Věděli jste, že vepřová panenka je nejkřehčí kus vepřového masa?
Navíc je cenově dostupná, takže si ji může užít celá rodina.
My jsme si pro vás dnes připravili 5 lahodných receptů na vepřovou panenku v troubě, po které se budete oblizovat!
Vyzkoušejte variantu se slaninou, jablky či pečenou zeleninou.
Nechte si chutnat!
Vepřová panenka pečená s jablky a cibulí
Tato pečená panenka je vynikající večeří, kterou navíc zvládnete připravit v jedné pánvi! Vepřové maso se nejprve opeče na sporáku a poté se dopeče v troubě spolu s jablky a cibulí. Dokonalá kombinace chutí!
Co budete potřebovat
- 500 g vepřové panenky
- sůl a pepř
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce másla
- 3 velká jablka nakrájená na silné plátky
- 1 velká cibule, nakrájená
- 1 lžička tymiánu
Na omáčku:
- 1/4 šálku zeleninového nebo kuřecího vývaru
- 2 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce dijonské hořčice
- 1 lžička tymiánu
Postup
- Předehřejte troubu na 190 stupňů Celsia a dochuťte vepřovou panenku solí a pepřem.
- Cibuli a jablka nakrájejte na velké plátky a dejte stranou.
- Smíchete všechny ingredience na omáčku v malé misce a dejte stranou.
- Rozpalte velkou litinovou pánev na středně vysokém plameni.
- Přidejte olivový olej a do středu vložte ochucenou vepřovou panenku.
- Maso ze všech stran opečte, aby získalo krásnou zlatohnědou barvu.
- Vepřovou panenku vyjměte z pánve a dejte ji stranou.
- Přidejte do pánve máslo.
- Přidejte jablka a cibuli a posypte tymiánem.
- Vařte, dokud nezačnou jablka měknout.
- Odstraňte z tepla.
- Umístěte vepřovou panenku na jablka a cibuli v pánvi.
- Panenku zalijte omáčkou.
- Pánev vložte do trouby a pečte 25 minut nebo dokud nebude panenka propečená. Vyjměte z trouby a před krájením nechte panenku 5 minut odpočinout.
- Užijte si to!

Máme pro vás i další výborné recepty na vepřovou panenku, které si zamilujete. Inspirujte se!
Panenka s hořčičnou omáčkou
Výborná panenka s krémovou omáčkou z hořčice je skvělou večeří pro celou rodinu. Maso je neuvěřitelně křehké a lahodné a omáčku ho povyšuje o další level výše.
Co budete potřebovat
- 2 vepřové panenky, každá o hmotnosti cca 500 g
- 1 lžička soli nebo podle chuti
- 1 lžička pepře nebo podle chuti
- 2 lžíce olivového oleje
Na omáčku:
- 2 lžíce másla
- 3 stroužky nasekaného česneku
- ¼ šálku kuřecího vývaru
- 1 šálek smetany ke šlehání
- 1 lžička mleté hořčice
- 2 lžíce dijonské hořčice
- ½ lžičky sušeného tymiánu
- 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky
- ½ lžičky soli nebo podle chuti
- ½ lžičky pepře nebo podle chuti
Postup
- Předehřejte troubu na 200 °C.
- Vepřové maso ochuťte 1 lžičkou soli a pepře rovnoměrně po celém obvodu.
- Ve velké pánvi vhodné do trouby rozehřejte olivový olej a vepřové panenky opečte ze všech stran, asi 2 až 3 minuty z každé strany.
- Přeneste pánev do předehřáté trouby a pečte 18-20 minut, nebo dokud teploměr neukáže vnitřní teplotu 63 °C.
- Vepřové panenky přendejte na prkénko a nechte 10 minut odpočinout.
- Ve stejné pánvi rozpusťte máslo na středním plameni.
- Přidejte česnek a restujte 30 sekund, dokud nebude aromatický.
- Na pánev přidejte kuřecí vývar, smetanu, mletou hořčici, dijonskou hořčici, sušený tymián, petrželku, sůl a pepř.
- Vše promíchejte, seškrábněte opečené kousky ze dna pánve, stáhněte plamen na mírný a vařte 8 až 10 minut, dokud omáčka trochu nezhoustne.
- Panenku naporcujte a podávejte s hořčičnou omáčkou na bramborové kaši.
- Podle potřeby ozdobte petrželkou.

