Ančovičky

Podceňované ančovičky najdou své využití v kuchyni

Ančovičky neboli sardelky představují menší drobné mořské  rybičky, které se používají v kuchyni na celém světě. Jedná se většinou o konzervované ryby v mořské soli nebo oleji, mražené či sušené, ale i v syrové podobě. Rybičky se nejprve prosolují, pak se zbavují vnitřností a hlaviček a následně se vrstvu po vrstvě naloží do sudu a prokládají se vrstvou hrubé mořské soli.

V našich podmínkách se nejčastěji konzumují ančovičky konzervované v soli. Mají poměrně výraznou rybí chuť a jsou velmi slané, proto dáváme pozor při přípravě, ať jídlo nepřesolíme.

Význam ve výživě

Proč ovlivňuje pozitivně konzumace ančoviček lidské zdraví ?

  • ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • ovlivňuje kvalitu zraku, vlasů, pokožky či nehtů

Složení ančoviček

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín D
  • vápník

Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě ?

Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g

Druh ryby
Kalorie Tuk Bílkoviny
Smažené rybí filé 1392 kJ 19 g 22 g
Mořská treska grilovaná 314 kJ 0,5 g 17 g
Tuňák grilovaný
603 kJ 5 g 23 g
Losos grilovaný
532 kJ 5 g 21 g
Sardel konzerovvaná v oleji
832 kJ 11 g 24 g

Použití v kuchyni

Ančovičky se výborně hodí k dochucení omáčky nebo salátových zálivek. Zvýrazní také pizzu, těstoviny a quiche. Nebojte se je přidat do míchaných vajíček, olivové tapenády, do sendvičů nebo jimi ozdobit drobné chuťovky.

Ančovičky

zdroj : www.sbs.com.au