Mnoho z nás na něj má řadu vzpomínek z dětství a mládí.
Byl skvělou svačinou, ať už na chlebíčku nebo jen tak do kelímku.
Pojďme si společně zavzpomínat a připravit rozmanité recepty na pařížský salát.
Dá se připravit v mnoha variantách, ale základ je vždy stejný.
Měkký salám, okurky, cibule, hrášek a majonéza. Kterou variantu vyzkoušíte jako první?
Pravý pařížský salát na chlebíčky
Tajnými ingrediencemi, které dodají salátu ještě intenzivnější chuť, jsou malé množství octa a cukru. Stejně dobře poslouží i přidání malého množství láku z okurek.
Ingredience:
- 250 g pařížského salámu
- 100 g sterilovaných okurek
- 1/2 střední cibule
- 3 PL sterilovaného hrášku
- 150 g majonézy
- worcesterová omáčka dle chuti
- ocet dle chuti
- sůl, pepř dle chuti
- špetka cukru dle chuti
Postup:
- Ve větší míse smíchejte pařížský salám, sterilované okurky a cibuli, vše nakrájené na tenké proužky.
- Přidejte tři polévkové lžíce hrášku.
- Přidejte majonézu a vše důkladně promíchejte.
- Následně dochuťte kořením, hořčicí, octem a cukrem.
- Hotový pařížský salát vložte do lednice vychladit.
Po vychlazení použijte k natření plátků veky či dalšího bílého pečiva.

Domácí pařížský salát
V případě přání můžete tento základní recept oživit též přidáním hrášku, hořčici lze nahradit například worcesterovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou.
Ingredience:
- 220 g pařížského nebo jiného měkkého salámu
- 100 g sterilovaných okurek
- 100 g majonézy
- 1 menší cibule
- hořčice
- 1 PL nasekané petrželky nebo kopru
- sůl, pepř
Postup:
- Pařížský salám, cibuli a sterilované okurky nakrájejte na kostičky.
- Dejte do mísy a promíchejte.
- V jiné misce smíchejte majonézu s hořčicí a přidejte dle chuti pepř a sůl.
- Smíchejte vzniklý dresink se zeleninou a uzeninou.
- Přidejte nasekanou petrželku či kopr a ještě jednou promíchejte.
- Před podáváním vložte alespoň na hodiny vychladit do ledničky.
Salát s pařížským salámem a zeleninou chutná skvěle s čerstvým chlebem.

Pařížský salát se často podává s čerstvým pečivem. Upečte si k němu naše křupavé domácí bagety!
Objevte podobné tipy
Retro salát s pařížským salámem
Výhodou tohoto salátu je, že ho lze velmi snadno uchovat po několik dní v ledničce.
Ingredience:
- 200 g pařížského salámu
- 1 malá cibule
- 4 nakládané okurky
- 4 PL majonézy
- 1 PL nasekané čerstvé petrželky
- 1-2 čajové lžičky láku z nakládaných okurek
- worcestrová omáčka dle chuti
- sůl, pepř dle chuti
Postup:
- Majonézu smíchejte s jednou či dvěma čajovými lžičkami láku z okurek.
- Přidejte sůl, pepř a worcesterskou omáčku, vše promíchejte.
- Oloupejte cibuli, nakrájejte najemno a vmíchejte do majonézy.
- Nakládané okurky nakrájejte na malé tenké plátky a přidejte je do majonézové směsi.
- Pařížský salám rovněž nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
- Nakonec nasekejte petrželku a vmíchejte ji do salátu.
- Pro lepší chuť nechte pařížský salát dvě hodiny odpočinout v ledničce.
Tento lahodný salát s pařížským salámem může být skvělou variantou lehkého oběda, který si můžete vzít snadno s sebou do práce.