Vepřová panenka pečená se zeleninou
Tento luxusní pečený pokrm z masa a zeleniny se snadno připravuje a ještě lépe chutná! Kombinaci zeleniny připravované v troubě a vepřové panenky si protě musíte zamilovat.
Co budete potřebovat
Na zeleninu:
- 500 g růžičkové kapusty, rozpůlené
- 3 šálky máslové dýně, nakrájené na kousky o velikosti sousta
- 1 červená cibule, nakrájená na měsíčky
- 6 velkých stroužků česneku, nakrájených na plátky
- kůra z 1 citronu
- 1/4 šálku čerstvě nastrouhaného parmazánu
- avokádový nebo olivový olej
- sůl a čerstvě mletý černý pepř
Na maso:
- 1 vepřová panenka o hmotnosti cca 700 g, nejlépe pokojové teploty
- 2 lžíce avokádového oleje
- sůl a černý pepř
- čerstvá nasekaná petrželka, na ozdobu
Postup
- Jeden rošt umístěte doprostřed trouby a druhý do spodní třetiny.
- Předehřejte troubu na 220 stupňů Celsia.
- Ve velké misce smíchejte růžičkovou kapustu, máslovou dýni, cibuli a česnek.
- Pokapejte olejem tak, aby se vše obalilo, a podle chuti bohatě dochuťte solí a pepřem.
- Zeleninu rozložte na velký plech a dejte stranou.
- Plech můžete vyložit pečicím papírem.
- Vepřovou panenku vyjměte z obalu, osušte papírovou utěrkou a potřete 1 lžící avokádového oleje.
- Zahřejte zbývající 1 lžíci avokádového oleje na středně vysokém plameni ve velké litinové nebo nerezové pánvi vhodné do trouby.
- Když je olej horký, přidejte maso a opékejte ze všech stran, celkem asi 5-6 minut.
- Poté přesuňte pánev s vepřovým masem do trouby, vložte ji na střední mřížku a zeleninu na spodní třetinu trouby.
- Pečte 10-16 nebo dokud vnitřní teplota vepřového masa neukáže 63 stupňů Celsia, přičemž v polovině pečení vepřové maso otočte.
- Vyjměte panenku z trouby na prkénko nebo na talíř.
- Volně ji zabalte do ,,stanu“ z alobalu a před krájením nechte 10 minut odpočívat.
- Mezitím pokračujte v pečení zeleniny dalších 5-6 minut nebo dokud nezměkne.
- Zeleninu vyndejte z trouby a posypte citronovou kůrou a parmazánem.
- Ihned podávejte k vepřovému masu, ozdobené čerstvou nasekanou petrželkou.

