Recept na quesadillu na 4 způsoby s masem i bez. Inspirujte se!

Chcete zažít pravou chuť Mexika? Recept na quesadillu vám to umožní.

Zkuste doma mexickou klasiku, kterou lze připravit na mnoho způsobů.

Proč je tento pokrm tolik oblíbený napříč planetou?

To zjistíte velice rychle. Quesadilla je jednoduchá, výživná a zamilujete si ji vy i vaše děti.

Jaký recept bude ten váš?

Quesadilla s kuřecím masem

Asi nejčastějším a nejoblíbenějším typem je tato mexická placka s kuřecím. Šťavnaté maso, zelenina, plno sýru, to je záruka kvality. Věřte, že tento recept zvládnete levou zadní.

kuřecí quesadilla se zeleninou
www.delish.com

Ingredience:

  • 500 g kuřecích prsou
  • 2 červené papriky
  • ½ cibule
  • 300 g nastrouhaného čedaru
  • 1 zralé avokádo
  • ½ lžičky chilli
  • ½ lžičky mletého kmínu
  • ½ lžičky sušeného oregana
  • sůl
  • pepř
  • 4 tortilly
  • 2 jarní cibulky
  • 1 kelímek zakysané smetany
  • olivový olej

Postup:

  • Ve velké pánvi rozehřejte na středním ohni olivový olej. Přidejte na kostičky nakrájenou papriku, cibuli a dochuťte solí a pepřem a ostatním kořením.
  • Duste doměkka, zhruba po 5 minutách sundejte z ohně a dejte směs vedle na talíř. 
  • Na pánev přidejte trochu oleje a přidejte kuřecí maso. Okořeňte pouze solí a pepřem a za občasného míchání smažte, dokud nebude měkké a hotové i uvnitř. Hotové maso dejte stranou.
  • Na pánev s výpekem z masa dejte tortillu a horní polovinu posypte sýrem. Přidejte kuřecí směs a směs z paprik a cibule.
  • Poté položte na směs několik plátků avokáda a trošku nakrájené jarní cibulky. 
  • Přiklopte tortilou, přimáčkněte a lehce opečte i z druhé strany. Takto pokračujte i u zbývajících tortil. 
  • Po opečení nakrájejte quesadillu na trojúhelníčky a podávejte se zakysanou smetanou. 

TIP: Líbí se vám jednoduchost a barevnost mexické kuchyně? Pak vyzkoušejte třeba také výborné recepty na tacos s masem i bez.

Quesadilla s trhaným hovězím

Pokud si chcete dát s přípravou opravdu záležet, pak zvolte tento recept s trhaným hovězím. Dobře udělané hovězí maso potřebuje svůj čas, ale výsledek je luxusní. Po téhle mexické mňamce se budou sbíhat sliny každému. 

quesadilla s trhaným hovězím masem
vvsupremo.com

Ingredience:

  • 600 g hovězího masa (zadní)
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 4 tortilly
  • 300 g čedaru nebo jiného strouhaného sýra
  • máslo
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • V tlakovém nebo pomalém hrnci zpěňte cibuli na trošce másla, přidejte bobkový list, utřený česnek, sůl a pepř. Přidejte hovězí maso a chvíli jej ba větším ohni orestujte.
  • Poté zalijte vývarem a nechte na nižším plameni dusit alespoň 4 hodiny (v běžném hrnci déle). Dobře upravené maso se musí po této úpravě rozpadat. Maso nechte odpočívat v teple.
  • Na suché pánvi lehce opečte tortillu z obou stran, jednu stranu posypte nastrouhaným sýrem. Na sýr dejte natrhané hovězí (pouze maso bez cibule atd.) a opět posypte vrstvou sýra. 
  • Přeložte tortillu na polovinu a opékejte z obou stran zhruba 4 – 6 minut, dokud se sýr nerozpustí.
  • Podávejte se zakysanou smetanou nebo zeleninovým salátkem. 

Recept na quesadillu s tuňákem

Láká vás lehčí varianta? Vsaďte na rybu. Tuňák hravě nahradí kuře a tato quesadilla skvěle poslouží i jako svačinka třeba do školy nebo na letní piknik. 

Mexická placka s tuňákem
Foto: recipes.sainsburys.co.uk

Ingredience:

  • 100 tuňáka ve vlastní šťávě
  • 100 g mozarelly
  • 2 mrkve
  • 1 zralé avokádo
  • 3 rajčata
  • 1 stroužek česneku
  • ½ červené cibule
  • 1 lžíce olivového oleje
  • šťáva z 1 limetky
  • 100 g konzervované kukuřice
  • sůl
  • pepř

Postup:

  • Nejprve si připravte  rajčatovou salsu. Rajčata nakrájejte na drobné kostičky, přidejte nadrobno nakrájenou cibuli, utřený česnek, sůl, pepř a zakápněte limetkovou šťávou. Dejte odležet.
  • Nastrouhejte mozarellu a smíchejte ji s nastrouhanou mrkví a tuňákem.
  • Zralé avokádo zbavte pecky a rozmělněte jej vidličkou. Smíchejte s tuňákovou směsí a kukuřicí, osolte a opepřete. 
  • Vezměte tortillu, posypte ji sýrem a na něj dejte rajčatovou salsu. Poté přidejte směs s tuňákem a tortillu přeložte napůl.
  • Dejte ji opéct na pánev z obou stran zhruba 2-3 minuty. Nakrájejte na trojúhelníky a podávejte s ledovým salátem.

TIP: Pro zpestření do směsi přidejte ještě fazole nebo olivy.

Vege quesadilla s černými fazolemi

Jak už stálo v nadpisu, slíbili jsme recepty s masem i bez. Vegetariánská varianta tu proto rozhodně nesmí chybět. Bohatá chuť fazolí, avokáda a koriandru vás přesvědčí o tom, že maso netřeba. 

Priprava quesadilly na pánvi
Foto: gimmedelicious.com

Ingredience: 

  • 1 cibule
  • 1 červená paprika
  • 100 g černých fazolí
  • 2 avokáda
  • 1 hrst čerstvého koriandru
  • 1 limetka
  • 200 g čedaru
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 tortilly
  • 1 lžička mexického (taco) koření
  • pepř
  • sůl

Postup:

  • Na olivovém oleji orestujte nadrobno nakrájenou cibuli společně s na kostičky nakrájenou paprikou, dokud nebudou papriky měkké (2-3 minuty). 
  • Přidejte černé fazole a koření. Vařte další minutu, poté odstavte.
  • V menší misce vidličkou namačkejte avokádo, přidejte šťávu z limetky, koriandr, pepř a sůl.
  • Vezměte tortillu, potřete jí avokádovou směsí a poté přidejte směs s fazolemi a zasypte sýrem. 
  • Tortillu přeložte napůl a opečte na větším ohni po dobu 2-3 minut. Podávejte se zakysanou smetanou. 

Tak co, našli jste mezi našimi recepty svou inspiraci?

Tahle mexická dobrota je vhodná jak k večeři, tak třeba ke svačině a hlavně při její přípravě můžete zapojit fantazii.

Třeba najdete vlastní náplň, která ty ostatní strčí do kapsy. 

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.