Sugo není obyčejná omáčka z rajčat! Přečtěte si o něm více

Nastudujte si základní informace o tradiční italské rajčatové omáčce sugo.

Zjistěte, jakým způsobem jí připravit a do jakých receptů se bude nejlépe hodit. Vyšperkujte jí pomocí našich tipů do té nejlahodnější podoby, která vás jen napadne!

Co je to sugo?

Sugo, v italštině znamená „omáčka“, je tradiční rajčatová omáčka. Na rozdíl od všeobecného přesvědčení, sugo nejsou propasírovaná rajčata nebo koncentrovaný, propasírovaný rajčatový protlak.

Místo toho se sugo vyrábí ze zralých rajčat vařených s extra panenským olivovým olejem, cibulí a česnekem a kořením. Je to základ pro mnoho klasických italských jídel, jako je penne arrabiata a all’amatriciana.

Sugo se vyrábí při takzvaném „rajčatovém dni“, což je italská tradice, kdy rodiny konci sezóny konzervují rajčata a uchovávají je na letní měsíce, aby je mohli využít na přípravu suga nebo je pasírovat.

Sugo nyní najdete ve většině supermarketů a specializovaných obchodů s italskými potravinami.

Rajčatová omáčka z pasírovaných rajčat zavřená ve skleničce.
zdroj: haseimglueck.de

Ze kterých surovin se sugo připravuje?

Základní suroviny:

  • konzervovaná nebo loupaná rajčata, čerstvá rajčata
  • cibule
  • mrkev
  • řapíkatý celer
  • olivový olej
  • máslo
  • čerstvá bazalka
  • česnek
  • sůl
Základní ingredience pro výrobu italské jemné rajčatové omáčky.
Zdroj: cozymeal.com

Na co se sugo používá?

Tato lahodná a jednoduchá omáčka je základem pro tradiční italské masové kuličky (Polpette) a klasické italské masové ragú se sugo omáčkou nebo špenátové a ricottové lasagne s rajčatovou omáčkou.

Tato lahodná a sladká rajčatová omáčka se dokonale hodí k dlouhým nebo krátkým těstovinám, jako jsou špagety nebo penne.

Můžete jej také podávat s měkkými bramborovými noky nebo s domácími těstovinami pappardelle.

Nezapomeňte si připravit domácí chléb, který extra omáčku nasákne! Může to být například rychlá italská Ciabatta nebo Focaccia.

Také z něj můžete vytvořit základ na pizzu, který pak podle svých chutí a fantazie dozdobíte nejrůznějšími přísadami.

Masové kuličky obalené v sugo rajčatové omáčce.
Zdroj: blog.giallozafferano.it

Jak udělat rajčatové sugo?

  1. Malá žlutá cibule (nasekaná nebo nakrájená na tenké plátky)
  2. 1 lžíce olivového oleje
  3. 1 500 gramů konzervovaných rajčat
  4. 5-6 lístků čerstvé bazalky (celých a omytých)

Postup

  1. Ve velké pánvi na střední teplotu přidejte olivový olej a cibuli opékejte asi 6 minut, dokud nebude průhledná
  2. Přidejte konzervovaná rajčata
  3. Přikryjte a nechte na střední teplotu ohni probublávat (omáčka by měla bublat, ale ne vařit) 20–25 minut, dokud se tekutina mírně nezredukuje
  4. Během vaření občas promíchejte
  5. Vypněte teplo a přidejte do omáčky bazalku
  6. Uchovávejte v lednici nebo mrazáku a použijte jako omáčku na těstoviny, polentu, noky atd.
Postup jak si doma vyrobit rajčatové sugo.
Zdroj: befunky.com

Jak vyrobit sugo na pizzu?

  1. 2 polévkové lžíce olivového oleje
  2. 4 stroužky česneku (nakrájené)
  3. 100 g rajčatového protlaku
  4. 700 g pasírovaných rajčat
  5. 1 lžička hnědého cukru
  6. 6-8 lístků čerstvé bazalky (nasekané nadrobno)
  7. 2 lžičky sušeného oregana
  8. Špetka soli
  9. Špetka mletého černého pepře

Postup

  1. Do středně velkého hrnce přidejte olej a nasekaný česnek a opékejte, dokud nezhnědne a nebude voňavý
  2. Přidejte rajčatový protlak a také chvíli opékejte
  3. Přidejte pasírovaná rajčata, cukr, bylinky a koření a promíchejte
  4. Necháme na mírnou teplotu provařit asi 30 minut
  5. Sundejte z plotny a nechte vychladnout
  6. Použijte jako omáčku na pizzu
  7. Uchovávejte v lednici nebo mrazáku po dobu až 3 měsíců
Zdroj: Food Wishes

Další tipy na omáčky na pizzu

Pikantní červená omáčka – k té se nejlépe hodí hovězí maso a feferonky. Mezi další oblíbené přísady patří klobása, houby a slanina.

Pepřová červená omáčka – do klasické červené omáčky přidejte pálivou červenou papriku, kajenský pepř, černý pepř a mleté chilli papričky. Stejně jako pikantní omáčky, s pepřovou omáčkou fungují nejlépe pikantními přísady, jako je kuře, steak, slanina a houby.

Sladké omáčky na pizzu – sladkost pochází z rajčat a přidaného cukru. Sladká rajčatová omáčka nefunguje tak dobře se slanými přísadami a je méně běžná než ostatní omáčky uvedené výše.

Pesto omáčka – vyrobená z olivového oleje, česneku, parmazánu, pražených piniových oříšků, spousty bazalky a nádechu citronu, je vynikající alternativou omáčky pro pizzu s obyčejným sýrem.

Krémová omáčka Alfredo – je bohatá bílá omáčka vyrobená z másla, smetany, sýrů a pepře. Dobře se kombinuje s přísadami, které si udrží svou silnou chuť, jako jsou olivy, artyčoková srdce, pečené papriky, slanina, steak, kuřecí maso, houby a sušená rajčata.


Nově nabyté informace rovnou můžete uplatnit s tímto receptem na domácí pizzové těsto! A jestli tápete jaké přísady na pizzu přidat podívejte se na tyto nejrůznější alternativy na pizzu. Určitě si vyberete tu svojí!

Jak sugo skladovat?

Tato omáčka je ideální pro přípravu předem a uchovávání v lednici nebo mrazáku, abyste ji mohli mít kdykoli po ruce.

Připravenou rajčatovou omáčku skladujte v chladničce ve sklenicích nebo v těsně uzavřených nádobách v chladničce po dobu až jednoho týdne.

Pokud je omáčka uzavřená ve správné nádobě nebo ve správném mrazicím sáčku, vydrží v mrazničce několik měsíců.

Použité zdroje

What is sugo?, delicious. , [citováno: 25. 04. 2022]
Classic Italian Tomato Sauce (Sugo al Pomodoro), Elena, CucinaByElena, 07. 04. 2022, [citováno: 25. 04. 2022]
A Guide to the Different Types of Pizza Sauce, Dogtown Pizza, Dogtown Pizza, 13. 09. 2021, [citováno: 25. 04. 2022]
X