Tentokrát jsme si pro vás připravili luxusní recepty s hořčicí, po kterých se budete oblizovat!
Hořčice totiž dodá každému jídlu ten správný říz a šmrnc.
Vyzkoušejte s ní třeba hovězí guláš, pečenou zeleninu nebo králíka.
Máme pro vás i tip, jak si připravit svoji vlastní domácí hořčici.
Těšíte se?
Tak pojďme na to!
Kuřecí prsa v krémové omáčce
Křehká kuřecí prsíčka, která se rozplývají v ústech a hedvábná omáčka z medu a dijonské hořčice dohromady vytváří úžasný a jednoduchý pokrm, který si hravě připravíte v kteroukoli denní dobu.
Ingredience
- 2 velká kuřecí prsa, podélně rozpůlená
- sůl a pepř podle chuti
- 1/4 lžičky sušeného česneku
- hladká mouka
- 1 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce másla
- 1/3 šálku kuřecího vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 1 polévková lžíce medu
- 1 šálek husté smetany ke šlehání
Postup
- Připravte si kuře (rozkrojte ho podélně napůl, abyste měli 4 menší řízky).
- Posypte ho sušeným česnekem, solí a pepřem a poté obalte v mouce.
- Zahřejte olivový olej a jednu lžíci másla na pánvi na středně vysokém plameni.
- Jakmile je pánev rozpálená, přidejte kousky kuřete a opékejte je 4–5 minut/strana, nebo dokud nejsou zlaté.
- Pokud olej začne hodně prskat, snižte teplotu.
- Jakmile je kuře opečené, vyjměte ho z pánve a dejte stranou.
- Sundejte pánev z ohně a přidejte zbytek másla, kuřecí vývar, dijonskou hořčici a med.
- Vraťte pánev na sporák a nastavte teplotu na střední.
- Omáčku míchejte, dokud se hořčice nerozpustí (ujistěte se, že se tekutina úplně nezredukuje).
- Přidejte smetanu.
- Jakmile omáčka opět probublá, přidejte zpět kuře.
- Nechte vařit 5 minut, nebo dokud není kuře propečené a omáčka zredukovaná podle vašich představ.

Vyzkoušejte také našich 10 nejlepších receptů s kuřecími prsními řízky aneb dietní maso s výbornou chutí!
Vepřová panenka marinovaná v hořčici
Jednoduchý recept na přípravu, který skvěle snoubí jemné vepřové maso s hořčicí, česnekem a oregánem. Perfektně se hodí jak na sváteční večeři, tak na každodenní oběd.
Ingredience
- 750 g vepřové panenky
- 1/4 šálku olivového oleje
- 1/4 šálku dijonské hořčice
- 1 lžíce hrubozrnné hořčice
- 2 lžíce medu
- 2 lžíce citrónové šťávy
- 2 stroužky česneku, lisované
- 1/2 lžičky soli
- 1/8 lžičky pepře
- 1 lžička čerstvého rozmarýnu, nasekaného
Postup
- Vepřovou panenku v případě potřeby ořízněte, odstraňte stříbrnou kůži (lesklý bílý povlak na mase) a přebytečný tuk.
- V mělké velké misce nebo pekáčku smíchejte olivový olej, dijonskou hořčici, hrubozrnnou hořčici, med, citronovou šťávu, česnek, sůl, pepř a rozmarýn a dobře promíchejte.
- Přidejte vepřovou panenku a pořádně promíchejte.
- Misku pevně zakryjte alobalem nebo plastovou fólií a marinujte vepřové maso v lednici po dobu nejméně 8 hodin, maximálně 24 hodin.
- Když jste připraveni péct, předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia.
- Dejte maso do pekáče a zbavte se zbylé marinády.
- Maso pečte 30 až 40 minut, nebo dokud teploměr na maso nezaznamená 68 stupňů Celsia.
- Vyjměte pekáč z trouby, pevně ho zakryjte alobalem a před krájením nechte 10 minut stát.
- Dobrou chuť!

Pečené vepřové kotlety s hořčicí a medem
Vepřové kotlety pečené s dokonalou omáčkou z medu, dijonské hořčice a majonézy, která jí dodává přijemnou krémovitost, jsou chuťovým orgasmem, který budete chtít znovu a znovu!
Ingredience
- 1/3 šálku majonézy
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce medu
- 1/8 lžičky sušeného česneku
- 1/4 lžičky uzené papriky
- 1/4 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě drceného pepře
- 1 polévková lžíce oleje
- 4 vepřové kotlety s kostí, asi 2,5 cm tlusté
Postup
- Předehřejte troubu na 175ºC.
- Omáčku si připravte smícháním majonézy, dijonské hořčice, medu, sušeného česneku, papriky, soli a čerstvě namletého černého pepře.
- Pomocí papírové utěrky osušte povrch vepřových kotlet, poté každou stranu ochuťte špetkou soli a čerstvě drceným pepřem.
- Zahřejte jednu polévkovou lžíci oleje v těžké pánvi na středně vysokém plameni.
- Když je pánev velmi horká, přidejte najednou dvě vepřové kotlety a opékejte dozlatova z každé strany (3 minuty z každé strany).
- Opečené vepřové kotlety dejte do zapékací mísy (nevadí, když se zlehka překrývají).
- Vepřové kotlety potřete z obou stran medovohořčičnou omáčkou.
- Pečte asi 30 minut nebo dokud vnitřní teplota nedosáhne 63 °C.
- Chcete-li dosáhnout většího zhnědnutí, přepněte troubu na grilování a opékejte kotlety po dobu 3–5 minut, nebo dokud povrch nebude zlatavě hnědý.
- Podávejte horké.

