Jste milovníci polévek, ryb a pikantních pokrmů?
Ano?
Tak to musíte vyzkoušet tyto recepty na halaszle, protože tato rybí polévka je rovnou 3 v 1.
Tento oblíbený maďarský pokrm je plný jemného rybího masa a štiplavého koření, které mu dodává ten správný šmrnc a chuť. Protože co by bylo Maďarsko bez pořádných kořeněných a pikantních jídel!
Zkuste ho naservírovat jako alternativu k naší tradiční sváteční české a uvidíte, která vaše strávníky osloví víc.
Dobrou chuť!
Domácí halaszle
Existuje celá řada verzí této sváteční maďarská rybí polévka. Některé se podávají s těstovinami, jiné obsahují smetanu, ale všechny jsou vyrobeny ze sladkovodních ryb, jako je kapr, okoun nebo štika. Ke slavnostní maďarské večeři také patří smažené ryby a teplý bramborový salát.
Jako sladká tečka na závěr jsou nabízeny oblíbené maďarské dezerty, jako je beigli (roláda z ořechů a máku), kifli (roláda z droždí ve tvaru půlměsíce) a fondánové bonbony v čokoládě zvané szaloncukor.
Co budeme potřebovat
- 2 x 800 g celého okouna (filet, kosti a hlavy odděleny)
- 60 ml olivového oleje
- 2 cibule (nakrájené nadrobno)
- 1 zelená kapie (nakrájená nadrobno)
- 3 rajčata (oloupaná, nakrájená nadrobno)
- 2 lžíce sladké maďarské papriky
- Zakysaná smetana (k podávání)
- Petrželka (k podávání)
- Křupavý bílý chléb (k podávání)
Postup
- Rybí filety nakrájíme na 3 cm kousky a dáme je vychladit
- Zahřejeme si 1 polévkovou lžíci oleje ve velkém hrnci na středně nízkou teplotu
- Poté přidáme rybí hlavy a kosti a opékáme asi 2 minuty
- V průběhu opékání kusy ryby jedenkrát otočíme
- Přidáme 3 litry studené vody
- Přivedeme k varu a vaříme přibližně 30 minut
- Nakonec vše přecedíme přes jemné síto a vše co v sítu zůstane, vyhodíme
- Ve velkém hrnci na středním teplotu si rozehřejeme olej
- Přidáme cibuli a kapii a za stálého míchání vaříme asi 4 minuty do změknutí
- Přidáme rajčata a za občasného míchání vaříme dalších 5 minut
- Přidáme papriku a mícháme další 1 minutu, dokud nebude voňavá
- Když se paprika rozvoní, do hrnce nalijeme přecezený vývar
- Vše promícháme a necháme vařit asi 40 minut
- Poté polévku dochutíme solí a pepřem
- Přidáme kousky rybích filetů a vaříme dalších 10 minut, dokud nejsou uvařené.
- Halaszle dobře osolíme a rozdělíme do polévkových talířů
- Navrch přidáme zakysanou smetanu a petrželku, polévku halaszle podáváme s čerstvým chlebem

Originální polévka z mixu ryb
Rybí polévka je tradičním maďarským pokrmem, který pochází z regionu Szeged. Je pro ní typické, že si jí rybáři připravují na otevřeném ohni podél maďarských řek. Zkušení rybáři, říkají, že tajemství tohoto receptu, tví v tom ho připravit ihned po výlovu a z různých ryb, jak malých, tak i velkých.
Co budeme potřebovat
- 2 kg různých sladkovodních ryb (kapr, štika a okoun)
- 3 cibule (nakrájené na plátky)
- 1-2 litry vody
- Lžíce sladké uzené papriky
- Lžička pálivé papriky
- Kostka rybího bujonu
- 2 lžičky soli
Postup
- Ryby očistíme a umyjeme ve studené osolené vodě
- Cibuli nakrájíme na velké plátky
- Dno hrnce pokryjeme nakrájenou cibulí a poté přidáme kusy ryb
- Vrstvy cibule a ryb střídáme, dokud nám nedojdou
- Do hrnce přidáme 1-2 l vody, aby byl obsah v hrnci zcela zakrytý
- Směs v hrnci přivedeme k varu a poté snížíme teplotu, aby se polévka stále vařila
- Rybí polévku okořeníme paprikou a solí
- Hrnec zakryjeme pokličkou a vaříme jí 30–40 minut, nebo dokud se rybí kousky nerozpadají a nedají se vidličkou rozdrobit
- Důležité je halaszle nemíchat, pouze když je potřeba hrncem jemně zatřást
- Z polévky vyndáme rybí kousky a přendáme je do velké mísy
- Rybí polévku přecedíme přes síto a všechny pevné části vyhodíme
- Rybí maso podle potřeby rozdrobíme na malé kousky
- Do polévkových talířů nejdříve naservírujeme maso a až poté ho přeléváme přecezenou rybí polévkou
Jestli chcete ještě trošku experimentovat, přidejte do receptu ještě krevety.
Krevety očistěte, zbavte černé trávicí žlázy a v půlce vaření v rámci kroku 8 je vhoďte do polévky. Poté hrnec opět zakryjte a nechce krevety s ostatními přísadami v klidu provařit.
V rámci kroku číslo 12, ale krevety nijak nekrájíme nebo nedrobíme, necháváme je v celku.
Tento recept na halaszle má být plný rybí chuti, tak se přidání krevet vůbec nebojte, uvidíte, že pouze zvýrazní už tak výbornou chuť celého pokrmu.

