Čedar není obyčejný sýr! Přečtěte si o jeho skvělých vlastnostech a vychutnejte si ho jako ještě nikdy

Čedar je u nás dobře známým sýrem, ale víte jak naplno využít jeho jedinečných vlastností, skvělé chuti a aroma?

V tomto článku se dočtete všechny důležité informace, které vám umožní si tento sýr vychutnat zase o něco více a lépe!

Připravte si s ním lahodné jedinečné recepty, skvělou polévku nebo jednoduchý obložený talíř, s tím správným vínem!

Co je čedar?

Cheddar je pevný, přírodní sýr z kravského mléka, který můžeme najít v barevných provedeních od bílé přes žlutou až po oranžovou.

Mladý čedar má jemnou chuť a čím déle zraje, tím je jeho chuť ostřejší. Během procesu stárnutí se krémová a hladká textura stává pevnou.

Jemný čedar obvykle zraje mezi dvěma až čtyřmi měsíci, sýr s ostřejší chutí zraje šest až devět měsíců a ten extra ostrý zraje v rozmezí mezi jedním a půl rokem až dvěma lety.

Stručná historie sýra

Tento sýr pochází ze stejnojmenné anglické vesnice Cheddar. Nejstarší záznamy o čedaru pocházejí již z 12. století.

Výroba sýrů byla způsobem, jak prodloužit trvanlivost mléčné bílkoviny a získat tak produkt, který bude možný skladovat bez potřeby chlazení.

Kostka oranžového sýra, rozdrobená na menší kousky.
Zdroj: istockphoto.com

Jak se vyrábí čedar?

Tento druh sýra se vyrábí, pro něj typickým a ojedinělým způsobem, který se nazývá „čedaring“. Ppři kterém se bochníky sýra skládají na sebe, což způsobí odtok přebytečné syrovátky a právě během tohoto neustálého vrstvení se u sýra začíná rozvíjet jeho charakteristická chuť a textura.

Zrání bude trvat minimálně dva měsíce, poté záleží na typu čedaru, který bude výsledkem výroby.

Během období zrání se textura mění z hladké na drobivou, zatímco chutě nabývají lísko oříškových tónů a v závislosti na čase se chuť stává ostřejší.

How to Make Cheddar Cheese (with Taste Test)
Zdroj: Cheese52

Druhy čedaru

Odrůdy čedaru, se od sebe velmi liší v závislosti na době zrání, výrobou, kultivačními procesy, chutí a nakonec i texturou.

Chuť se pohybuje od jemné po ostrou. Tento rozdíl je způsoben použitými sýrovými kulturami a dobou zrání. Do některých sýrů se přidávají i další chutě prostřednictvím chilli, cibule nebo černého pepře.

Jemný čedar zraje 2 – 3 měsíce a má máslovou hladkou chuť.
Středně ostrý čedarje starý 7– 9 měsíců a má krémovou, hladkou texturu a bohatou, máslovou chuť s jemným ocáskem.
Ostrý čedar je starý 12-14 měsíců a má hustou a lehce drobivou texturu s intenzivní, ale přesto jemnou chutí.
Extra ostrý zraje asi 12 měsíců, čím získává krásnou citrusovou chuť. V jednom soustu můžete ucítit podtóny grapefruitu a bergamotu.
Prémiový čedar je starý 2–5 let a jsou to vynikajícími sýry k vínům jako jsou růžová vína nebo červené Cabernet Savignon.
Různé typy sýra seřazené podle vyzrálosti.
Zdroj: food52.com

Bílý vs. oranžový čedar: Jaký je rozdíl?

Tradiční sýr má přirozeně bílou barvu.

Oranžovou barvu sýr získává díky semenům zvaných annato, které sýraři přidávají pro získání oranžové barvy. Annatto je ovoce bez chuti ze stromů achiote, které rostou primárně v Jižní Americe.

Dva druhy francouzského sýra, oranžový a bílý.
Zdroj: castellocheese.com

Na co se používá sýr čedar?

Nakrájený čedar je sám o sobě perfektní svačinkou. Při prozkoumávání čedaru vyzkoušejte různé druhy, jako jsou ostré a extra ostré čedary. Při vaření, pokud usilujete o tekutou konzistenci, zkuste použít jemný nebo ostrý čedar, abyste dosáhli nejlepších výsledků.

