Hořčičné semínko nejen k nakládání zeleniny
Jedná se o plody pocházející z rostliny hořčice seté, které se využívají především jako koření. Trh nabízí tři druhy hořčičných semínek černé, bílé a žluté.
Semena hořčice jsou kulaté, s počáteční nasládlou chutí s mírnou palčivostí. Štíplavá chuť se uvolňuje po rozdrcení a smíchání s vodou.
Co obsahují hořčičná semínka ?
Semena této rostliny jsou bohatá na glykosid sinalbin, který je původcem ostré chuti, dále na větší množství enzymů, bílkoviny, draslík, hořčík, vápník.
Jaké léčivé účinky má hořčičné semínko ?
- pomáhají tvorbě žaludečních šťáv
- zrychlují střevní peristaltiku
- jsou vhodné při při trávicích potížích , při ochabnutí svalstva trávicí trubice a zácpě
- zmírňují kloubní bolesti kloubů a brontichidu
Jak lze využít hořčičné semínko v kuchyni ?
Nejčastěji je využívají celá semena ke konzervaci ryb, zeleniny především zelí, červené řepy a okurek. Skvěle s ním chutnají utopenci, sušené maso, houby a nákypy.
zdroj : www.cookinglight.com