Lahodné recepty na olihně ve 4 snadných variantách

Už jste někdy zkoušeli připravit olihně?

Ne? A chtěli byste, jen nevíte, jak na to?

Vyzkoušejte naše jednoduché recepty na kalamáry, jak bývají často olihně označovány.

Poradíme vám také, jak je správně očistit.

Užijte si to!

Smažené kalamáry

Jemné kousky kalamár namočené v podmáslí, poté obalené v kořeněné mouce a smažené do zlatohněda, jsou rychlý a snadný předkrm, který může směle konkurovat jídlu v leckteré lepší restauraci.

Ingredience

  • 450 g kalamárových kroužků a chapadel
  • 1 šálek podmáslí
  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky soli a více na servírování
  • 1/2 lžičky uzené nebo normální papriky
  • 1/4 čajové pepře
  • 1/4 lžičky sušeného česneku
  • rostlinný olej na smažení
  • 2 lžičky nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Vložte kalamáry do misky s podmáslím a promíchejte, aby se ingredience pořádně spojily.
  2. Misku přikryjte a nechte alespoň 30 minut v chladu.
  3. Zahřejte v hluboké pánvi pořádnou vrstvu oleje na cca 190 stupňů C.
  4. Mouku, sůl, papriku, pepř a sušený česnek dejte do misky a pořádně promíchejte.
  5. Vyndejte kalamáry z podmáslí a obalte je postupně ve směsi z mouky a koření.  
  6. Do oleje vložte 8-10 kusů kalamárů.
  7. Smažte 2-3 minuty nebo do zlatova.
  8. Vyjměte kalamáry z oleje a položte je na papírové utěrky kvůli odstranění přebytečné mastnoty.
  9. Opakujte postup se zbylými kalamáry.
  10. Pokud chcete, kalamáry dosolte a posypte nasekanou petrželkou.
  11. Ihned podávejte.
Smažené kroužky s omáčkou a citronem
www.dinneratthezoo.com

Plněné kalamáry v rajčatové omáčce

Ačkoli Italové k mořským plodům téměř nikdy nepřidávají sýr, v tomto jídle udělali výjimku. Lahodné sýry dodávají náplni božskou slanou chuť. Tento delikátní pokrm je nejlepší s těstovinami jako hlavní chod.

Ingredience

  • 1 kg očištěných kalamárů s chapadly (asi 8 kalamárů)

Náplň

  • 2 a 1/2 šálku čerstvé strouhanky ze starého chleba
  • 1/4 šálku strouhaných sýrů Parmigiano a Pecorino
  • 2 lžíce čerstvě nasekané petrželky
  • 1 drcený stroužek česneku
  • 1 velké vejce
  • 1/4 lžičky soli
  • pepř dle chuti

Rajčatová omáčka

  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 drcený stroužek česneku
  • vločky červeného pepře (volitelně)
  • 796 ml sklenice rajčatové passaty
  • sůl dle chuti

K servírování

  • 450 g těstovin dle vašeho výběru

Postup

  1. Kalamáry dobře opláchněte tekoucí vodou a nechte je oschnout.
  2. Nakrájejte jemně chlapadla a vložte do misky.
  3. Do středně velké misky dejte strouhanku, nasekaná chapadla, nastrouhané sýry Parmigiano a Pecorino, drcený česnek, petrželku, sůl, pepř a vejce. Vidličkou nebo prsty dobře promíchejte.
  4. Prsty naplňte kalamáry vzniklou náplní.
  5. Ujistěte se, že tlačíte i dolů, abyste naplnili spodní konec kalamáru.
  6. Nahoře nechte asi centimetr prostoru, protože náplň během vaření trochu nabyde a může vytékat.
  7. Zajistěte otevřený konec párátkem.
  8. Odložte stranou a mezitím si připravte rajčatovou omáčku.
  9. Na velké pánvi rozpalte olivový olej a osmahněte česnek a vločky červeného pepře (volitelně).
  10. Přilijte sklenici rajčatové passaty a přiveďte k varu.
  11. Naplněné kalamáry opatrně ponořte do omáčky.
  12. Ztlumte plamen a vařte zakryté 30 minut.
  13. Asi 10 minut před tím, než budou kalamáry hotové, uvařte své oblíbené těstoviny dle návodu na obalu ,,ale dente“.
  14. Opatrně přendejte kalamáry na talíř a odstraňte párátka.
  15. Těstoviny zalijte rajčatovou omáčkou a podávejte společně s kalamáry.
Plněné olihně v rajčatové omáčce na talíři
www.mangiabedda.com

Pokud je vám italská kuchyně blízká, nezapomeňte vyzkoušet našich 7 skvělých tipů na italské těstoviny, jak je neznáte.

