Otruby

Otruby nepostradatelné při zdravém stravování

Otruby vznikají při pracování obilovin a jsou vlastně odpadním produktem, který zbývá po vymletí mouky. Skládají se z částic slupek, klíčků a zrn. Dělí se na hrubé a jemné, podle toho při kterém technologickém postupu vznikly.

Proč konzumovat otruby ?

Jsou bohatým zdrojem vlákniny a proteinů. Zvlášť ovesné otruby mají vyšší sytící schopnost, mají schopnost  v žaludku zvyšovat svůj objem a dokážout tak, zasytit na delší dobu.

Pro jejich mnoho dalších účinků a výhod je dobré je zařazovat pravidelně do jídelníčků. A které to jsou ?

  • pomáhají při problémech s pálením žáhy
  • zlepšují činnost střev, podporují trávení a vyprazdňování
  • detoxikují tlusté střevo
  • detoxikují organismus
  • upravují hladinu glykemického indexu
  • snižují hladinu cholesterolu

Nutriční hodnoty otrub ve 100 g

Energie 1428 kJ / 340 kcal
Tuk 6,5 g
Bílkoviny 15,8 g
Sacharidy 52 g
Vláknina 15,6 g

V jaké formě zařadit otruby do jídelníčku, kde všude se dají použít ?

  • při výrobě domácího pečiva – chlebů, rohlíků
  • k zahušťování – polévky
  • při přípravě müsli – tyčinky, přimíchat do jogurtu
  • při výrobě placek – v sladké i slané podobě
  • při přípravě těst – mufiny, sušenky

Otruby

zdroj : thespruceeats.com