Luxusní recepty na pečenou vepřovou panenkou z trouby 5x jinak. Užijte si nejlepší kus vepřového masa a to bez výčitek!

Věděli jste, že vepřová panenka je nejkřehčí kus vepřového masa?

Navíc je cenově dostupná, takže si ji může užít celá rodina.

My jsme si pro vás dnes připravili 5 lahodných receptů na vepřovou panenku v troubě, po které se budete oblizovat!

Vyzkoušejte variantu se slaninou, jablky či pečenou zeleninou.

Nechte si chutnat!

Vepřová panenka pečená s jablky a cibulí

Tato pečená panenka je vynikající večeří, kterou navíc zvládnete připravit v jedné pánvi! Vepřové maso se nejprve opeče na sporáku a poté se dopeče v troubě spolu s jablky a cibulí. Dokonalá kombinace chutí!

Co budete potřebovat

  • 500 g vepřové panenky
  • sůl a pepř
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 3 velká jablka nakrájená na silné plátky    
  • 1 velká cibule, nakrájená
  • 1 lžička tymiánu

Na omáčku:

  • 1/4 šálku zeleninového nebo kuřecího vývaru
  • 2 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžička tymiánu

Postup

  • Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a dochuťte vepřovou panenku solí a pepřem.
  • Cibuli a jablka nakrájejte na velké plátky a dejte stranou.
  • Smíchete všechny ingredience na omáčku v malé misce a dejte stranou.
  • Rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysokém plameni.
  • Přidejte olivový olej a do středu vložte ochucenou vepřovou panenku.
  • Maso ze všech stran opečte, aby získalo krásnou zlatohnědou barvu.
  • Vepřovou panenku vyjměte z pánve a dejte ji stranou.
  • Přidejte do pánve máslo.
  • Přidejte jablka a cibuli a posypte tymiánem.
  • Vařte, dokud nezačnou jablka měknout.
  • Odstraňte z tepla.
  • Umístěte vepřovou panenku na jablka a cibuli v pánvi.
  • Panenku zalijte omáčkou.
  • Pánev vložte do trouby a pečte 25 minut nebo dokud nebude panenka propečená. Vyjměte z trouby a před krájením nechte panenku 5 minut odpočinout.
  • Užijte si to!
Plátky vepřového masa podávané se zelenými fazolkami na talíři.
www.herbsandflour.com

Máme pro vás i další výborné recepty na vepřovou panenku, které si zamilujete. Inspirujte se!

Panenka s hořčičnou omáčkou

Výborná panenka s krémovou omáčkou z hořčice je skvělou večeří pro celou rodinu. Maso je neuvěřitelně křehké a lahodné a omáčku ho povyšuje o další level výše.

Co budete potřebovat

  • 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 500 g
  • 1 lžička soli nebo podle chuti
  • 1 lžička pepře nebo podle chuti
  • 2 lžíce olivového oleje

Na omáčku:

  • 2 lžíce másla
  • 3 stroužky nasekaného česneku
  • ¼ šálku kuřecího vývaru
  • 1 šálek smetany ke šlehání
  • 1 lžička mleté hořčice
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • ½ lžičky sušeného tymiánu
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
  • ½ lžičky soli nebo podle chuti
  • ½ lžičky pepře nebo podle chuti

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 °C.
  • Vepřové maso ochuťte 1 lžičkou soli a pepře rovnoměrně po celém obvodu.
  • Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej a vepřové panenky opečte ze všech stran, asi 2 až 3 minuty z každé strany.
  • Přeneste pánev do předehřáté trouby a pečte 18-20 minut, nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu 63 °C.
  • Vepřové panenky přendejte na prkénko a nechte 10 minut odpočinout.
  • Ve stejné pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.
  • Přidejte česnek a restujte 30 sekund, dokud nebude aromatický.
  • Na pánev přidejte kuřecí vývar, smetanu, mletou hořčici, dijonskou hořčici, sušený tymián, petrželku, sůl a pepř.
  • Vše promíchejte, seškrábněte opečené kousky ze dna pánve, stáhněte plamen na mírný a vařte 8 až 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne.
  • Panenku naporcujte a podávejte s hořčičnou omáčkou na bramborové kaši.
  • Podle potřeby ozdobte petrželkou.
Panenka s krémovou omáčkou z hořčice na tácu.
www.cravinghomecooked.com