Objevte podobné tipy
Vánoční maďarská polévka z ryb
Recept na halazsle, maďarskou rybí polévku je bezpochyby prvkem, který nesmí chybět na žádném slavnostním vánočním stole. Tato polévka je s maďarskými tradicemi tak úzce spjata, že by bal až hřích jí během vánočního hodování nepodávat. Ochutnejte sami a pochopíte, proč je tak oblíbená.
Co budeme potřebovat
- 2 kg kapra
- 3 cibule
- 3 l vody
- 3 lžíce červené papriky
- Sůl
- 2 lžičky chilli prášku
Postup
- Den před přípravou polévky se očištěného a nakrájeného kapra na podkovy, důkladně nasolíme
- Z hezčích plátků si dáme stranou ty, které budeme chtít dát do polévky halaszle vcelku
- Poté zbytek ryby uvaříme s nakrájenou cibulí a tolika vody, kolik pokryje celou směs v hrnci
- Pokud se směs začne vařit a na povrchu se začne tvořit pěna, vmícháme červenou papriku a kdo má rád pikantní, přidá i chilli koření
- Poté polévku vaříme na vysokou teplotu asi 30 minut
- Jakmile je ryba uvařená, vyndáme jí z polévky a dáme stranou
- Polévku, poté přefiltrujeme přes sítko do čisté mísy a vše co v sítu zůstalo, vyhodíme
- Rybí kousky vrátíme do polévky
- Buď halaszle takto necháme, anebo pokud chceme mít polévku krémovou, tak vše pomocí ponorného mixéru rozmixujeme dohladka
- Poté do polévky přidáme plátky ryby, které byly předtím odloženy
- Celou směs znovu provaříme a vaříme asi 10 minut, dokud plátky kapra nezměknou
- Na závěr můžeme přidat ještě sůl, sladkou papriku nebo chilli papričku
Přidáním 1-2 polévkových lžic cukru se chutě propojí ještě lépe.

Další tradiční maďarské pokrmy
Maďarská kuchyně je tvořena směsí evropských, středovýchodních a asijských jídel.
Francouzi ovlivnili podobu paštiky z husích jater a sedmivrstvý dort Dobos je inspirovaný (a možný konkurent) rakouským Sachertorte.
Pojďte se podívat na další tradiční pochoutky, které dominují maďarské kuchyni.
Guláš
V Maďarsku je těžké najít restauraci, která ho nepodává – od nejmenší kavárny po největší podniky.
Guláš je maďarské národní jídlo (mimochodem vyslovované „gooyash“) je kříženec polévky i hlavního chodu. Mísa s pomalu pečeným hovězím masem v páře, mrkví, cibulí a spoustou maďarské papriky, která celé jídlo správně nakopne.
Langoš
Oblíbené pouliční jídlo Maďarů se určitě hodí do chladného dopoledne, kdy toužíte po rychlé svačince před obědem.
Je to jednoduché jídlo, které se skládá ze smažené placky z kynutého těsta se zakysanou smetanou a strouhaným sýrem – někdy s trochou česneku.
Studená višňová polévka
Zatímco spousta maďarských jídel se hodí spíše do chladných dnů, vychlazená višňová polévka je to pravé potěšení pro teplé letní večery. Čerstvé višně se v této osvěžující klasice snoubí se zakysanou smetanou a cukrem.