Tisk

Čorba

Polévka čorba se většinou označuje jako srbská, ale podobná polévka pod stejným názvem se vaří i třeba v Bulharsku. Jedná se o masovou polévku z vepřového, skopového nebo jehněčího masa, ale může to být i uzené maso. Další surovinou je zelenina, kde převažují rajčata a papriky doplněné kořenovou zeleninou, cibulí a česnekem. V polévce nesmí chybět fazole, které se vaří zvlášť a přidávají se až do hotové polévky. Polévka se může dochutit mletou paprikou, v případě, že je méně rajčat, tak rajským protlakem. Polévka musí být hustá nakrájeným vařeným masem, fazolemi a zeleninou.


Další pojmy slovníku:

  • Makrela

    Tato ryba se nazývá makrela obecná a jedná se o mořskou rybu žijící v poměrně velkých počtech v různých mořích. Velikostí se jedná o menší rybu o...

  • Špaldová mouka

     Špalda je druh pšenice, dříve při pěstování dost rozšířený, později nahrazený výnosnějšími druhy. Používá se jako běžná mouka pro pečení a...

  • Ementál

    Světově proslulý švýcarský sýr se vyrábí z kravského mléka. Emmental v překladu znamená údolí Emme, řeky, která protéká středem Švýcarska a odtud...

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

  • Glazování

    Postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých potravin při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu, glazury. Ke...



Nové příspěvky