Obložený sýrový talíř: smíchejte různé druhy sýra od tvrdého přes polotvrdý až po měkký. Vyzkoušejte modrý sýr, francouzský gruyère, brie (náš hermelín) nebo kozí sýr spolu s vyzrálým čedarem. Sýry podávejte spolu s džemy, sušeným ovocem, ořechy a sušenkami nebo pečivem. Před podáváním vyndejte sýry z lednice, aby hodinu uležely při pokojové teplotě
Grilovaný sýrový sendvič: připravte si grilovaný sýrový sendvič s ostrým typem sýra na plátcích kváskového chleba. Vezměte dva plátky chleba a na každý plátek přidejte velké množství strouhaného sýra. Na pánvi rozpusťte kousek másla a přímo na rozpálenou pánev nasypeme malou hrstku sýra. Chléb neposypanou stranou položíme na nasypaný sýr a opékáme. Jakmile je jedna strana křupavá a na druhé straně se sýr rozpustí, což zabere asi 2 minuty, sendvič podebereme naběračkou a opečeme i z druhé strany
Mac & Cheese: sýr se zapracuje do bešamelové omáčky, aby se vytvořil základ omáčky, která se přidá do uvařených těstovin
Gratinované brambory: jsou vyrobeny z tenkých plátků brambor se smetanovou omáčkou a rozpuštěným a zapečených sýrem navrchu. Naše recepty na další zapékané pokrmy jsou také ideální příležitostí k přidání tohoto lahodného sýra
Quesadillas: jsou mexické jídlo sestávající z tortilly naplněné sýry, jako je čedar, mozzarella a švýcarský bílý sýr. Inspirujte se v těchto skvělých mexických dobrotách, se kterou zažijete pravou chuť Mexika
Plněné brambory: jsou uvařené brambory s vydlabaným středem, který se smíchá s nakrájenou slaninou a strouhaným sýrem. Poté za pečou, zabalené v alobalu, dokud se sýr nerozpustí a nakonec se servírují se zakysanou smetanou a zelenou cibulkou
Čedar a plátky jablek: pro rychlou sladko slanou svačinu vyzkoušejte zkombinovat plátky kyselého jablka s plátky sýra
Různé nápady na recepty, kde využít tento lahodný sýr.
Zdroj: befunky.com

Polévka z růžičkové kapusty s čedarem

  • Troška olivového oleje
  • ½ cibule (najemno nakrájená)
  • 100g růžičkové kapusty (nakrájená na čtvrtky)
  • 1 stroužek česneku (nasekaný)
  • 300 ml horkého kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 100 ml husté smetany
  • 55g sýru čedar (strouhaný)
  • Sůl
  • Pepř

Postup

  • V hrnci rozehřejte olivový olej, přidejte cibuli a 3–4 minuty opékejte do jejího změknutí
  • Nakrájenou růžičkovou kapustu vložte do hrnce s vroucí osolenou vodou a vařte 2–3 minuty, poté dobře sceďte
  • Do pánve s cibulí přidejte scezené kapustičky a přidejte česnek
  • Pokračujte 1-2 minuty v opékání
  • Přidejte vývar a smetanu a vařte další 3-4 minuty
  • Vmíchejte sýr, dochuťte solí a pepřem

Jestli patříte mezi milovníky sýra a krémových polévek, potom vám nesmí ujít tyto recepty na další sýrové polévky!

Lahodná krémová hustá polévka s brokolicí a krutony.
Zdroj: modernhoney.com

Vinné párování

K tomuto druhu sýra je nejjednodušší najít vinné párování. Když pomyslíme na tvrdý sýr, vybaví se nám druhy jako je parmezán, ovčí sýr Manchego, čedar, Pecorino a francouzský Comte. Ty bývají nakyslé, ořechové s pevnou texturou a jemnou nasládlostí. Proto k nim vyzkoušejte vína jako:

Červené víno – Sangiovese, Merlot, Montepulciano, Zinfandel

Bílé víno – Chardonnay, Bílá Rioja, Trebbiano

Obohacené víno – Portské, Sherry

Výrazná, plná červená, jako je Cabernet Sauvignon, se velmi dobře hodí k bohatým ořechovým chutím vyzrálé goudy a k ostrému, dobře vyzrálému čedaru.

Obložený talíř se sýrem a uzeninami, spárované s červeným vínem.
Zdroj: hickoryfarms.com

Čím se dá čedar nahradit?

Tvrdý švýcarský sýr Gruyère, nabízí podobnou oříškovou chuť, stejně tak jako pevnou a hladkou texturu.

Vyzrálá Gouda připomíná vyzrálejší odrůdy čedaru. Nabízí silné aroma lískových oříšků, s drobivou texturou, bohatou a slanou chuť.

Různě vyzrálá gouda, která může nahradit čedar.
GoudaZdroj: liveeatlearn.com

Skladování

Čedar má dlouhou trvanlivost, zvláště když je skladován ve správných podmínkách.

Po otevření vydrží v chladničce 3-4 týdny, zatímco neotevřený vydrží čerstvý až 6 měsíců.

I když se textura lehce změní, sýr lze na 6-8 měsíců zamrazit.

Použité zdroje

CHEDDAR, Castello, [citováno: 05. 06. 2022]
Ingredient Guide: How to Make and Serve Cheddar Cheese, Master Class stuff, Master Class, 28. 09. 2021, [citováno: 05. 06. 2022]
Hard Cheese, Virgin Wines, [citováno: 05. 06. 2022]
X