Camembert

Camembert král sýrů z Francie

Tento sýr je tak známý a oblíbený, že  po celém světě existují kopie sýru tohoto typu. Ten pravý ale pochází z oblasti Normandie ve Francii. A navíc je opatřen i svoji ochrannou známkou původu A.O.C. Základní surovinou použitou při výrobě je nepasterované kravské mléko spolu s penicilinovými kulturami. Mléčná sraženina se převádí do formiček za účelem získání správné velikosti a tvaru.

Proč se Camembert liší od Hermelínu ?

Hlavní rozdíl je v základních atributech chuti, vzhledu a vůně. Camembert zraje po dobu až 35 dní, na jejímž konci je krémově jasně žlutá hmota uvnitř sýra s pikantní vůní. Vůně je lehce zemitá až houbová, chuť mléčná ovocná, cítit je lehká slanost a kyselost. Čím je tvarohové srdce menší, tím je sýr vyzrálejší, tekutost hmoty pod kůrkou není na škodu.

Francouzský camembert v porovnání s českým hermelínem se vyznačuje výraznější vůní, která se přirovnává k vůni sklepa, stáje nebo třeba také zkaženého zelí. Z pravého českého hermelínu by měly být cítit jen neutrální tóny společně s vůní plísně z povrchu sýra, jež připomíná žampiony.

Srovnání výživových hodnot ve vybraných sýrech ve 100 g

Druh sýru
KalorieTukBílkoviny
Camembert1 213 kJ24 g18 g
Mascarpone1 463 kJ36 g6 g
Balkánský sýr
976 kJ20 g11 g
Mozarella
947 kJ17 g18 g
Cottage
497 kJ7 g11 g

Použítí v kuchyni

Vyzrálý camembert si nejlépe vychutnáme za studena, v kombinaci například s vínem Chardonnay nebo makadamovými oříšky či hroznovým vínem. Méně vyzrálý camembert s pevnější konzistencí se lépe hodí k tepelné úpravě, například ke grilování, jelikož na roštu nevyteče a zachová si kompaktní tvar.

Můžeme ho také použít do pomazánek, salátů, na zapékání, nakládání, může se i smažit.

Camembert

zdroj : www.papillesetpupilles.fr

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také