Lahodné recepty na salát s pařížským salámem 5krát jinak. Inspirujte se!

Mnoho z nás na něj má řadu vzpomínek z dětství a mládí.

Byl skvělou svačinou, ať už na chlebíčku nebo jen tak do kelímku.

Pojďme si společně zavzpomínat a připravit rozmanité recepty na pařížský salát.

Dá se připravit v mnoha variantách, ale základ je vždy stejný.

Měkký salám, okurky, cibule, hrášek a majonéza. Kterou variantu vyzkoušíte jako první?

Pravý pařížský salát na chlebíčky

Tajnými ingrediencemi, které dodají salátu ještě intenzivnější chuť, jsou malé množství octa a cukru. Stejně dobře poslouží i přidání malého množství láku z okurek.

Ingredience:

  • 250 g pařížského salámu
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 1/2 střední cibule
  • 3 PL sterilovaného hrášku
  • 150 g majonézy
  • worcesterová omáčka dle chuti
  • ocet dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti
  • špetka cukru dle chuti

Postup:

  1. Ve větší míse smíchejte pařížský salám, sterilované okurky a cibuli, vše nakrájené na tenké proužky.
  2. Přidejte tři polévkové lžíce hrášku.
  3. Přidejte majonézu a vše důkladně promíchejte.
  4. Následně dochuťte kořením, hořčicí, octem a cukrem.
  5. Hotový pařížský salát vložte do lednice vychladit.

Po vychlazení použijte k natření plátků veky či dalšího bílého pečiva.

Miska se salátem z pařížského salámu, zeleniny a majonézy s pečivem.
zdroj: darninggourmet.com

Domácí pařížský salát

V případě přání můžete tento základní recept oživit též přidáním hrášku, hořčici lze nahradit například worcesterovou omáčkou. Fantazii se meze nekladou.

Ingredience:

  • 220 g pařížského nebo jiného měkkého salámu
  • 100 g sterilovaných okurek
  • 100 g majonézy
  • 1 menší cibule
  • hořčice
  • 1 PL nasekané petrželky nebo kopru
  • sůl, pepř

Postup:

  1. Pařížský salám, cibuli a sterilované okurky nakrájejte na kostičky.
  2. Dejte do mísy a promíchejte.
  3. V jiné misce smíchejte majonézu s hořčicí a přidejte dle chuti pepř a sůl.
  4. Smíchejte vzniklý dresink se zeleninou a uzeninou.
  5. Přidejte nasekanou petrželku či kopr a ještě jednou promíchejte.
  6. Před podáváním vložte alespoň na hodiny vychladit do ledničky.

Salát s pařížským salámem a zeleninou chutná skvěle s čerstvým chlebem.

Studený pokrm připravený z měkkého salámu, sterilovaných okurek a cibule.
zdroj: hanseata.blogspot.com

Pařížský salát se často podává s čerstvým pečivem. Upečte si k němu naše křupavé domácí bagety!

Retro salát s pařížským salámem

Výhodou tohoto salátu je, že ho lze velmi snadno uchovat po několik dní v ledničce.

Ingredience:

  • 200 g pařížského salámu
  • 1 malá cibule
  • 4 nakládané okurky
  • 4 PL majonézy
  • 1 PL nasekané čerstvé petrželky
  • 1-2 čajové lžičky láku z nakládaných okurek
  • worcestrová omáčka dle chuti
  • sůl, pepř dle chuti

Postup:

  1. Majonézu smíchejte s jednou či dvěma čajovými lžičkami láku z okurek.
  2. Přidejte sůl, pepř a worcesterskou omáčku, vše promíchejte.
  3. Oloupejte cibuli, nakrájejte najemno a vmíchejte do majonézy.
  4. Nakládané okurky nakrájejte na malé tenké plátky a přidejte je do majonézové směsi.
  5. Pařížský salám rovněž nakrájejte na tenké nudličky a smíchejte s ostatními ingrediencemi.
  6. Nakonec nasekejte petrželku a vmíchejte ji do salátu.
  7. Pro lepší chuť nechte pařížský salát dvě hodiny odpočinout v ledničce.

Tento lahodný salát s pařížským salámem může být skvělou variantou lehkého oběda, který si můžete vzít snadno s sebou do práce.

Krajíc chleba potřený salátem z pařížského salámu.
zdroj: mygerman.recipe.com

Nedílnou ingrediencí všech receptů na pařížský salát je majonéza. Připravte si vlastní domácí majonézu! Jen tak si budete vždy jistí tím, z čeho je vyrobena a že je skutečně čerstvá.

Pařížský salát aneb německý Fleischsalat

Tento recept obsahuje menší množství majonézy, lépe tak vynikne chuť jednotlivých ingrediencí.

