Tisk

Brynza

Brynza, slovensky bryndza, je měkký a solený ovčí sýr vyráběný z hrudkového ovčího sýra. Není specialitou jen Slovenska, vyrábí se i v jiných evropských zemích, kde je nebo byl rozšířen chov ovcí, například v Polsku, Rumunsku nebo na Ukrajině. Název je vždy pouze mírně odlišný, například brymza, branza, brindza nebo brimsen. Na Slovensku se brynza údajně začala vyrábět již v 15. století a vyrábí se dodnes. Mezi neznámější pokrmy patří jistě halušky s brynzou, ale je ji možné použít i na polévku, pomazánky a do různých jiných jídel.


Další pojmy slovníku:

  • Vepřové sádlo škvařené

    Škvařené vepřové sádlo je tuk, který byl teplem rozpuštěn a používá se dále jako při vaření. Nejkvalitnější je sádlo hřbetní. Správně vyškvařené...

  • Kapr

    Kapr pochází z jihovýchodní Evropy a Asie. Kromě přirozeného výskytu ve volné přírodě se běžně chová v umělých nádržích, rybnících, jezerech a...

  • Popkorn (Popcorn)

    Popkorn se připravuje z pražených kukuřičných zrnek, která teplem pukají a získávají bílou barvu a křupou. Odtud pramení i její anglický název...

  • Kmín

    Kmín pochází z Evropy a Asie. Je dobře známý nejen u nás, ale i v celé Evropě, kde všude dobře roste, místy i planě. V kuchyni se používají semena...

  • Výluh z bylin

    Výluhem většinou připravujeme některé léčivé nápoje a to z naťových bylin. Mělo by při něm dojít k šetrnému vyluhování látek rozpustných ve vodě a...

Recepty s "Brynza":

  • Brynzová polévka s brambory

    Vodu osolíme a dáme do ní vařit na kostičky nakrájené brambory a nadrobno nakrájenou cibuli. Jakmile jsou brambory měkké, přidáme papriku a brynzu...



Nové příspěvky