Tisk

Konfitování

Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o variantu francouzské úpravy masa, která však již neslouží ke konzervaci. Dnes se konfitováním nazývá příprava masa, které se nejdříve marinuje v soli a koření. Pak se velmi pomalu, až několik hodin, dusí ve vlastní šťávě a tuku. Nejčastěji se pro tuto úpravu používá kachna nebo husa, ale může to být i vepřové maso.


Další pojmy slovníku:

  • Mangold

    Mangold je listová zelenina se starším domácím názvem cvikla. Podobá se řepě, ale konzumují se z něj jen nadzemní části, dužnaté řapíky a listy,...

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Krekry (Cracker)

    Krekr je druh drobných, tenkých a plochých sušenek vyrobených z mouky bez přidání kvasnic. Do těsta se přidává sůl a celá řada dochucujících přísad...

  • Glazování

    Postup, který se používá k tomu, aby se docílilo u některých potravin při pečení nebo po dokončení vlhkého a lesklého povrchu, glazury. Ke...

  • Grapefruit

    Oblíbený druh citrusu pochází z Karibské oblasti, dnes se pěstuje všude v tropických a subtropických oblastech. Obsahuje enzymy, které povzbuzují...



Nové příspěvky