Vepřová panenka pečená se zeleninou

Tento luxusní pečený pokrm z masa a zeleniny se snadno připravuje a ještě lépe chutná! Kombinaci zeleniny připravované v troubě a vepřové panenky si protě musíte zamilovat.

Co budete potřebovat

Na zeleninu:

  • 500 g růžičkové kapusty,  rozpůlené
  • 3 šálky máslové dýně, nakrájené na kousky o velikosti sousta
  • 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
  • 6 velkých stroužků česneku, nakrájených na plátky
  • kůra z 1 citronu
  • 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
  • avokádový nebo olivový olej
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř

Na maso:

  • 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 700 g, nejlépe pokojové teploty
  • 2 lžíce avokádového oleje
  • sůl a černý pepř
  • čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu

Postup

  • Jeden rošt umístěte doprostřed trouby a druhý do spodní třetiny.
  • Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
  • Ve velké misce smíchejte růžičkovou kapustu, máslovou dýni, cibuli a česnek.
  • Pokapejte olejem tak, aby se vše obalilo, a podle chuti bohatě dochuťte solí a pepřem.
  • Zeleninu rozložte na velký plech a dejte stranou.
  • Plech můžete vyložit pečicím papírem.
  • Vepřovou panenku vyjměte z obalu, osušte papírovou utěrkou a potřete 1 lžící avokádového oleje.
  • Zahřejte zbývající 1 lžíci avokádového oleje na středně vysokém plameni ve velké litinové nebo nerezové pánvi vhodné do trouby.
  • Když je olej horký, přidejte maso a opékejte ze všech stran, celkem asi 5-6 minut.
  • Poté přesuňte pánev s vepřovým masem do trouby, vložte ji na střední mřížku a zeleninu na spodní třetinu trouby.
  • Pečte 10-16 nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa neukáže 63 stupňů Celsia, přičemž v polovině pečení vepřové maso otočte.
  • Vyjměte panenku z trouby na prkénko nebo na talíř.
  • Volně ji zabalte do ,,stanu“ z alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočívat.
  • Mezitím pokračujte v pečení zeleniny dalších 5-6 minut nebo dokud nezměkne.
  • Zeleninu vyndejte z trouby a posypte citronovou kůrou a parmazánem.
  • Ihned podávejte k vepřovému masu, ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou.
Panenka nakrájená na plátky s pečenou zeleninou.
www.littlebroken.com

Vyzkoušejte i našich 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu. Zelenina už vám nikdy nebude připadat nudná!


Bylinková panenka v troubě

Tohle je nejlepší recept na pečenou vepřovou panenku všech dob! Maso pečené s česnekovo-bylinkovým máslem do šťavnaté dokonalosti je naprostá delikatesa a vy už nebudete chtít panenku připravovat jinak.

Co budete potřebovat

  • ½ lžíce oleje
  • 700 g vepřové panenky
  • špetka soli
  • špetka pepře
  • 3 lžíce změklého másla
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 3 snítky čerstvých bylinek rozmarýn a tymián), volitelně
  • 30 g koření viz níže

Na směs koření:

  • 1 lžíce sušené petrželky
  • ½ lžíce sušené pažitky
  • 1 lžička sušeného česneku
  • 1 lžička sušené cibule
  • ½ lžičky sušeného kopru
  • ½ lžičky soli
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

