Milujete plesnivé sýry?
Pak jste tu správně!
Pojďte se s námi pustit do těchto sedmi vybraných receptů na hermelínové saláty, které vás uchvátí.
Recepty jsou jednoduché, super rychlé a vhodné pro každou příležitost.
Domácí hermelínový salát
Nic se nevyrovná doma dělaným věcem. A o to víc to platí o vaření. Vyzkoušejte s námi tento nefalšovaný recept a jen si potvrdíte to, co už dávno víte. Nad doma uvařené jídlo prostě není.
Co budeme potřebovat
Na salát
- 20 g másla
- 4 lžíce olivového oleje
- 2 střední sladká jablka (nakrájená na větší půlměsíčky)
- 1 velkou bagetu
- 2 stroužky česneku
- 200 g hermelínu (nakrájený na trojúhelníky)
- 4 hrnečky baby špenátu
Na dresink
- 2 lžíce jablečného octa
- 2 lžičky medu
- 60 ml olivového oleje
Postup
- Předehřejeme si troubu na vysokou teplotu (200 stupňů) a zapneme na funkci grilu
- Velkou pánev rozehřejeme na střední teplotu
- Poté na ní necháme rozpustit máslo a 2 lžíce olivového oleje
- Přidáme očištěná a nakrájená jablka
- Jablka vaříme po dobu cca 5 minut, dokud lehce nezkaramelizují
- Dáme je stranou
- V malé misce si smícháme prolisovaný česnek se zbylými 2 lžícemi olivového oleje
- Bagetu nakrájenou na plátky (nebo i v celku) potřeme směsí
- Potřenou bagetu umístíme do trouby a pečeme, dokud nezezlátne
- Na dresink si smícháme všechny ingredience dohromady
- Pořádně suroviny promícháme, aby se spojily
- Ve velké míse spolu smícháme baby špenát, jablko, dresink
- Na talíř poté umístíme salát, navrch naskládáme kousky hermelínu a přidáme česnekovou bagetu

Grilovaný hermelín s bylinkami a jahodovým salátem
Grilovaný sýr zná asi každý. Ale grilovaný sýr s jahodovým salátem, je něco speciálního a osvěžujícího. Je to skvělá alternativa ke grilování, pokud je někdo z vašich přátel vegetarián. Určitě mu s tímto receptem uděláte radost.
Co budeme potřebovat
- 1 camembert nebo hermelín
- 200 g čerstvých jahod (nakrájených na plátky)
- Čerstvý tymián (nebo 2 lžičky sušeného)
- 1 lžíce karamelizovaného balzamikového octa
- Něco k zakousnutí (bageta/krekry)
Postup
- Troubu předehřejeme na 150 stupňů
- Do malé mísy přidáme nakrájené jahody, spolu s balzamikovým octem a tymiánem
- Vše spolu promícháme, aby se jahody směsí krásně celé obalily
- Hermelín položíme na plech do trouby, vyložený pečícím papírem
- Umístíme ho do předehřáté trouby na 12 minut, hermelín musí uprostřed změknout
- Když je sýr hotový, vyndáme ho z trouby a necháme ho na 5 minut odpočinout a trochu zchladnout
- Hermelín podáváme na lůžku z jahod, kdy ho ještě za tepla rozřízneme, aby na jahody vytekl
- K salátu zakusujeme něco křupavého jako čerstvou bagetku nebo slané krekry
Jestli vám vaše zahrádka letos vydala velké množství jahod, tak vyzkoušejte jeden z těchto rychlých receptů na dezert panna cotta.

