Maso a hořčice patří k sobě

Maso a hořčice jsou jeden bez druhého jako krupicová kaše bez kakaa.

Hořčice totiž dodá každému masu říz, pro který stojí zato poohlédnout se po dobrém receptu.

A právě proto jsou tu 3 snadné recepty na maso s hořčicí, které si oblíbíte!

Hořčice a její druhy

  • hořčice plnotučná (sladkokyselá)
  • hořčice kremžská (lehce křenová)
  • dijonská hořčice (ostrá)
  • nepravé hořčice (domácí, základem je zelenina)

U masa se hořčice uplatňuje především:

  • do marinády
  • hustší pasty (sloužící jako marináda)
  • zapékací omáčky
  • vývaru při dušení masa
  • omáček v úpravě „na divoko“
  • do guláše
  • s jogurtem jako studený dip

Hořčici kombinujeme nejčastěji:

  • s pepřem
  • petrželkou
  • pažitkou
  • bobkovým listem
  • koprem
  • medem
  • smetanou
  • kečupem
Recepty s hořčicí a masem
foto zdroj: pinterest.com

 

Vepřové maso s hořčicí

INGREDIENCE

  • 500 g vepřového masa
  • 3 lžíce oleje
  • 3 lžíce plnotučné hořčice
  • půl hrnku mléka
  • smetana na vaření (9%)
  • cibule
  • sojová omáčka
  • grilovací koření
  • 2 jablka
  • kari
  • sůl, pepř

POSTUP

  1. Maso nakrájíme na plátky, okořeníme (ale kari dáváme až do omáčky!). Jablka také.
  2. Obojí  dáme péct do vyhřáté trouby, pečeme asi hodinu při 180ºC, podléváme vodou.
  3. Na pánvi orestujeme pokrájenou cibuli.
  4. Potom přidáme nakrájená jablka.
  5. Přilijeme trochu vody a podusíme do měkka.
  6. Nakonec zalijeme smetanou a přidáme hořčici.
  7. Dochutíme kari kořením a sojovou omáčkou.
  8. Zahustítíme moukou rozšlehanou v mléce.
  9. Omáčkou přelijeme plátky masa až na talíři.
  10. Servírujeme  s lehčí přílohou, například fazolkami, posypané pažitkou.
Vepřové maso a hořčice se k sobě výborně hodí.
foto zdroj: google.com

Recept lze doplnit také o fazolový salát,

 

Hovězí maso s hořčicovou omáčkou

INGREDIENCE

  • 4 hovězí plátky
  • 2 lžičky soli
  • 1 lžíce kuličkového pepře trojbarevného
  • 1 lžička tymiánu

na omáčku:

  • 1 lžíce oleje
  • 1 šalotka, nadrobno
  • 1/2 hrnku whiskey (pokud servírujeme jen dospělým)
  • 1 hrnek vývaru
  • špetka sukru
  • 4 lžíce kremžské hořčice
  • 2 lžíce másla
  • 4 lžíce petrželky

POSTUP

  1. Nakrájíme, osolíme, opepříme maso. Přídáme tymián..
  2. Opečeme maso na oleji, z každé strany 8 minut, nebo jak máme rádi.
  3. Necháme maso odpočinout pod pokličkou.
  4. Orestujeme šalotku.
  5.  Podlijeme ji whiskey.
  6. (dobrovolný bod: zapálíme dlouhou kuchyňskou sirkou)
  7. Vmícháme vývar, cukr a hořčici a vaříme asi 6 minut.
  8. Odstavíme, přidáme máslo a petrželku.
  9. Maso servírujeme přelité omáčkoou až na talíři.
Výborný recept na vepřové maso s hořšicí
foto zdroj: google.com

Pečeni lze podávat například s pažitkovou rýží.

Hořčicová omáčka s kuřecím masem

INGREDIENCE

  • 4 kuřecí prsa
  • půl hrnku bílého vína
  • půl hrnku dijonské hořčice
  • 1 lžíce medu
  • 1 lžička tymiánu
  • 2 lžíce mléka
  • petrželka 
  • sůl, pepř
  • 1 lžíce sušeného česneku
  • 5 snítek rozmarýnu

POSTUP

  1. Předehřejeme troubu na 180 °C.
  2. Maso osolíme a opepříme.
  3. Kuře orestujeme na pánvi z každé strany 3 minuty.
  4. Kuře vložíme do pečící formy a pečeme 10 minut.
  5. Do pánve mezitím nalejeme víno a vývar, zahustíme mlékem a hořčicí.
  6. Promícháme s kořením a pak omáčku vlijeme do pečící formy ke kuřeti.
  7. Dozdobíme rozmarýnem.
  8. Dopečeme do zlatova.
  9. Servírujeme s bramborem nebo bramborovou kaší.
Recept na hořčicovou omáčku s kuřecím masem
foto zdroj: pinterest.com

Více o hořčici se dozvíte zde.

 

Tip na závěr:

Hořčici využijeme i u smažené úpravy masa. Můžeme smažit maso marinované v hořčičné omáčce, můžeme hořčici přidat do rozšlahaného vejce u trojobalu, nebo použít jako jednu z ingrediencí pro dokořenění těstíčka pro menší masové kostky.

Jak jste hořčici využili při přípravě masa vy? Dejte nám o tom vědět v sekci komentářů pod článkem, oceníme to!

 

Sdílejte svým přátelům

Ohodnoťte také

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *