Tisk

Topinambur

Topinambur se ve větší míře pěstoval pro krmné účely. K vaření v kuchyni pak slouží hlízy bílé odrůdy topinamburu s bělavou nebo načervenalou slupkou, které u nás dosud nejsou zcela doceněnou zeleninou. Topinambury se používají a připravují podobně jako brambory. Mohou se vařit, smažit, péci i zapékat. Navíc se dají konzumovat i syrové, takže se z nich mohou připravovat saláty. Hlízy, na rozdíl od brambor, neobsahují škrob, ale inulin, takže jsou mimořádně vhodnou potravinou pro diabetiky.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřová kýta

    Vepřová kýta je část masa ze zadní nohy. Jedná se o méně tučnou svalovinu bez kostí. Má trochu delší vlákna, takže se krájí při porcování vždy přes...

  • Acidofilní mléko

    Acidofilní mléko je druh kysaného mléka, které bylo vyrobeno za pomoci mléčných bakterií. Podle druhu těchto bakterií, které patří mezi acidofilní...

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Tavený sýr

    Tavené sýry jsou měkké sýry, které se vyrábí z jednoho nebo více druhů sýrů a to měkkých i tvrdých. Jsou vyráběny v mnoho druzích pod různými...

  • Libeček lékařský

    Velká vytrvalá rostlina pochází ze Středozemí a její listy se podobají listům celeru. Obsahuje řadu vitamínů, pryskyřičných látek, kyselin a...

Recepty s "Topinambur":

  • Jahodový pohár s topinambury

    Jahodový pohár s topinambury Čerstvé hlízy topinambur očistíme, nahrubo nastrouháme, zakápneme citronovou šťávou. Čerstvé hlízy je možno nahradit strouhanými sušenými Bio...



Nové příspěvky