Hořčičné semínko

Hořčičné semínko nejen k nakládání zeleniny

Jedná se o plody pocházející z rostliny hořčice seté, které se využívají především jako koření. Trh nabízí tři druhy hořčičných semínek černé, bílé a žluté.

Semena hořčice jsou kulaté, s počáteční nasládlou chutí s mírnou palčivostí. Štíplavá chuť se uvolňuje po rozdrcení a smíchání s vodou.

Co obsahují hořčičná semínka ?

Semena této rostliny jsou bohatá na glykosid sinalbin, který je původcem ostré chuti, dále na větší množství enzymů, bílkoviny, draslík, hořčík, vápník.

Jaké léčivé účinky má hořčičné semínko ?

  • pomáhají tvorbě žaludečních šťáv
  • zrychlují střevní peristaltiku
  • jsou vhodné při při trávicích potížích , při ochabnutí svalstva trávicí trubice a zácpě
  • zmírňují kloubní bolesti kloubů a brontichidu

Jak lze využít hořčičné semínko v kuchyni ?

Nejčasti je využívají celá semena ke konzervaci ryb, zeleniny především zelí, červené řepy a okurek. Skvěle s ním chutnají utopenci, sušené maso, houby a nákypy.

Hořčičné semínko

zdroj : www.cookinglight.com