Tisk článku

Sýrové krokety

Sýrové krokety jsou vlastně malé karbanátky, ve kterých je základní surovinou sýr. Pro svou rychlou přípravu velmi dobře poslouží tehdy, kdy máme málo času na přípravu teplého oběda nebo večeře. Sýrovými kroketami tento problém vyřešíme a při vhodném dochucení získáme chutné a především teplé jídlo.

Sýrové krokety

Sýrové krokety a vhodný sýr

Nejvhodnější je samozřejmě tvrdý sýr typu eidam nebo ementál. Ale použít se dá i Niva, tvarůžky a s vhodnými dalšími surovinami i sýry tavené. Sýr do kroket musíme nastrouhat, měkčí sýry, které se špatně strouhají, rozmělníme vidličkou. Podle chuti sýra volíme i další přísady.

Sýrové krokety a příprava

Výhodou sýrových kroket je to, že je oproti plátkovým sýrům můžeme mnohem pestřeji nastavovat dalšími surovinami včetně dochucovacích přísad. Přidávané suroviny podle potřeby meleme nebo drobně nasekáme. Hmotu na krokety většinou spojujeme vejcem a zahustíme podle potřeby strouhankou, polohrubou moukou, ovesnými vločkami nebo strouhanými brambory. Kořeníme více či méně podle chuti, neuškodí ani přidávaní sekaných zelených natí. Hmota na krokety musí být spíše hustší a v žádném případě se nesmí roztékat. Do připraveného nastrouhaného nebo rozmělněného sýra přidáváme například :

  • uzeninu: Z uzeniny se hodí téměř cokoliv. Může to být jemná šunka nebo jemné měkké drůbeží salámy. Pro pikantnější chuť můžeme přidat nastrouhanou některou z ostřejších klobás. Dá se využít i anglická slanina, párky nebo vuřty.
  • zeleninu: U zeleniny musíme dbát na to, aby jí stačilo poměrně krátké smažení. Kromě drobně nakrájené cibule a sekaného nebo prolisovaného česneku, se používá pórek, na nudličky nastrouhaný květák nebo brokolice, najemno nastrouhaná mrkev nebo celer. Výborně se hodí sterilovaný hrášek nebo kukuřice.
  • pečivo: Pečivo používáme jednak pro nastavení a současně i pro zahuštění. Hodí se pouze bílé pečivo a to nakrájené na jemné kostičky. Pro nastavení ho někdy zvlhčujeme mlékem a rozmělníme.
  • houby: Houby do kroket musí být předem podušené a vhodnější jsou světlé a měkké houby. Jako nejdostupnější se tedy nabízí žampiony, které pro tento účel krájíme opravdu velmi nadrobno.
  • vejce: Syrovými vejci spojujeme hmotu na krokety. Vařená vejce nasekaná na kostičky mohou být součástí kroketové směsi.
  • ostatní: Krokety můžeme nastavovat i bešamelem, vařenou krupicovou kaší nebo prolisovanými brambory, ale u těchto přísad se trochu ztrácí možnost rychlé přípravy.

Sýrové krokety a tvarování

Sýrové krokety tvarujeme jako placičky, kouličky nebo válečky. Pokud máme alespoň trochu času navíc, tak se vyplatí připravenou hmotu odložit do chladu a nechat trochu ztuhnout. Pak se s ní mnohem lépe pracuje. Ale to je jenom nepodstatný detail přípravy, se směsí na krokety je možné pracovat ihned. Vytvarované krokety, které jsou hodně zahuštěné strouhankou nebo moukou můžeme smažit i bez obalování, ostatní pak obalujeme v mouce, strouhance, trojobalu nebo těstíčku, zkrátka podle chuti a možností.

Sýrové krokety a smažení

Krokety tepelně upravujeme rychlým smažením v horkém oleji. Na neobalené krokety dáváme menší množství oleje, obalené krokety smažíme ve vyšší vrstvě. Olej musí být dostatečně horký, aby smažení proběhlo rychle a sýr se nezačal roztékat. Smažíme ze všech stran dozlatova, po usmažení krokety odložíme na papírový ubrousek, aby vsákl přebytečný tuk a ihned podáváme.

Sýrové krokety a přílohy

Ke smaženým sýrovým kroketám se hodí vařené brambory, bramborová kaše nebo šťouchané brambory, čili běžná příloha ke smaženému jídlu. Mimořádně chutná je k nim tatarská omáčka nebo některá z jednoduchých a lehkých studených omáček, například omáčka z jogurtu, zakysané smetany, kečupu či hořčice. Při nedostatku času na její přípravu můžeme využít některé z prodávaných studených omáček. A protože v kroketách zaručeně chybí vitamín C, tak nezapomeneme na oblohu nebo salát z čerstvé zeleniny.
 





Příspěvky ke článku: Sýrové krokety

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky