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve kterém se jídlo peče a následně také podává. Že název připomíná náš kastrol není jistě náhoda. Od dušení se tento způsob vaření odlišuje v tom, že vaření probíhá v troubě a nádoba s jídlem se v troubě pomalu vaří odkrytá. Tento název se ale také používá pro jídla v těchto nádobách uvařená. Většinou jsou to různé směsi masa, zeleniny, brambor, těstovin nebo rýží, různě ochucené a často zalité nejen vodou, ale také různými zeleninovými omáčkami, nebo i destilátem či vínem.


Další pojmy slovníku:

  • Porridge

    Porridge je obilninová kaše vařená ve vodě nebo v mléce. Kromě obilnin jako oves, pšenice, ječmen nebo kukuřice se může použít i rýže, brambory...

  • Vepřová kotleta

    Vepřová kotleta je maso z hřbetní části vepře a je vlastně součástí části, která se nazývá pečeně nebo také karé. Z libovější části se pak...

  • Stolní olej

    Jako stolní olej se označují všechny oleje, které lze použít jako potravinu, řada dalších olejů slouží pro jiné účely. Existuje řada druhů jedlých...

  • Kapr

    Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a...

  • Okurky nakládačky

    Okurky k nakládání, jednoduše zvané nakládačky jsou vyšlechtěným druhem okurky využívaným téměř výhradně ke konzervaci. Mají krátké a štíhlé plody,...

Recepty s "Casserole":

  • Roláda z mletého bůčku

    Maso umeleme, brambory jemně nastrouháme a všechny suroviny (kromě cibule,párků a strouhanky)promícháme a necháme do druhého dne odležet. Prkénko...

  • Ananasový džus

    Oloupaný ananas, oloupané nebo jen dobře omyté pomeranče a oloupanou mrkev nakrájíme na kousky. Vše dáme do hrnce, nejlépe tlakového, zalijeme 1 l...

  • Masový nářez

    Plátky masa naklepeme do větších čtverců, osolíme, opepříme, potřeme prolisovaným česnekem a skládáme na sebe střídavě s uzeninami a sýrem na...

  • Koblihy

    Droždí posypeme lžičkou cukru, přidáme asi 3 lžíce vlažného mléka a mouky a necháme vykynout kvásek. Tuk utřeme s cukrem a žloutky, pak přidáme...

  • Polévka z bramborové kaše

    Mléko zahřejeme téměř k varu, do bramborové kaše ( i zbylé) nalijeme horké mléko, prošleháme, necháme prohřát, mírně osolíme a ochutíme pažitkou.V...



Nové příspěvky