Tisk článku

Zelňačka

Zelná polévka neboli zelňačka patří mezi typické zimní polévky. Dá se připravovat na několik způsobů a obměňovat tak její chuť. Do zelňačky také můžeme přidávat různé další suroviny a právě jimi pak dosáhneme zvýšené sytivosti polévky. Někdy až takové, že zelňačku podáváme jako samostatné jídlo nebo před velmi lehkým hlavním chodem.

Zelňačka

Zelňačka a hlavní surovina

Hlavní surovinou je už podle názvu samozřejmě zelí. Zelňačku neboli zelnou polévku můžeme vařit z hlávkového zelí bílého i červeného, ale protože nejlepší je z mladého zelí, tak tuto polévku odložíme na letní a podzimní období. Další možností je sterilované zelí. Je vhodné pro ty, komu nevyhovuje kysané zelí. Sterilované zelí bývá různě dochucené a tomu pak musíme přizpůsobit přípravu polévky. Použít lze jak bílé, tak červené zelí. Poslední a přitom nejčastější variantou je kysané zelí z domácího nakládání nebo koupené v obchodech. Podle vlastní chuti přidáváme kysané zelí i s trochou láku nebo si část syrového zelí odložíme a nadrobno nakrájené je do polévky dáváme až před koncem varu.

Zelňačka a ostatní suroviny

Z kysaného zelí se připravují dvě základní varianty zelňačky a to smetanová nebo papriková zelňačka a k nim lze přiřadit různé krajové úpravy zelňačky s méně obvyklými surovinami.

Smetanová zelňačka

Smetanovou zelňačku připravujeme tak, že kysané zelí dáme vařit do přiměřeného množství vody a povaříme je doměkka. Podle potřeby zelí předtím trochu překrájíme na kratší kousky. Tuto zelňačku můžeme při vaření dochutit bobkovým listem, kmínem i novým kořením. Jakmile zelí změkne, polévku zavaříme záklechtkou z hladké mouky rozmíchané v mléce nebo vodě a mouku pak provaříme alespoň deset minut. Zahušťovat můžeme i světlejší jíškou, ale záklechtka je zcela vyhovující. Nakonec přidáme sladkou nebo zakysanou smetanu. Smetanová zelňačka se většinou doplňuje vejci, která necháme v polévce ztuhnout nebo vařenými a na větší či menší kousky krájenými vejci. Jako další přísada se do smetanové zelňačky hodí čerstvé světlejší houby, například žampiony, nebo houby sušené, mražené i nakládané. Kdo má rád uzeninu, tak vhodnější je jemná měkká uzenina. Do této polévky se hodí brambory, ale ty se bohužel s kysaným zelím velmi špatně vaří, takže je nakrájené na kostky musíme buď uvařit ve stejné vodě předtím, než přidáme zelí nebo zvlášť a do polévky je přidat nakonec. Proto se tato polévka dříve podávala velmi jednoduše s brambory na loupačku nebo se šťouchanými brambory, které se přidávaly do talíře.

Papriková zelňačka

Papriková zelňačka, která připomíná guláš je oblíbená polévka pro svou chuť i sytost. Základ této polévky tvoří orestovaná cibule se zpěněnou mletou paprikou, vývar nebo voda a kysané zelí. Zahušťujeme ji tmavší jíškou z tuku a mouky. Při její přípravě můžeme využít jak pestrosti velkého počtu receptů, tak vlastní fantazie, protože se do ní přidává celá řada ingrediencí, například :

  • vývar z masa: Místo vody použijeme vývar z masa nebo kostí, vhodný je i vývar z uzeného masa nebo uzených žebírek.
  • maso: Do polévky můžeme dát vařit kousky masa uzeného, vepřového, drůbežího či jiného masa, které máme momentálně k dispozici, využít můžeme i přebytků masa již tepelně upraveného.
  • uzenina: Do této polévky se samozřejmě může přidat jakákoliv měkká uzenina, ale nejvhodnější jsou ostřejší druhy měkčích klobás.
  • houby: Přidat lze čerstvé koupené houby jako jsou žampiony nebo hlíva, předem namočené sušené houby nebo mražené či nakládané houby.
  • koření: Do paprikové zelňačky je to samozřejmě mletá sladká paprika, ale lze přidat i trochu pálivé nebo špetku chilli koření či nasekanou feferonku, bobkový list, celý nebo mletý pepř, nové koření, kmín, trochu rajského protlaku nebo kečupu a dochutit některou kořenící sypkou nebo tekutou směsí.
  • brambory: Shodně se smetanovou zelňačkou je buď uvaříme před přidáním zelí nebo vaříme zvlášť.
  • jiná zelenina: Především někdy přidáváme na dochucení prolisovaný česnek, může se přidávat i na kostičky nakrájená kořenová zelenina nebo jenom mrkev a kostičky rajčat nebo paprik.
  • smetana: Smetanu sladkou nebo zakysanou lze použít i do paprikové zelňačky a přidáváme ji až do hotové polévky a dále nevaříme.

Jiné úpravy zelňačky

Jde o méně obvyklé úpravy, kdy se do smetanové nebo paprikové zelňačky ještě přidává sušené a předem namočené ovoce, především švestky nebo jablečné křížaly. Další méně obvyklou úpravou je přidávání vařených fazolí, krup nebo zaváření knedlíčků z mletého masa nebo moučných noků.
 





Příspěvky ke článku: Zelňačka

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...