Tisk

Casserole

Nejedná se o název pokrmu, ale o název z francouzštiny. Používá se pro skleněný, keramický nebo ocelový hluboký velký hrnec, mísu nebo pekáč, ve kterém se jídlo peče a následně také podává. Že název připomíná náš kastrol není jistě náhoda. Od dušení se tento způsob vaření odlišuje v tom, že vaření probíhá v troubě a nádoba s jídlem se v troubě pomalu vaří odkrytá. Tento název se ale také používá pro jídla v těchto nádobách uvařená. Většinou jsou to různé směsi masa, zeleniny, brambor, těstovin nebo rýží, různě ochucené a často zalité nejen vodou, ale také různými zeleninovými omáčkami, nebo i destilátem či vínem.


Další pojmy slovníku:

  • Mořská sůl

    Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody a je používána nejen při vaření, ale i v kosmetickém průmyslu. Pro svůj obsah minerálních látek má...

  • Vepřová plec

    Vepřová plec, jak název napovídá, je maso z hrudi. Bývá více či méně prorostlé tukem a dnes je již většinou prodáváno vykostěné, to znamená bez...

  • Flip

    Je to druh míchaného nápoje. První zmínka o něm je už z konce 17. století, kde se popisuje směs rumu, piva a cukru zahřívaná rozžhaveným železem,...

  • Žampión

    Žampión je sice v přírodě volně rostoucí houba, ale je také první houbou, která se začala pěstovat uměle. Počátky tohoto pěstování spadají do...

  • Tagliatelle

    V italské kuchyni jsou těstoviny tagliatelle boloňskou specialitou. Jsou to ploché, 6 mm široké stužkovité nudle, které se stejně jako ostatní...

Recepty s "Casserole":

  • Vločkový dietní dort

    Ovesné vločky umeleme nebo rozdrtíme v mixéru. Umleté vločky, cukr a prosátou mouku s práškem do pečiva smícháme dohromady, přilijeme mléko a...

  • Nealkoholické mojito

  • Noky z mouky

    Mouku prosijeme do mísy, osolíme, přidáme vejce a tolik vody, aby vzniklo zahoustlé těsto. Dobře je vypracujeme a 1/2 hodiny necháme odpočinout....

  • Plněná sekaná

    Plněná sekaná Nejprve si vymažu formu na biskupský chlebíček tukem. Smíchám všechny suroviny na sekanou. Na dno formy dám asi 1 cm ochuceného masa, doprostřed...

  • Harlekýnský chlebíček

    eku podélně rozkrojíme a vybereme střed. Vejce nastrouháme, přidáme hořčici, nasekanou kapii, salám, okurku, sýr a přidáme rozdrobený střed veky....



Nové příspěvky