Svěží recepty na zdravý salát z ovoce i zeleniny! Oslaďte si život a zůstaňte fit

Ovoce je nejen osvěžující, ale samozřejmě i zdravý a doslova nabitý vitamíny.

Při přípravě těchto receptů na ovocný salát je dobré dbát na výběr sezónních potravin. Využít se dá, jak jen jeden druh ovoce, tak různé směsi, které jsou většinou i chutnější.

Ovocný salát můžeme doplňovat všemi druhy ořechů, semínek, rozinkami, někdy i plátky sušeného ovoce, případně i kompotovaným ovocem.

Doslazujeme podle potřeby medem nebo cukrem a podle chuti nebo podle receptu připravíme i zálivku.

Ovocný a zeleninový salát v kombinaci

Kombinace ovoce a zeleniny je velmi oblíbená a moderní. Takový salát lze konzumovat jako svačinu nebo lehkou večeři. Má v sobě mnoho vitamínů a jedná se o neotřelou chuťovou kombinaci.

Co budeme potřebovat

  • 100 g mix zelených salátů
  • 10 velkých zralých jahod
  • červený grep
  • pár lístků máty
  • 50 g kozího sýru
  • šťáva z poloviny citrónu
  • špetka soli
  • 2 lžíce olivového oleje
  • ½ lžíce balsamikového octa

Postup

  1. Natrháme listy salátu a dáme je do mísy.
  2. Oloupeme grep a zbavíme jej i vnitřní slupky, aby v salátu byla jen čistá dužina.
  3. Jahody nakrájíme na středně velké kousky.
  4. Zálivku připravíme z olivového oleje, který v míse vymícháme s balsamikem a špetkou soli.
  5. Poté, co má zálivka krémovou konzistenci, přidáme šťávu z poloviny citronu a lžíci vody.
  6. Do mísy přidáme zeleninu a ovoce – salát, jahody a grep a důkladně promícháme se zálivkou.
  7. Podáváme s nadrobeným kozím sýrem a ozdobou v podobě lístků máty.

Máte ovoce až moc a nevíte co s ním? Vedle těchto skvělých receptů na zavařování ovoce vám doporučujeme ho usušit.
Domácí křížaly si můžete snadno a rychle vyrobit za pomoci kvalitní sušičky na ovoce. Jakou sušičku si vybrat se dozvíte v naší recenzi!

Talíř plný salátu, broskví, kozího sýra a semínek.
Zdroj: kelseynixon.com

Ovocný salát s melounem a ananasem

Tento osvěžující letní salát z ovoce obsahuje švestky, broskve, meloun, maliny a mátu.

Co budeme potřebovat

  • ½ ananasu (oloupaný, zbavený jádřinců a nakrájený na malé kousky)
  • ½ vodního melounu bez pecek (odstraněná kůra, dužina nakrájená na kousky)
  • 2 červené švestky (nakrájené na plátky)
  • 2 broskve (nakrájené na plátky)
  • 150 g malin
  • 60 g čerstvých lístků máty

Postup

  • Ve velké míse smíchejte všechny ingredience.

K salátu přidejte domácí zálivku. Recepty na zálivku k ovocnému salátu najdete níže.

Vydlabaný ananas naplněný ovocným salátek z melounů.
Zdroj: dinneratthezoo.com

Míchaný ovocný salát s borůvkami a jogurtovou zálivkou

Výživoví poradci vás budou za tuto kombinaci milovat, díky bílkovinám obsaženým v jogurtu vás salát déle zasytí a stává se nutričně vyváženým pokrmem. Pro méně dietní variantu zaměňte jogurt za smetanu a naservírujte sobě či  vašim dětem chutný ovocný pohár.

Co budeme potřebovat

  • 150 g bílého jogurtu
  • 1 lžička medu
  • ½ lžičky vanilkového extraktu
  • 1 banán
  • ½ hrníčku borůvek
  • ½ hrníčku malin
  • 1 hrníček jahod
  • 1 hrníček hroznového vína

Postup

  1. Smícháme jogurt, med a extrakt z vanilky.
  2. Banán nakrájíme na plátky a v oddělené míse zalijeme pomerančovou šťávou.
  3. Kuličky hroznového vína přepůlíme a přidáme se zbytkem ovoce do mísy s banánem.
  4. Hotový salát nandáme do servírovacích misek a přelijeme jogurtem.
Míchaný salát se sladkými borůvkami a ořechy.
Zdroj: peasandcrayons.com

Zálivka na ovocný salát z citrusů

Kombinace ovoce je výborná sama o sobě. Vás však čeká příprava svátečního oběda pro rodinu, návštěva kamarádky nebo se chcete předvést na party. Aby váš salát nebyl zapomenut, nebojte se ho ozvláštnit zálivkou.

Co budeme potřebovat

  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička pomerančové kůry
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • ½ lžíce šťávy z limetky

Postup

  1. Všechny ingredience pečlivě promícháme v malé misce.
  2. Zalijeme pokrájené ovoce a můžeme podávat.
Sladkokyselá zálivka do ovocného salátu z limetek a citrusů.
Zdroj: syrupandbiscuits.com

Jak zamezit hnědnutí ovoce v salátu?

Uvnitř tkáně ovoce jsou zachyceny molekuly známé jako enzymy. Tyto enzymy pomáhají ovoci dozrát, ale i zhnědnout. Když je ovoce nakrájeno, enzym se uvolní a při kontaktu se vzduchem začne měnit barvu ovoce – hnědnout.

Zabraňte zhnědnutí nakrájeného ovoce, jako jsou jablka, hrušky, banány a broskve:

  • Potřete je kyselou šťávou, jako je citronová, pomerančová nebo ananasová šťáva.
  • Použijte komerční přípravek proti hnědnutí ovoce a postupujte podle pokynů výrobce.
  • Smíchejte je v ovocném salátu s kyselým ovocem, jako jsou pomeranče, mandarinky, grapefruity a další citrusové plody nebo ananas. Nejprve připravte kyselé ovoce. Poté nakrájejte zbylé ovoce a vše smíchejte.
  • Ovoce smíchejte s medovou vodou, připravené ze 2 lžic medu a 1 hrnku vody.

Ovocný salát zakryjte a chlaďte, dokud nebude připravený k podávání.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X