Tisk

Tataki

Jedná se o způsob přípravy rybího nebo i jiného masa používaný sice v japonské kuchyni již od 19. století, ale převzatý z evropského způsobu grilování masa. Název znamená v japonštině "rozsekaný na kousky". Při této přípravě masa se postupuje tak, že nakrájené maso je velmi rychle osmahnuto na rozpálené pánvi, čímž se na jeho povrchu vytvoří krusta. Potom se krátce marinuje v octové marinádě, nakrájí se na velmi tenké plátky a nakonec se okoření mletým zázvorem.


Další pojmy slovníku:

  • Kedlubna

    Kedlubna je zeleninou, která patří do zelných odrůd. Ve starších receptech je někdy pojmenována jako brukev, což je původní název plané nešlechtěné...

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Cukr moučkový

    Bílý moučkový cukr se vyrábí mletím krystalového cukru najemno. Ve starších receptech se někdy uvádí jako cukr práškový. Je to jemný cukr, do...

  • Pohanka

    Pohanka byla kdysi poměrně pěstovanou rostlinou. Nejedná se o pravou obilovinu, i když se jako taková označuje i používá. V poslední době se hodně...

  • Kapary

    Kapary jsou velmi malá a uzavřená poupata tropického keře kapary. Mají ostře pikantní, nahořklou a nakyslou chuť. Používají se nakládaná a to...

Recepty s "Tataki":

  • Bezinkové víno

    Bez ponořím do vody a vaříme spolu s cukrem a kořením dohromady asi hodinu a mezitím oděláváme takovou tu pěnu z květů dokud nebude tekutina čirá....

  • Citrónové cukrovíčko

    Nejprve vypracujeme těsto a necháme nejlépe do druhého dne uležet v chladu. Pak vyválíme plát a vykrajujeme tvary, které dáváme hned na plech a...

  • Pudinkové řezy

    Z uvedených ingrediencí upečeme těsto na vysypaném plechu asi 25 minut při 180 c. Uvaříme pudink, do vychladlého vmícháme máslo a na upečené a...

  • Chutná a rychlá svačinka

    Chutná a rychlá svačinka Pro ty, kteří mají rádi "babiččinu" kuchyni, tady mám svělý tip. Objevila jsem pomazánkové sádlo Brick. Snadno se roztírá a můžete si ho namazat na...

  • Pikantní bramborový salát

    Brambory uvaříme ve slupce. Vychladlé oloupeme, protlačíme do mísy kolečkem na brambory, osolíme a opepříme. K nim přidáme jemně nakrájenou cibuli...



Nové příspěvky