Tisk

Tataki

Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu grilování masa. Název znamená v japonštině "rozsekaný na kousky". Při této přípravě masa se postupuje tak, že nakrájené maso je velmi rychle osmahnuto na rozpálené pánvi, čímž se na jeho povrchu vytvoří krusta. Potom se krátce marinuje v octové marinádě, nakrájí se na velmi tenké plátky a nakonec se okoření mletým zázvorem.


Další pojmy slovníku:

  • Flambování

    Flambování je francouzský výraz pro dokončovací úpravu pokrmů, která spočívá v tom, že se polijí alkoholem a zapálí. Kromě efektu při servírování...

  • Čočka

    Čočka patří mezi oblíbené a již velmi dlouho používané luštěniny. Pochází z přední Asie a její obsah rostlinných bílkovin ji řadí na třetí místo...

  • Mořský jazyk

    Mořský jazyk je jedna z nejchutnějších mořských ryb. Patří mezi platýsovité a proto má její tělo zploštělý tvar. Nejlepší maso má kus vážící cca 50...

  • Konfitování

    Konfitování je způsob úpravy masa, který spočívá v jeho velmi pomalé tepelné úpravě. Název napovídá, že je převzat z francouzštiny a že se jedná o...

  • Kaše

    Kaše je prastaré jídlo, jehož původ asi není možné vystopovat a dnes i těžko určíme, kolik druhů kaší se kdy vařilo. Dlouhou dobu byly základem...

Recepty s "Tataki":

  • Švestkové knedlíky z míchaného těsta

    Mouku se špetkou soli prosijeme na vál, přidáme tvaroh a strouhané studené vařené brambory, máslo a vejce. Ze všech surovin vypracujeme hladké a...

  • Těstoviny s vejci

    Těstoviny uvaříme podle návodu, slijeme a necháme okapat. Zeleninu očistíme, cuketu nakrájíme na plátky, papriky nakrájíme na proužky, česnek...

  • Ovar

    Vepřové maso vložíme do vroucí osolené vody, přidáme koření a vaříme doměkka. V případě uzeného masa nesolíme a nekořeníme, ale po přejití varem...

  • Cizrnová polévka s česnekem

    Propláchnutou a předem namočenou cizrnu uvaříme doměkka. Na oleji zpěníme nadrobno pokrájenou cibuli, zasypeme ji moukou a usmažíme světlou jíšku....

  • Zapečený králík

    Králíka naporcujeme, osolíme a na tuku nebo ssádle pečeme po obou stranách. Když je skoro měkký, obrátíme jednotlivé kousky a pokládáme je plátky...



Nové příspěvky