Hermelín v listovém těstě se salátem s granátovým jablkem
Recept inspirovaný světoznámým šéf kuchařem. Je poněkud složitější na přípravu, ale garantujeme vám, že pokud se do něj pustíte, nebudete litovat. Výsledný hermelínový salát se vám bude rozplývat na jazyku, protože všechny ingredience jsou v naprosté harmonii.
Co budeme potřebovat
Na sýr
- 100 g vlašských ořechů
- 200 g hermelínu
- Čerstvou pažitku
- 1 citron
- 270 g listového těsta
- 1 lžička olivového oleje
Na omáčku
- 75 g sušených brusinek
- 1 lžička mletého hřebíčku
- ½ lžičky mletého zázvoru
- 125 ml červeného vína
Na salát
- 1 granátové jablko
- 2 lžíce balzamikového octa
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 kus červené čekanky
- střední jablko
- 1 kus zelené čekanky
- 100 g řeřichy
Postup
- Hermelín nakrájíme na malé kousky, společně s vlašskými ořechy a polovinou pažitky umístíme do kuchyňského robota
- Přidáme citronovou kůru a v robotu mixujeme, dokud se směs zcela nespojí
- Na kuchyňské lince rozložíme listové těsto
- Těsto si rozdělíme podélně na polovinu
- Na pláty doprostřed umístíme hermelínovou směs
- Těsto srolujeme, aby vypadalo jako rulička
- Ruličku z těsta nerolujeme pevně, ale volně, aby se těsto mohlo při pečení roztáhnout
- Každou ruličku potřeme olivovým olejem a pečeme dozlatova na pánvi
- Na brusinkovou omáčku přidáme do malého hrnce všechny suroviny společně s vodu a necháme probublávat
- Když dostane směs konzistenci omáčky, tak jí rozmixujeme dohladka tyčovým mixérem
- Granátové jablko rozpůlíme a z jedné poloviny vymačkáme šťávu do misky
- Z druhé poloviny vyndáme zrníčka
- Do šťávy přidáme olivový olej, sůl, pepř a najemno nakrájenou pažitku
- Nahrubo nakrájíme obě čekanky, společně s řeřichou
- Jablko nastrouháme také nahrubo a promícháme s čekankou a řeřichou
- Servírujeme tak, že na talíř umístíme salát, polijeme ho dresinkem z granátového jablka a posypeme ho zrníčky z jeho druhé poloviny, navrch umístíme hermelínové rolky a vedle postavíme brusinkovou omáčku k namáčení
Samozřejmě, že listové těsto plněné hermelínem může mít tvar bochánku. Hlavní je, aby se vám tvar dobře opékal na pánvi.

Objevte podobné tipy
Pečený hermelín s těstovinovým salátem
Pokud jste milovníci těstovin na jakýkoliv způsob toto je recept pro vás. Hermelín doslova rozpuštěný v troubě a smíchaný s vašimi oblíbenými těstovinami, je něco co musíte okamžitě vyzkoušet.
Co budeme potřebovat
- 1 hermelín
- 2 stroužky česneku (nakrájený na plátky)
- čerstvý rozmarýn
- Sůl
- Pepř
- 60 ml olivového oleje
- 150 g nastrouhaného parmazánu
- 250 g těstovin
- 450 g baby špenátu
Postup
- Předehřejeme si troubu na 180 stupňů
- Hermelín umístíme na plech vyložený pečícím papírem
- Do středu hermelínu vyřízneme kolečko
- Část této kůry odloupneme (kůru sníme nebo vyhodíme, k receptu už není potřeba)
- Plátky česneku položíme navrch hermelínu a zakápneme olivovým olejem
- Povrch ještě posypeme čerstvým rozmarýnem a pepřem
- Sýr vložíme do trouby
- Pečeme ho přibližně 15 minut, dokud není měkký
- Mezitím si uvaříme těstoviny podle návodu
- Když jsou těstoviny hotové, přisypeme k nim špenát
- Vaříme ca 30 vteřin a slijeme
- K těstovinám přidejte zbývající olivový olej a nastrouhaný parmazán
- Dochutíme pepřem a solí
- Hermelín vyndáme z trouby
- Dáme ho do těstovin a spolu pořádně promícháme, dokud se těstoviny v sýru neobalí

