Tisk

Topinambur

Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou slupkou, které u nás dosud nejsou zcela doceněnou zeleninou. Topinambury se používají a připravují podobně jako brambory. Mohou se vařit, smažit, péci i zapékat. Navíc se dají konzumovat i syrové, takže se z nich mohou připravovat saláty. Hlízy, na rozdíl od brambor, neobsahují škrob, ale inulin, takže jsou mimořádně vhodnou potravinou pro diabetiky.


Další pojmy slovníku:

  • Koktejl bez alkoholu

    Základem nealkoholického koktejlu je nejčastěji mléko nebo některý z mléčných výrobků, jako je kefír, podmáslí, smetana, jogurty. Ale koktejl lze...

  • Bezé

    Bezé je druh dezertu vyrobený ze šlehaných bílků a cukru. Jedná se tedy o u nás dobře známé pěnové těsto a z něho vyráběné zákusky nebo cukroví....

  • Glutaman sodný

    Je to sodná sůl přirozeně se vyskytující v kyselině glutamanové. Glutaman sodný se označuje MSG, na výrobcích má kód pro přísady do jídla E621 a...

  • Galantina

    Název galantina se občas používá pro každé studené maso s rosolem, což není zcela přesné. Správně se jedná o vykostěnou drůbež, popřípadě jiné maso...

  • Muškátový oříšek

    Muškátový oříšek je kulovité sušené jádro pecky muškátovníku pocházejícího z Indonésie. Pecka je pak z masitého plodu podobného meruňce. Prodává se...

Recepty s "Topinambur":

  • Jahodový pohár s topinambury

    Jahodový pohár s topinambury Čerstvé hlízy topinambur očistíme, nahrubo nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou. Čerstvé hlízy je možno nahradit strouhanými sušenými Bio...



Nové příspěvky