Připravili jsme si pro vás také další luxusní recepty na vynikající kotletky z vepřového masa: zapečené i grilované!
Králík v hořčičné omáčce
Chutná, bohatá omáčka s bílým vínem, kuřecím vývarem, čerstvými bylinkami, kapary, crème fraîche a hořčicí je naprosto dokonalá a zdravé králičí maso se k ní perfektně hodí. Ochutnejte tuto lahůdku i vy!
Ingredience
- 1 (1 – 2 kg) králík, nakrájený na 6 až 8 kusů
- sůl a pepř dle chuti
- 1 a ½ lžíce másla
- 1 a ½ lžíce oleje
- 1 vrchovatý šálek nakrájené cibule a/nebo šalotky
- 2 lžíce hladké mouky
- 1 šálek suchého bílého vína
- 2 a ½ hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce hrubozrnné hořčice
- pár snítek tymiánu
- 12 listů šalvěje
- ½ šálku crème fraîche
- 1 lžička nakrájených kaparů
- nakrájená pažitka na ozdobu
Postup
- Králíka dochuťte solí a pepřem.
- Zahřejte velký hluboký hrnec na středně vysokou teplotu.
- Přidejte máslo a olej.
- Za horkého prskání a opékejte králíka po dávkách, asi 3 až 4 minuty z každé strany, dokud nezezlátne.
- Opečeného králíka vyjměte z hrnce a dejte stranou.
- Přidejte na kostičky nakrájenou cibuli/šalotku a za občasného míchání opékejte asi 5 až 6 minut, dokud nezměkne a lehce nezhnědne.
- Dochuťte solí a pepřem.
- Zasypte cibuli moukou a míchejte, dokud se dobře nezapracuje, poté asi minutu vařte, dokud směs nezačne vonět toastově.
- Přidejte víno a 1 šálek vývaru, šlehejte, dokud omáčka nezhoustne.
- Zašlehejte zbylý vývar a 1 lžíci hořčice a přiveďte k varu.
- Ochutnejte a případně dosolte.
- Opečené kousky králíka vraťte do omáčky.
- Přidejte tymián a šalvěj.
- Hrnec přikryjte a duste, dokud maso nezměkne, asi 45 minut.
- Je třeba poznamenat, že zadní část králíka se vaří rychleji než přední, takže možná bude třeba vytáhnout zadní kousky o několik minut dříve.
- Pomocí kleští vyjměte kousky králíka z omáčky, dejte stranou a udržujte v teple.
- Dejte hrnec na střední teplotu a přiveďte obsah k varu.
- Zašlehejte crème fraîche, 1 lžíci hořčice a kapary a vařte do zhoustnutí, asi 5 minut.
- Ochutnejte omáčku a případně dokořeňte.
- Přendejte králíka do nahřáté servírovací mísy a přelijte omáčkou.
- Posypte pažitkou.

Objevte podobné tipy
Pečená zelenina s hořčicí a medem
Tato jednoduchá pečená zelenina je plná chuti! Je krásně jemná, nasládlá a vy si ji hravě připravíte během chvíle. Vykouzlíte tak úžasnou přílohu, kterou bude milovat celá rodina!
Ingredience
- 1 malá cibule, nakrájená na plátky
- 2 velké mrkve, oloupané a nakrájené na 5 cm tyčinky
- 2 střední pastináky, oloupané a nakrájené na 5 cm tyčinky
- 500 g brambor, nakrájených na 1 cm kousky
- 3 lžíce olivového oleje
- 3 lžíce medu
- 3 lžíce dijonské hořčice
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky pepře
Postup
- Předehřejte troubu na 200ºC.
- Přidejte cibuli, mrkev, pastinák a brambory na velký pečicí plech s okrajem.
- V malé misce šlehejte olej, med, hořčici, sůl a pepř, dokud se vše dobře nespojí.
- Odměřte 2 polévkové lžíce směsi a odložte na později.
- Zbývající směs nalijte na zeleninu, poté promíchejte, aby se vše spojilo a rozetřete zeleninu v rovnoměrné vrstvě.
- Pečte asi 35 až 40 minut (jednou v polovině pečení promíchejte), dokud zelenina nezměkne a nezačne hnědnout.
- Vyndejte z trouby a nechte asi 2 až 3 minuty vychladnout.
- Zalijte odloženými 2 lžícemi omáčky a promíchejte.
- Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí a pepřem.
- Dobrou chuť!

