Karafa

Karafa nemusí sloužit jen na víno

Jde o speciální dekorativní nebo účelovou nádobu obvykle pro studené nápoje, která má užší hrdlo a může být doplněna uzávěrem. Obvykle je vyrobena ze skla, ale může být i kovová.

K čemu se karafa převážně využívá ?

  • v domácích podmínkách nebo restauracích k servírování vody a jiných ochucených nápojů
  • k uchovávání a servírování kvalitních destilátů v domácích podmínkách
  • k servírování nebo dekantaci vína

Výhody karafy ?

  • nezmění chuť nebo vůni nápojů
  • příjemná manipulace, snadné nalévání a vylévání nápojů
  • elegantní a zároveň praktický doplněk každé domácnosti
  • uzávěr nedovolí vstup hmyzu ani nečistotám
  • hygienické hledisko, snadná údržba

Typy karaf

karafy na víno

  • slouží k přelévání a servírování vína, víno se v ní provzdušní a lépe si ho vychutnáme
  • obvykle jsou vyrobeny z křišťálu nebo skla

karafy na vodu

  • obvykle jsou vyrobeny z varného skla
  • Možnost použití i na jiné nápoje jako jsou ledové čaje, limonády, míchané limonády

karafy na destiláty

  • obvykle jsou vyrobeny z masivního skla nebo křišťálu a mají skleněné uzávěry
  • vhodné k uchovávání a servírování whisky, rumu nebo koňaku

Karafa

zdroj : ecocentre.rennes.fr