Hejk

Štikozubec obecný  známý jako hejk nebo mořská štika

Jedná se o mořskou dravou rybu, s velmi chutným jemným bílým masem.

Jaké předosti má hejk ?

  • ryba s nízkým obsahem tuku
  • velmi snadno se filetuje
  • neobsahuje kosti, stačí z hejka vytáhnout pouze páteř

Srovnání výživových hodnot ve vybraných rybách a korýšů ve 100 g

Druh ryby
Energetická hodnota
Tuk Bílkoviny
Platýs černý 779 kJ 14 g 14 g
Hejk 389 kJ 2 g 17 g
Treska aljašská
254 kJ 0,1 g 15 g
Ďas mořský
406 kJ 2 g 18 g
Losos
872 kJ 14 g 19 g
Sleď obecný 758 kJ 11 g 20 g
Tuňák žlutoploutvý
540 kJ 0,6 g 29 g
Krevety
391 kJ 1 g 20 g
Slávka jedlá
382 kJ 2 g 14 g

Jak lze hejka použit v kuchyni ?

Maso hejka můžeme upravit na všechny myslitelné způsoby přípravy na filety, rybí špízy či fondue. Hejka lze grilovat, zapékat, udit i nakládat, takže si ho můžete vychutnat v jakékoliv podobě a při redukčních dietách můžete doslova hubnout s chutí.

 

zdroj : citarella.com

Sdílejte svým přátelům:

Ohodnoťte také
10:00