Postup

  • Zahřejte troubu na 175 °C.
  • Plech s okrajem vyložte alobalem.
  • Rozpalte olej ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
  • Vepřovou panenku lehce osolte a opepřete a poté ji na rozpálené pánvi opékejte 1–2 minuty ze všech stran.
  • V malé misce rozmačkejte máslo, přidejte směs koření a česnek a promíchejte.
  • Opečenou vepřovou panenku položte na vyložený pekáč.
  • Namažte vepřové maso ¾ máslové směsi.
  • Pokud používáte čerstvé bylinky, zastrčte je vedle masa.
  • Z alobalu vytvořte stan, ve kterém bude panenka a utěsněte.
  • Pečte vepřové maso v horké troubě po dobu 12-20 minut, dokud nejtlustší část nezaznamená vnitřní teplotu 57 °C.
  • Opatrně vyjměte vepřové maso z trouby a otevřete alobal.
  • Potřete vepřové maso zbývající máslovou směsí, poté vraťte do trouby a pečte odkryté 5–10 minut, dokud nejtlustší část vepřového masa nezaznamená vnitřní teplotu 63°C.
  • Nechte maso 5 minut odpočívat na pultu a poté jej nakrájejte k podávání.
Plátky panenky, která byla pečená s česnekovo-bylinkovým máslem.
www.savorynothings.com

Pečená vepřová panenka ve slanině

Naprosto luxusní vepřová panenka z trouby pokapaná javorovým sirupem s bourbonem pro extra sladkost. Šťavnaté, jemné a chutné!

Co budete potřebovat

  • 600 g vepřové panenky
  • 6–8 plátků slaniny
  • 2–3 lžíce javorového sirupu
  • 1 lžíce bourbonu, volitelně smíchané s javorovým sirupem

Postup

  • Předehřejte troubu na 200 ° C.
  • Panenku hojně osolte a opepřete.
  • Na prkénku srovnejte 6–8 mírně se překrývajících plátků slaniny tak, aby na jednom konci byla panenka .
  • Uchopte slaninu a rolujte dopředu.
  • Přendejte na pánev vysokým okrajem švem dolů.
  • Vrch pokapejte směsí bourbonu a javorového sirupu (nebo jen javorovým sirupem).
  • Pečte 25–30 minut nebo dokud vnitřní teplota ve středu nejtlustší části nedosáhne 63° C.
  • Asi v polovině pečení panenku podlijte výpekem z pánve.
  • Vyjměte z trouby, naposled podlijte a položte na prkénko,
  • Před krájením nechte odkryté 5 minut odpočívat.
  • Nakrájejte na 2,5 cm silné plátky a podávejte.
Pečená panenka ve slanině pokapaná javorovým sirupem s bourbonem na prkýnku s nožem a vidličkou.
www.kitchenswagger.com

Tipy na tu nejlepší pečenou panenku

  • Nejprve panenku opečte. Opečení karamelizuje cukry a hnědnou díky němu bílkoviny  mase, což má za následek atraktivnější barvu a chuť. Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete nerezovou nebo litinovou pánev vhodnou do trouby. Podívejte se na naše recenze nejlepších litinových pánví! Vyhněte se nepřilnavé pánvi.
  • Použijte horkou pánev. Panenku začněte opékat na opravdu velmi horké pánvi. Než na pánev přidáte maso, nalijte na pánev tenkou tenkou vrstvu oleje a počkejte, až se rozehřeje. Pokud není pánev dostatečně rozpálená, maso se přilepí a roztrhne, když ho budete chtít převrátit.
  • Pečte vepřovou panenku, dokud nedosáhne teploty 63 stupňů Celsia. Nejlepší způsob, jak zkontrolovat propečenost vepřové panenky, je pomocí teploměru s okamžitým odečtem. Pokud nemáte teploměr na maso, můžete propečenost zkontrolovat tak, že se podíváte, zda je šťava z masa čistá nebo téměř čistá. Další možností by bylo zapíchnout nůž do vepřové panenky a zkontrolovat, zda je střed křehký.
  • Upečenou panenku volně zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat, aby se dodělala.

A jak se vám naše dnešní recepty na vepřovou panenku v troubě líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X