Hejk

Štikozubec obecný  známý jako hejk nebo mořská štika

Jedná se o mořskou dravou rybu, s velmi chutným jemným bílým masem.

Jaké předosti má hejk ?

  • ryba s nízkým obsahem tuku
  • velmi snadno se filetuje
  • neobsahuje kosti, stačí z hejka vytáhnout pouze páteř

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
TukBílkoviny
Platýs černý779 kJ14 g14 g
Hejk389 kJ2 g17 g
Treska aljašská
254 kJ0,1 g15 g
Ďas mořský
406 kJ2 g18 g
Losos
872 kJ14 g19 g
Sleď obecný758 kJ11 g20 g
Tuňák žlutoploutvý
540 kJ0,6 g29 g
Krevety
391 kJ1 g20 g
Slávka jedlá
382 kJ2 g14 g

Jak lze hejka použit v kuchyni ?

Maso hejka můžeme upravit na všechny myslitelné způsoby přípravy na filety, rybí špízy či fondue. Hejka lze grilovat, zapékat, udit i nakládat, takže si ho můžete vychutnat v jakékoliv podobě a při redukčních dietách můžete doslova hubnout s chutí.

 

zdroj : citarella.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také