Tisk

Tataki

Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu grilování masa. Název znamená v japonštině "rozsekaný na kousky". Při této přípravě masa se postupuje tak, že nakrájené maso je velmi rychle osmahnuto na rozpálené pánvi, čímž se na jeho povrchu vytvoří krusta. Potom se krátce marinuje v octové marinádě, nakrájí se na velmi tenké plátky a nakonec se okoření mletým zázvorem.


Další pojmy slovníku:

  • Kypřící prášek do pečiva

    Kypřící prášek do pečiva je suché kypřidlo, používané při pečení moučníků nebo rychlého pečiva. Prášek působí na těsto svou chemickou reakcí, která...

  • Vepřová krkovička

    Vepřová krkovička je výsek vepřového masa z hřbetní části vepře za hlavou a před vepřovou pečení a prodává se většinou s kostí. Krkovička je...

  • Short drink

    Je to alkoholický míchaný nápoj, který by se měl konzumovat krátkou dobu, proto se podává v malém množství, obvykle v rozmezí 5-15 cl. Patří sem...

  • Fazolky (fazolkové lusky)

    Fazolky je zkrácený název pro nezralé fazolkové lusky, které se používají k přípravě polévek, omáček nebo zeleninové přílohy k masitým či jiným...

  • Hořčice dijonská

    Hořčic je mnoho druhů a to i těch, které se nazývají dijonská nebo pro nás ještě jednodušeji francouzská. Nejznámější je však burgundská dijonská...

Recepty s "Tataki":

  • Makové řezy s krémem a broskvemi

    Makové řezy s krémem a broskvemi Nejprve si připravíme sníh. Vyšleháme 6 bílků se 3 lžícemi studené vody a potom zašleháme polovinu cukru z celkové dávky. Změklé máslo nebo Heru...

  • Rakvičky

    Žloutky a vejce s cukrem utřeme do velmi husté pěny. Formičky předem vymažeme máslem a plníme je utřenou žloutkovou pěnou asi do jedné třetiny....

  • Borůvková omáčka - žahour

    Borůvky podlijeme trochou vody, přidáme máslo, cukr a povaříme. V mléce nebo sladké smetaně rozmícháme škrobovou moučku, za stálého míchání vlijeme...

  • Zeleninový hamburger

    Zmrazenou zeleninovou směs krátce povaříme v osolené vodě a necháme dobře okapat. Vychladlou zeleninu nadrobno posekáme nebo ji rozmělníme...

  • Zapékaná pohanka s drůbežím masem a jablky

    Pohanku opražíme na troše oleje, zalijeme vodou, osolíme a povaříme. Pečené nebo vařené maso nakrájíme na kostičky, přidáme nadrobno pokrájenou...



Nové příspěvky