Vyzkoušejte i našich 5 skvělých receptů na grilovanou zeleninu. Zelenina už vám nikdy nebude připadat nudná!
Objevte podobné tipy
Bylinková panenka v troubě
Tohle je nejlepší recept na pečenou vepřovou panenku všech dob! Maso pečené s česnekovo-bylinkovým máslem do šťavnaté dokonalosti je naprostá delikatesa a vy už nebudete chtít panenku připravovat jinak.
Co budete potřebovat
- ½ lžíce oleje
- 700 g vepřové panenky
- špetka soli
- špetka pepře
- 3 lžíce změklého másla
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 3 snítky čerstvých bylinek rozmarýn a tymián), volitelně
- 30 g koření viz níže
Na směs koření:
- 1 lžíce sušené petrželky
- ½ lžíce sušené pažitky
- 1 lžička sušeného česneku
- 1 lžička sušené cibule
- ½ lžičky sušeného kopru
- ½ lžičky soli
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Postup
- Zahřejte troubu na 175 °C.
- Plech s okrajem vyložte alobalem.
- Rozpalte olej ve velké pánvi na středně vysokém plameni.
- Vepřovou panenku lehce osolte a opepřete a poté ji na rozpálené pánvi opékejte 1–2 minuty ze všech stran.
- V malé misce rozmačkejte máslo, přidejte směs koření a česnek a promíchejte.
- Opečenou vepřovou panenku položte na vyložený pekáč.
- Namažte vepřové maso ¾ máslové směsi.
- Pokud používáte čerstvé bylinky, zastrčte je vedle masa.
- Z alobalu vytvořte stan, ve kterém bude panenka a utěsněte.
- Pečte vepřové maso v horké troubě po dobu 12-20 minut, dokud nejtlustší část nezaznamená vnitřní teplotu 57 °C.
- Opatrně vyjměte vepřové maso z trouby a otevřete alobal.
- Potřete vepřové maso zbývající máslovou směsí, poté vraťte do trouby a pečte odkryté 5–10 minut, dokud nejtlustší část vepřového masa nezaznamená vnitřní teplotu 63°C.
- Nechte maso 5 minut odpočívat na pultu a poté jej nakrájejte k podávání.

Pečená vepřová panenka ve slanině
Naprosto luxusní vepřová panenka z trouby pokapaná javorovým sirupem s bourbonem pro extra sladkost. Šťavnaté, jemné a chutné!
Co budete potřebovat
- 600 g vepřové panenky
- 6–8 plátků slaniny
- 2–3 lžíce javorového sirupu
- 1 lžíce bourbonu, volitelně smíchané s javorovým sirupem
Postup
- Předehřejte troubu na 200 ° C.
- Panenku hojně osolte a opepřete.
- Na prkénku srovnejte 6–8 mírně se překrývajících plátků slaniny tak, aby na jednom konci byla panenka .
- Uchopte slaninu a rolujte dopředu.
- Přendejte na pánev vysokým okrajem švem dolů.
- Vrch pokapejte směsí bourbonu a javorového sirupu (nebo jen javorovým sirupem).
- Pečte 25–30 minut nebo dokud vnitřní teplota ve středu nejtlustší části nedosáhne 63° C.
- Asi v polovině pečení panenku podlijte výpekem z pánve.
- Vyjměte z trouby, naposled podlijte a položte na prkénko,
- Před krájením nechte odkryté 5 minut odpočívat.
- Nakrájejte na 2,5 cm silné plátky a podávejte.

Tipy na tu nejlepší pečenou panenku
- Nejprve panenku opečte. Opečení karamelizuje cukry a hnědnou díky němu bílkoviny mase, což má za následek atraktivnější barvu a chuť. Nejlepších výsledků dosáhnete, když použijete nerezovou nebo litinovou pánev vhodnou do trouby. Podívejte se na naše recenze nejlepších litinových pánví! Vyhněte se nepřilnavé pánvi.
- Použijte horkou pánev. Panenku začněte opékat na opravdu velmi horké pánvi. Než na pánev přidáte maso, nalijte na pánev tenkou tenkou vrstvu oleje a počkejte, až se rozehřeje. Pokud není pánev dostatečně rozpálená, maso se přilepí a roztrhne, když ho budete chtít převrátit.
- Pečte vepřovou panenku, dokud nedosáhne teploty 63 stupňů Celsia. Nejlepší způsob, jak zkontrolovat propečenost vepřové panenky, je pomocí teploměru s okamžitým odečtem. Pokud nemáte teploměr na maso, můžete propečenost zkontrolovat tak, že se podíváte, zda je šťava z masa čistá nebo téměř čistá. Další možností by bylo zapíchnout nůž do vepřové panenky a zkontrolovat, zda je střed křehký.
- Upečenou panenku volně zakryjte alobalem a nechte 10 minut odpočívat, aby se dodělala.
A jak se vám naše dnešní recepty na vepřovou panenku v troubě líbily? Napište nám do komentářů!