Konfitování

Jedná se o tepelnou úpravu masa, které se nejdříve marinuje a pak velmi pomalu často i několik hodin, dusí ve vlastní šťávě a tuku.

V minulosti se tento způsob využíval převážně ke konzervování masa.

Jak konfitování probíhá ?

Maso se  nejprve marinuje ve směsi soli a koření, aby mělo  lepší chuť a křehkost, a pak se velmi pomalu a dlouho při teplotě do 100 °C dusí ve vlastní šťávě a tuku, zpravidla vepřovém sádle.

Příprava v horké směsi tuku způsobuje to, že maso nevysychá a proto je velmi šťavnaté. Nejčastěji se pro tuto úpravu používá drůbež, zejména husa nebo kachna, ale i vepřové či skopové maso je úpravou konfitování vynikající.

Jaké výhody konfitování přináší ?

  • maso se při této technice nepřipaluje
  • maso můžeme použít i při přípravě dalších jídel
  • lze vyrobit domácí masovou pomazánku bez přídavných látek

Co připravit konfitováním?

  • maso
  • ovoce – kandované, naložené a pomalu provařené v hustém cukerném sirupu
  • zeleninu – pomalu se dusí jak s cukrem a solí, tak s tukem a vzniká lehká karamelová sirupovitá lesklá konzistence. Potom se skvěle hodí jako přílohy k masu nebo těstovinám.

Konfitování

zdroj : www.papillesetpupilles.fr

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také