Tisk

Brynza

Brynza, slovensky bryndza, je měkký a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Není specialitou jen Slovenska, vyrábí se i v jiných evropských zemích, kde je nebo byl rozšířen chov ovcí, například v Polsku, Rumunsku nebo na Ukrajině. Název je vždy pouze mírně odlišný, například brymza, branza, brindza nebo brimsen. Na Slovensku se brynza údajně začala vyrábět již v 15. století a vyrábí se dodnes. Mezi neznámější pokrmy patří jistě halušky s brynzou, ale je ji možné použít i na polévku, pomazánky a do různých jiných jídel.


Další pojmy slovníku:

  • Pumelo

    Je to citrusový plod původem z Asie. Je ze všech citrusových plodů největší, jeho průměr je 15-25 cm a hmotnost dosahuje 1-2 kg. Jinak má pumelo...

  • Sezamová semena

    Tato semena jsou plody sezamu, jednoleté rostliny pocházející z Indie, která se v současnosti pěstuje i jinde, ale pouze v tropických oblastech....

  • Dršťky

    Dršťky pocházejí z prvních dvou žaludků skotu. Jednoduché jsou z prvního žaludku - bachoru, dršťky z druhého žaludku - čepce jsou většinou měkčí....

  • Estragon

    Estragon má i domácí název a to pelyněk kozalec. Je to tradiční potravinářské koření téměř na celém světě a současně i naše domácí koření z...

  • Fazole

    Fazole patří mezi luštěniny, protože k jídlu slouží jejich semena vyloupaná neboli vyluštěná z lusků. Jsou důležitou a výživnou potravinou, protože...

Recepty s "Brynza":

  • Brynzová polévka s brambory

    Vodu osolíme a dáme do ní vařit na kostičky nakrájené brambory a nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme papriku a brynzu...



Nové příspěvky