Rychlejší salát s hermelínem
Není čas na komplikované recepty? Nevadí, tento recept na hermelínový salát je tak rychlý, že se ani nenadějete a už budete servírovat.
Co budeme potřebovat
- 200 g hermelínu
- 4 hrušky
- 300 g rukoly
- 70 ml olivového oleje
- 4 lžíce balzamikového octa
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 2 stroužky česneku
- 1 lžíce pražených sezamových semínek
- pepř
Postup
- Opláchneme rukolu a necháme jí odkapat
- Ve velké míse smícháme balzamikový ocet, hořčici, česnek, sůl a pepř
- Poté přidáme olivový olej
- Hrušky s hermelínem nakrájíme na tenké plátky
- Vhodíme do velké mísy s dresinkem a promícháme
- Hruška i hermelín se musí v dresinku rovnoměrně obalit
- Servírujeme rukolu navrchu s hermelínem a hruškou, zakápnutý dresinkem a posypaný praženými zrníčky sezamu

Rajčatový salát s hermelínem
Nám známí retro rajčatovo-hermelínový salát, tak trochu v novém kabátu. Rajčatový salát, je již zajetou tradicí v našich kuchyních. Zkuste ho, ale tak trochu jinak. Novátorsky!
Co budeme potřebovat
- 8 velkých cherry rajčat
- 2 keříková rajčata
- 60 ml olivového oleje
- 1 lžička tymiánu
- Špetka cukru
- Sůl
- 1 stroužek česneku
- 125 ml zeleninového vývaru
- 150 g hermelínu
- Listy bazalky
- Dva velké krajíce chleba, nebo 2 housky/bagetky
Postup
- Předehřejte troubu na 150 stupňů
- Ve velkém hrnci přivedeme k varu vodu
- Do velké mísy si připravíme ledovou vodu
- Nožem do keříkových rajčat nařízneme X
- Rajčata blanšírujeme ve vařící vodě, dokud se slupky nezačnou odlupovat, a to přibližně 30 vteřin
- Poté rajčata přendáme do ledové vody, aby vychladla
- Když jsou rajčata vychlazená, oloupeme je
- Oloupaná rajčata dáme na plech s pečícím papírem
- Pokapeme je olejem, posypeme tymiánem, cukrem a solí
- Rajčata umístíme do trouby a pečeme je přibližně hodinu
- Rajčata musí být měkká, ale ne scvrklá
- Necháme je vychladnout
- Na pánvi si mezitím rozehřejeme 2 lžíce olivového oleje
- Přidáme pečivo a opékáme dozlatova ze všech stran
- Z pánve přendáme pečivo na talíř a potřeme česnekem
- Pečivo nakrájíme na velikost krutonů
- V hrnci si ohřejeme vývar
- Hermelín vložíme do mixéru, přidáme vývar a rozmixujeme dohladka
- Na talíři podáváme teplé sýrové fondue, navrchu s pečenými rajčaty a cherry rajčaty, posypané krutony

Sendvič s hermelínem
Tento recept není na hermelínový salát, ale na výbornou alternativu jako plněný toast.
Co budeme potřebovat
- 2 lžíce majonézy
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička medu
- 4 plátky toustového chleba
- jablko (očištěné a nakrájené na plátky)
- 200 g rukoly
- 60 g nakrájeného hermelínu
- Pepře
Postup
- V malé misce ušleháme majonézu s hořčicí a medem
- Opečeme si toastový chléb
- Namažeme každý plátek majonézovou směsí
- Na toastový chléb rozdělíme nakrájené jablko, rukolu a hermelín
- Okořeníme pepřem a solí
- Plátky k sobě přiložíme a máme výborný hermelínový sendvič
Předehřejte si troubu na nízkou teplotu a toasty s hermelínem do ní na 5 minut umístěte. Hermelín se v sendviči krásně rozpustí.

Místo hermelínu je možné použít jakékoliv jiné maso. Vyzkoušejte například tyto recepty na kuřecí maso na česneku a uvidíte, jak krásně vám chutě budou hrát dohromady.