Bílý pepř

Bílý pepř není černý pepř

Bílý pepř je stejně známý a rozšířený jako pepř černý. Oba druhy pocházejí ze stejné rostliny pepřovníku. Získává se ze zralých, sušených a vyloupaných bobulí stále zeleného pepřovníku. Bobule se sbírají, když jsou zcela vyzrále, červené barvy, poté se namáčejí se do vody, aby z nich mohlo být následně odstraněné oplodí. Semena se musí usušit na slunci, potom získají svoji typickou žlutobílou barvu. Chuť bílého pepře je podstatně jemnější, méně aromatická a ostrá než pepř černý, ale vyniká nasládlou vůní.

Jaké má bílý pepř léčivé účinky ?

Pepř výrazně povzbuzuje produkci žaludečních šťáv a trávicích enzymů, zvyšuje prokrvení a celkově prohřívá. Pepř dodává chuť k jídlu, zastavuje průjem, pomáhá při nadýmání.

Použití v kuchyni

Použití najde především při dochucování světlých a smetanových omáček a polévek. Hodí se k ochucení sýrů, salátů, pomazánek z tvarohu a ryb a také k bílým masům především drůbeži nebo rybám.

Bílý pepř

zdroj : draxe.com

Průměrné výživové hodnoty bílého pepře ve 100 g výrobku

Energie251 kJ / 62 kcal
Tuk3,3 g
Bílkoviny10 g
Sacharidy64 g
Tuk3,3 g
Sodík20 mg
Draslík1329 mg
Vápník443 mg
Železo9,7 mg
Hořčík171 mg

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také