Co je to acidofilní mléko a jaký má vliv na lidské zdraví?
Acidofilní mléko je druh kysaného kravského mléka, které se zakysává smetanovou kulturou a kulturou Lactobacillus acidophilus. Jedná se o bakterie mléčného kvašení s výrazně probiotickými účinky. Jeho chuť je díky tomu výrazně ostrá a kyselá.
Acidofilní mléko je snadněji stravitelné, obsahuje malé množství laktózy (mléčného cukru), proto je vhodné i pro osoby s laktózovou intolerancí a lidi, kterým běžné mléko způsobuje zažívací potíže.
Proč je acidofilní mléko důležité zařazovat do jídelníčku? Rozhodně ovlivňuje pozitivně lidské zdraví.
Složení acidofilního mléka
- vápník a bílkoviny
- vitamin A, D, B
- fosfor
Kyselé prostředí napomáhá lepšímu vstřebávání vápníku, působí pozitivně na střevní mikroflóru a zvyšuje obranyschopnost organizmu. Pravidelné pití zakysaných mléčných výrobků zlepšuje stav střevní sliznice a celkově upravuje trávení.
Kdy je vhodné zařazovat acidofilní mléko častěji do jídelníčku ?
- po antibiotické léčbě, která poměrně drastickým způsobem likviduje přirozenou střevní bakteriální mikroflóru.
- při chronických kožních potížích a sklonech ke kvasinkovým zánětům.
- při střevních onemocněních.
- na podporu snížené imunity.
Kde všude lze v kuchyni využít acidofilní mléko ?
- vhodná součástí snídaně, jako lehká svačina či nápoj k jídlům z těstovin, brambor nebo halušek.
- při přípravě různých nápojů, do kterých můžeme přidávat i ovoce nebo zeleninu.
- při přípravě zálivek do různých salátů, můžeme je ochutit nasekanými čerstvými bylinkami, různými druhy koření, prolisovaným čerstvým česnekem.
- při přípravě moučníků
Průměrné výživové hodnoty plnotučného acidofilního mléka ve 100 g výrobku
Energie | 256 kJ / 62 kcal | |
Tuk | 3,6 g | |
Bílkoviny | 3,3 g | |
Sacharidy | 3,9 g |
zdroj : www.rd.com