Acidofilní mléko

Co je to acidofilní mléko a jaký má vliv na lidské zdraví?

Acidofilní mléko je druh kysaného kravského mléka, které se zakysává smetanovou kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus. Jedná se o bakterie mléčného kvašení s výrazně probiotickými účinky. Jeho chuť je díky tomu výrazně ostrá a kyselá.

Acidofilní mléko je snadněji stravitelné, obsahuje malé množství laktózy (mléčného cukru), proto je vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí a lidi, kterým běžné mléko způsobuje zažívací potíže.

Proč je acidofilní mléko důležité zařazovat do jídelníčku? Rozhodně ovlivňuje pozitivně lidské zdraví.

Složení acidofilního mléka

  • vápník a bílkoviny
  • vitamin A, D, B
  • fosfor

Kyselé prostředí napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku, působí pozitivně na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pravidelné pití zakysaných mléčných výrobků zlepšuje stav střevní sliznice a celkově upravuje trávení.

Kdy je vhodné zařazovat acidofilní mléko častěji do jídelníčku ?

  • po antibiotické léčbě,  která poměrně drastickým způsobem likviduje přirozenou střevní bakteriální mikroflóru.
  • při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům.
  • při střevních onemocněních.
  • na podporu snížené imunity.

Kde všude lze v kuchyni využít acidofilní mléko ?

  • vhodná součástí snídaně, jako lehká svačina či nápoj k jídlům z těstovin, brambor nebo halušek.
  • při přípravě různých nápojů, do kterých můžeme přidávat i ovoce nebo zeleninu.
  • při přípravě zálivek do různých salátů, můžeme je ochutit nasekanými čerstvými bylinkami, různými druhy koření, prolisovaným čerstvým česnekem.
  • při přípravě moučníků

Průměrné výživové hodnoty plnotučného acidofilního mléka ve 100 g výrobku

Energie 256 kJ / 62 kcal
Tuk 3,6 g
Bílkoviny 3,3 g
Sacharidy 3,9 g

Acidofilní mléko

zdroj : www.rd.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00