Ančovičky

Podceňované ančovičky najdou své využití v kuchyni

Ančovičky neboli sardelky představují menší drobné mořské  rybičky, které se používají v kuchyni na celém světě. Jedná se většinou o konzervované ryby v mořské soli nebo oleji, mražené či sušené, ale i v syrové podobě. Rybičky se nejprve prosolují, pak se zbavují vnitřností a hlaviček a následně se vrstvu po vrstvě naloží do sudu a prokládají se vrstvou hrubé mořské soli.

V našich podmínkách se nejčastěji konzumují ančovičky konzervované v soli. Mají poměrně výraznou rybí chuť a jsou velmi slané, proto dáváme pozor při přípravě, ať jídlo nepřesolíme.

Význam ve výživě

Proč ovlivňuje pozitivně konzumace ančoviček lidské zdraví ?

  • ovlivňuje kardiovaskulární systém
  • ovlivňuje kvalitu zraku, vlasů, pokožky či nehtů

Složení ančoviček

  • omega-3 mastné kyseliny
  • vitamín D
  • vápník

Jaký mají význam omega-3 mastné kyseliny ve výživě ?

Konzumace omega-3 snižuje riziko infarktu myokardu, zároveň stabilizují srdeční svalovinu a snižují riziko tepové nepravidelnosti, brání ucpávání cév a mají protizánětlivý účinek.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách ve 100 g

Druh ryby
KalorieTukBílkoviny
Smažené rybí filé1392 kJ19 g22 g
Mořská treska grilovaná314 kJ0,5 g17 g
Tuňák grilovaný
603 kJ5 g23 g
Losos grilovaný
532 kJ5 g21 g
Sardel konzerovvaná v oleji
832 kJ11 g24 g

Použití v kuchyni

Ančovičky se výborně hodí k dochucení omáčky nebo salátových zálivek. Zvýrazní také pizzu, těstoviny a quiche. Nebojte se je přidat do míchaných vajíček, olivové tapenády, do sendvičů nebo jimi ozdobit drobné chuťovky.

Ančovičky

zdroj : www.sbs.com.au

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také