Pro inspiraci jsme pro vás připravili 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu a to připravenou tak, že si na maso ani nevzpomenete!
Smetanový hovězí guláš s mrkví a slaninou
Užijte si tento pokrm, který vás zahřeje během zimních večerů. Je to lahodná a vděčná večeře, která vás překvapí svou naprosto božskou chutí!
Ingredience
- 4 plátky slaniny, nakrájené
- 500 g hovězí kližky, nakrájené na kostky
- 1/2 šálku hladké mouky
- sůl a pepř dle chuti
- 6 šalotek, oloupaných a nakrájených na poloviny
- 6 mrkví, oloupaných a nakrájených na kousky
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 a 1/2 hrnku kuřecího vývaru
- 2 lžíce dijonské hořčice
- 2 lžíce husté smetany ke šlehání
- nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu
Postup
- Slaninu opečte na středně vysokém plameni v těžkém hrnci.
- Vyjměte a nechte okapat na papírové utěrce, tuk nechte v hrnci.
- Hovězí maso protřepejte v igelitovém sáčku s moukou, špetkou soli a špetkou pepře.
- Přidejte do hrnce a restujte na středně vysoké teplotě, dokud nezhnědne.
- Přidejte šalotku, mrkev a rajčatový protlak a promíchejte.
- Zalijte vývarem a duste 90 minut.
- Vmíchejte slaninu, hořčici a smetanu.
- Podávejte posypané petrželkou.

Kuřecí stehna v medovo-hořčičné omáčce
Luxusní křupavá kuřecí stehna ochucená kurkumou v pikantní medovo-hořčičné omáčce jsou vychucená k naprosté dokonalosti a vy si je zamilujete. Přitom se jedná o neuvěřitelně snadný recept. To prostě musíte vyzkoušet!
Ingredience
- 6 – 8 kuřecích stehen, s kostí a s kůží
- olej na smažení
- 1 polévková lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 lžička mleté kurkumy
- 1 čajová lžička sušené hořčice
- sůl a pepř
Na medovo-hořčičnou omáčku:
- 3 lžíce hrubozrnné hořčice
- 3 lžíce dijonské hořčice
- 3 lžíce medu
- 2 lžíce kuřecího vývaru
- sůl a pepř
Postup
- Předehřejte troubu na 190 °C.
- Osušte kuřecí stehna.
- Smíchejte olivový olej, kurkumu, sušenou hořčici, sůl a pepř a dobře zapracujte do kuřecích stehen tak, aby byla směsí zcela pokryta.
- Suroviny na medovo-hořčičnou omáčku prošlehejte a dejte stranou.
- Na sporáku rozehřejte velkou pánev vhodnou do trouby.
- Po zahřátí přidejte olej tak, aby sotva pokryl povrch.
- Když se třpytí, přidejte kuřecí stehna kůží dolů.
- Opékejte 3–4 minuty dozlatova, poté otočte a opékejte z druhé strany asi 3 minuty.
- Přebytečný olej slijte a vše zalijte medovo-hořčičnou omáčkou.
- Vložte pánev do trouby a pečte 30 minut nebo dokud teploměr vložený do masa neukáže vnitřní teplotu 80 °C.
- Vyjměte z trouby a podávejte.

Recepty na kuřecí stehna jsou jednoduché a vždy něčím výjimečné. Pojďte se o tom s námi přesvědčit! Také se s vámi podělíme o pár tipů, jak úspěšně a jednoduše marinovat kuřecí maso.
Domácí hořčice
Hořčici si hravě připravíte i vy doma a věřte nám, že už se k té kupované rozhodně nevrátíte. Potřebujete na ni pouze pár surovin!
Ingredience
- 1 šálek studené vody
- 3/4 šálku mleté hořčice
- 3/4 lžičky hrubé mořské soli
- 1/2 čajové lžičky mleté kurkumy
- 1 lžička česnekového pyré nebo 1/8 lžičky sušeného česneku
- 1/8 lžičky papriky
- 1/2 šálku bílého destilovaného octa
Postup
- Vložte vodu, hořčici, sůl, kurkumu, česnek a papriku do malého hrnce a šlehejte do hladka.
- Směs vařte na středně nízkém až mírném ohni za častého míchání, dokud neprobublá do husté pasty, 30 až 45 minut.
- Do hořčičné směsi zašlehejte ocet a pokračujte ve vaření, dokud nezhoustne na požadovanou konzistenci, což může trvat 7 až 15 minut.
- Před vložením hořčice do vzduchotěsné nádoby nechte hořčici vychladnout na pokojovou teplotu.
- Zakryjte a nechte v ledničce klidně až 3 měsíce.
- Hořčice bude prvních pár dní nebo dokonce týdnů docela štiplavá, ale časem se zjemní.

A jak vám naše recepty s hořčicí chutnaly? Napište nám do komentářů!