Tisk

Otruby

Otruby jsou produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém technologickém postupu vznikly. Otruby se dříve využívaly výhradně pro krmení zvířat. Dnešní poznatky je zařazují pro vysoký obsah vlákniny mezi dietetické složky potravy. Podávat se však mohou jen v přiměřeném rozsahu, aby zažívací trakt zatěžovaly jen přiměřeným způsobem. 


Další pojmy slovníku:

  • Sardele

    Sardele, někdy také zvané sardelky, jsou malé rybky velké asi 15 cm a žijící ve Středozemním moři. Jejich další a dnes již zastaralý název je...

  • Skořice čínská (kasiová)

    Čínská skořice kassia, jedno z nejstarších koření světa, je sušená kůra skořicovníku kassiového, stromu z čeledi vavřínovitých, který roste v...

  • Ciabatta (italský chléb)

    Jedná se o italský bílý chléb vyráběný z pšeničné mouky a kvasnic. Jeho recept byl vyvinut sice až v roce 1982, ale rychle se stal populární v...

  • Kapr

    Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a...

  • Široké nudle

    Široké nudle jsou těstoviny vyrobené nejčastěji z pšeničné mouky, ale může to být i jiný druh mouky, například celozrnná nebo pohanková. Široké...

Recepty s "Otruby":

  • Žitný chleb

    Do nádoby napřed nalijeme vodu s octem a pak teprve potom sypké směsi, ale pozor bez kvasnic tu dejte až rozdrobenou na suchou směs a dávejte pozor...



Nové příspěvky