Nedílnou ingrediencí všech receptů na pařížský salát je majonéza. Připravte si vlastní domácí majonézu! Jen tak si budete vždy jistí tím, z čeho je vyrobena a že je skutečně čerstvá.
Pařížský salát aneb německý Fleischsalat
Tento recept obsahuje menší množství majonézy, lépe tak vynikne chuť jednotlivých ingrediencí.
Ingredience:
- 200 g pařížského salámu
- 3 nakládané okurky
- 1/2 cibule
- 2 PL sterilovaného hrášku
- 3-4 PL majonézy
- 1 PL láku z okurek
- sůl, pepř dle chuti
- čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
- Pařížský salám společně s nakládanými okurkami nakrájejte na tenké proužky.
- Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky.
- Salám, cibuli, okurku a hrášek vložte do mísy a promíchejte.
- Přidejte majonézu, lák z okurek a důkladně promíchejte.
- Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí či černým pepřem.
- Dejte alespoň na hodinu hotový salát vychladit do ledničky.
- Na závěr ozdobte petrželkou.
Německý Fleischsalat podávejte s čerstvým pečivem.

Kromě receptů na pařížský salát můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též salát pochoutkový. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!
Odlehčený pařížský salát s jogurtem
Kombinace měkkého salámu, sterilovaných okurek a majonézy chutná vždy skvěle. Vyzkoušejte náš recept v odlehčené variantě s bílým jogurtem. Uvidíte, že vám zachutná!
Ingredience:
- 300 g pařížského salámu
- 1 menší cibule
- 3-4 sterilované okurky
- 3 PL majonézy
- 3 PL řeckého bílého jogurtu
- ocet dle chuti
- 3 vejce natvrdo (volitelné)
- sůl, pepř dle chuti
- jarní cibulka na ozdobu
Postup:
- Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
- Nakládané okurky a pařížský salám nakrájejte na nudličky nebo kostičky, záleží, jaké variantě dáváte přednost.
- Pokud se rozhodnete používat i vejce uvařená natvrdo, oloupejte je a nakrájejte nadrobno na kostičky.
- Nakrájený salám, okurky, cibuli a vajíčka smíchejte ve větší míse.
- V jiné misce smíchejte tři polévkové lžíce majonézy se třemi lžícemi bílého řeckého jogurtu.
- Přidejte sůl a černý pepř podle chuti, důkladně promíchejte.
- Připravený dresink smíchejte s ostatními ingrediencemi a přidejte dle chuti trochu octa.
- Ochutnejte a případně dochuťte požadovaným množstvím soli či pepře.
- Salát dobře promíchejte a nechejte 2-3 hodiny odležet v lednici.
- Na ozdobení lze použít několik koleček jarní cibulky.
Tento pařížský salát můžete servírovat jako svačinu či jako předkrm.

Pařížský salát má mnoho rozmanitých variant
Receptů na pařížský salát existuje obrovské množství, často se liší podle země původu. U nás a v německy mluvících zemích jsou základními ingrediencemi pařížský salám, který dal ostatně salátu své jméno, cibule, sterilované okurky, hrášek a majonéza, v mnoha případech ozvláštněná hořčicí, worcestrovou omáčkou či lákem z okurek.
V případě, že dáváte přednost lehčím a zdravějším pokrmům, lze majonézu nahradit či smíchat s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Z koření se nejčastěji používá klasika v podobě soli a pepře, ale přidat lze i špetka sladké papriky, nebo pokud máte rádi výraznější chutě, i pikantního koření. V neposlední řadě lze do pařížského salátu samozřejmě přidat i rozmanité čerstvé bylinky, především petrželku či kopr.
Čím nahradit pařížský salám?
I když název salátu odkazuje na jméno francouzské metropole, jde o ryze českou nebo spíše československou pochoutku, která byla oblíbená především v 70. a 80. letech 20. století. Sehnat hlavní ingredienci, tedy pařížský salám, není dnes často jednoduché, stejně dobře vám ale poslouží i další měkké salámy, především junior, případně i gothajský salám. Aby měl salát takovou chuť, jakou si pamatujeme z dětství či mládí, je nutné ho nechat odležet v ledničce, aby do sebe jednotlivé ingredience lépe pronikly.
Jak pařížský salát konzumovat?
Klasická je především prostá konzumace salátu s čerstvým pečivem, především bílým, nebo jeho použití na chlebíčky. Kromě toho ho lze ale servírovat též jako součást předkrmu či s ním naplnit vejce uvařená natvrdo.