Ingredience:

  • 200 g pařížského salámu
  • 3 nakládané okurky
  • 1/2 cibule
  • 2 PL sterilovaného hrášku
  • 3-4 PL majonézy
  • 1 PL láku z okurek
  • sůl, pepř dle chuti
  • čerstvá petrželka na ozdobu

Postup:

  1. Pařížský salám společně s nakládanými okurkami nakrájejte na tenké proužky.
  2. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na kostičky.
  3. Salám, cibuli, okurku a hrášek vložte do mísy a promíchejte.
  4. Přidejte majonézu, lák z okurek a důkladně promíchejte.
  5. Ochutnejte a v případě potřeby dochuťte solí či černým pepřem.
  6. Dejte alespoň na hodinu hotový salát vychladit do ledničky.
  7. Na závěr ozdobte petrželkou.

Německý Fleischsalat podávejte s čerstvým pečivem.

Miska s německým Fleischsalatem.
zdroj: womz.de

Kromě receptů na pařížský salát můžete jako podklad pro obložené chlebíčky použít též salát pochoutkový. Načerpejte inspiraci z našich rozmanitých receptů!

Odlehčený pařížský salát s jogurtem

Kombinace měkkého salámu, sterilovaných okurek a majonézy chutná vždy skvěle. Vyzkoušejte náš recept v odlehčené variantě s bílým jogurtem. Uvidíte, že vám zachutná!

Ingredience:

  • 300 g pařížského salámu
  • 1 menší cibule
  • 3-4 sterilované okurky
  • 3 PL majonézy
  • 3 PL řeckého bílého jogurtu
  • ocet dle chuti
  • 3 vejce natvrdo (volitelné)
  • sůl, pepř dle chuti
  • jarní cibulka na ozdobu

Postup:

  1. Oloupejte cibuli a nakrájejte najemno.
  2. Nakládané okurky a pařížský salám nakrájejte na nudličky nebo kostičky, záleží, jaké variantě dáváte přednost.
  3. Pokud se rozhodnete používat i vejce uvařená natvrdo, oloupejte je a nakrájejte nadrobno na kostičky.
  4. Nakrájený salám, okurky, cibuli a vajíčka smíchejte ve větší míse.
  5. V jiné misce smíchejte tři polévkové lžíce majonézy se třemi lžícemi bílého řeckého jogurtu.
  6. Přidejte sůl a černý pepř podle chuti, důkladně promíchejte.
  7. Připravený dresink smíchejte s ostatními ingrediencemi a přidejte dle chuti trochu octa.
  8. Ochutnejte a případně dochuťte požadovaným množstvím soli či pepře.
  9. Salát dobře promíchejte a nechejte 2-3 hodiny odležet v lednici.
  10. Na ozdobení lze použít několik koleček jarní cibulky.

Tento pařížský salát můžete servírovat jako svačinu či jako předkrm.

Talíř se salátem z pařížského salámu s jarní cibulkou.
zdroj: mybestgermanrecipes.com

Pařížský salát má mnoho rozmanitých variant

Receptů na pařížský salát existuje obrovské množství, často se liší podle země původu. U nás a v německy mluvících zemích jsou základními ingrediencemi pařížský salám, který dal ostatně salátu své jméno, cibule, sterilované okurky, hrášek a majonéza, v mnoha případech ozvláštněná hořčicí, worcestrovou omáčkou či lákem z okurek.

V případě, že dáváte přednost lehčím a zdravějším pokrmům, lze majonézu nahradit či smíchat s jogurtem nebo zakysanou smetanou. Z koření se nejčastěji používá klasika v podobě soli a pepře, ale přidat lze i špetka sladké papriky, nebo pokud máte rádi výraznější chutě, i pikantního koření. V neposlední řadě lze do pařížského salátu samozřejmě přidat i rozmanité čerstvé bylinky, především petrželku či kopr.

Čím nahradit pařížský salám?

I když název salátu odkazuje na jméno francouzské metropole, jde o ryze českou nebo spíše československou pochoutku, která byla oblíbená především v 70. a 80. letech 20. století. Sehnat hlavní ingredienci, tedy pařížský salám, není dnes často jednoduché, stejně dobře vám ale poslouží i další měkké salámy, především junior, případně i gothajský salám. Aby měl salát takovou chuť, jakou si pamatujeme z dětství či mládí, je nutné ho nechat odležet v ledničce, aby do sebe jednotlivé ingredience lépe pronikly.

Jak pařížský salát konzumovat?

Klasická je především prostá konzumace salátu s čerstvým pečivem, především bílým, nebo jeho použití na chlebíčky. Kromě toho ho lze ale servírovat též jako součást předkrmu či s ním naplnit vejce uvařená natvrdo.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné databáze. Vyžadované informace jsou označeny *.

X