Tisk

Otruby

Otruby jsou produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém technologickém postupu vznikly. Otruby se dříve využívaly výhradně pro krmení zvířat. Dnešní poznatky je zařazují pro vysoký obsah vlákniny mezi dietetické složky potravy. Podávat se však mohou jen v přiměřeném rozsahu, aby zažívací trakt zatěžovaly jen přiměřeným způsobem. 


Další pojmy slovníku:

  • Cirzna

    Cizrna je luštěnina velmi příbuzná hrachu, proto se také někdy nazývá římský hrách. Je známá téměř od pradávna, protože byla vyšlechtěna údajně...

  • Celer řapíkatý

    Řapíkatý celer je trochu novinkou v obchodech, i když byl údajně vyšlechtěn již v 16. století v Itálii. Jedná se o chutnou zeleninu s dietetickými...

  • Králík

    Králík se u nás pro maso chová částečně ve velkochovech, ale pak především v domácím chovu a pro obchodní účely se vykupuje a zpracovává tak, že...

  • Balkánský sýr

    Název sýra odpovídá jeho místu původu, kterým jsou jihoevropské země. Balkánský sýr je měkký sýr bílé barvy s výraznou slanou chutí. Původně se...

  • Brie

    Brie je francouzský sýr s velmi měkkou, krémovou konzistencí. Vyrábí se z kravského mléka a je poměrně tučný, protože obsah tuku v tomto sýru činí...

Recepty s "Otruby":

  • Žitný chleb

    Do nádoby napřed nalijeme vodu s octem a pak teprve potom sypké směsi, ale pozor bez kvasnic tu dejte až rozdrobenou na suchou směs a dávejte pozor...



Nové příspěvky