Olihně na grilu s citronem a pepřem

Jednoduché a zároveň chutné jídlo, jehož ugrilování vám zabere pouhých pět minut. Je to skvělý způsob, jak si pochutnat na mořských plodech, aniž byste museli zamířit do restaurace.

Ingredience

  • tuby kalamár o hmotnosti 250 gramů
  • 1 šálek čerstvé citronové šťávy
  • hrubě mletý pepř
  • 1 lžíce nasekané čerstvé petrželky

Postup

  1. Kalamáry dobře očistěte pod tekoucí vodou.
  2. Pokud je na dně stále přichycena malá membrána nebo sval, odřízněte ho, aby mohla voda volně protékat tubou.
  3. Nechte uschnout.
  4. Položte kalamáry do mělké misky.
  5. Zalejte čerstvou citronovou šťávou.
  6. Zakryjte plastovou fólií a vložte do chladničky na 40 minut.
  7. Zahřejte gril na vysokou teplotu.
  8. Vyndejte kalamáry z chladničky a vylijte citronovou šťávu.
  9. Gril potřete rostlinným olejem a zahřejte na střední teplotu.
  10. Kalamáry grilujte po dobu 2-3 minut z každé strany (měly by být bílé a pevné).
  11. Nakrájejte kalamáry na kroužky a dejte do mísy.
  12. Promíchejte s pepřem a čerstvou petrželkou.
  13. Podávejte ihned a za tepla.
  14. Užijte si to!
Olihně na grilu s citronem a pepřem na talíři
www.savoryexperiments.com

Restované kalamáry s česnekem

Jemné kalamáry s pár ingrediencemi restované pouhých pár minut. Podávejte s citronem pro kyselost a křupavým chlebem na nabírání zbytků česnekovo-máslové omáčky. Je to delikatesa!

Ingredience

  • 500 g očištěných kalamár (těla nakrájejte na kroužky a chapadla nechte celá)
  • lžíce extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžičky drceného česneku
  • 1 lžíce nahrubo nasekaných listů petrželky
  • sůl dle chuti
  • čerstvě mletý černý pepř
  • 1 citron, nakrájený na osminky

Postup

  1. Kalamáry osušte papírovým ubrouskem.
  2. Ve velké pánvi rozpalte olej na vysokou teplotu.
  3. Přidejte kalamáry, poté přidejte máslo, česnek a petrželku.
  4. Dochuťte solí a pepřem.
  5. Restujte a během restování kalamáry prohazujte, dokud nejsou hotové (trvá to cca 1 – 2 minuty).
  6. Dosolte, dopepřete a podávejte s citronem.
Restované olihně s petrželkou a citronem
www.chowhound.com

Jak olihně očistit?

Pokud koupíte celé olihně, budete je muset před jejich tepelnou úpravou rozřezat a vyčistit. Prvním krokem je opláchnutí olihně pod studenou vodou a poté odtržení chapadel od těla.

Odřízněte hlavu od chapadel a vyhoďte ji. Odstraňte zobák ze středu chapadel. Vyčistěte veškeré vnitřnosti z těla olihně a odstraňte kost, která vypadá jako dlouhý tenký kus čirého plastu.

Pokud je na vnější straně olihně membrána, odstraňte ji a potom odřízněte velkou ploutev z každé strany těla. Tělo nakrájejte na kroužky. Kroužky a chapadla pak použijte podle pokynů v daném receptu.

K ještě lepší představě vám může pomoci i následující video:

Jak vidíte, je to jednoduchý proces, který zvládne opravdu každý!

Napište nám, jak jste přípravu kalamár zvládli. Budeme se těšit na vaše odpovědi.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.