Tisk článku

Pivo ve zdraví a v kuchyni

Pivo je lehký alkoholický nápoj, množství alkoholu je kolem 0,5-5 %. Některé druhy mohou mít mnohem vyšší obsah alkoholu. Vyrábí se kvašením. Hlavními surovinami při výrobě piva jsou voda, chmel, slad a pivovarské kvasinky. Většina obyvatel České republiky patří ke konzumentům piva, což svědčí o tom, že patříme mezi historicky pivní země. Průměrná spotřeba piva v České republice byla v roce 2008 nad 160l na jednoho občana. Touto spotřebou jsme si zajistili jednu z předních pozic ve spotřebě piva vůbec.

Pivo ve zdraví a v kuchyni

Pivo je významným nápojem, slouží jako zdroj tekutin a pro vysoký obsah velmi kvalitní vody je výborné k uhašení žízně. Je také vhodné k doplnění energie, především rychle využitelné energie. Pivo zajišťuje optimální přísun minerálních látek, jde o fyziologicky vyrovnaný nápoj. Kromě draslíku a sodíku, které jsou v pivu zastoupeny v příznivém poměru, jsou zde také chloridy, fosfor, hořčík, vápník a křemík. V tomto nápoji je vysoký obsah vitaminů skupiny B, jež podporují funkci nervového systému. V pivu jsou také přítomny polyfenoly mající antioxidační účinek, bílkoviny, hořké látky chmele, oxid uhličitý a mnoho dalších látek.

Pivo lze pít jako aperitiv, vzhledem k obsahu hořkých chmelových látek podporuje chuť k jídlu, ale podporuje i trávení, lze jej tedy popíjet také jako digestiv. Například pokud u lidí, kteří konzumují pivo pravidelně, dojde z nějaké zdravotní příčiny k omezení jeho konzumace, nastanou u nich komplikace s trávením a ztrácí chuť k jídlu. Zdravotní příčinou může být onemocnění slinivky nebo jater. Naopak při některých onemocněních je pivo velice dobrý léčebný prostředek. Pivo podporuje močení při onemocnění ledvin a močového měchýře, má pozitivní účinek na krevní oběh, působí proti vysokému krevnímu tlaku a snižuje riziko vzniku srdečních příhod. Pomáhá při pocitech plnosti žaludku a podporuje sekreci žluči, povzbuzuje zájem o jídlo, snižuje stres. Pokud je tedy pivo konzumováno s mírou, má výborné účinky na lidský organismus.

Pivo však můžeme využít i jinak, například při přípravě různých pokrmů jako kulinářskou surovinu. Pivo při přípravě pokrmů dobarvuje masové šťávy a dává jim specifickou vůni a chuť. Pomocí piva jsme schopni připravit například kuře a la kachna. Aniž bychom použili různé koření, dosáhneme výrazné, ale příjemné pikantní chuti.
Závěrem snad jen ….Dobrou chuť a na zdraví!!!!

Zdroj: sRecepty.cz





Příspěvky ke článku: Pivo ve zdraví a v kuchyni

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...