Tisk článku

Dušená vepřová plec pokaždé jinak

Z jednotlivých částí vepřového masa je na minutky nejlepší kotleta nebo kýta, na pečení krkovička nebo karé a na výpečky bůček. Z jednotlivých druhů úprav zbývá ještě dušené maso a na něj je rozhodně nejlepší vepřová plec, jíž se někdy také říká plecko. Maso je kratší, nemá tak tučné okraje jako bůček, není tak prorostlé tukem jako krkovička a velmi dobře se snáší s dalšími surovinami. Dusit je můžeme na plotně v kastrolu nebo tlakovém hrnci nebo v troubě v pekáči, vždy však zakryté pokličkou.

Dušená vepřová plec pokaždé jinak

Příprava vepřové plece na dušení

Koupené maso musíme očistit od blan a případných chrupavčitých částí, které na něm někdy bývají, i když při správném postupu od řezníků by tam být neměly. Tyto odkrojky si můžeme uschovat v mrazničce a někdy je s dalšími odřezky a kostmi vyvařit na domácí masový vývar, který poslouží jako základ pro polévku nebo omáčku. Pokud na odřezky toužebně čeká domácí chlupatý přítel, tak máme po starosti, co s nimi. Očištěné maso nakrájíme, podle možností vykrojíme plátky, ale plec je dobrá a dříve měkká i nakrájená na větší či menší kostky nebo nudličky. Maso podle potřeby osolíme a okořeníme a můžeme začít vařit. Co to bude, záleží na nás. Může to být některý z gulášů, vepřová plec na smetaně nebo dušená plec se zeleninou, s některou z uzenin či s ovocem, nejlépe s jablky.

Guláš z vepřové plece

Z vepřové plece jsou velmi chutné guláše, ať už klasický guláš, kde nikdy nešetříme cibulí nebo guláš zvaný segedínský, s dostatečným množstvím kysaného zelí a smetany. Kromě toho můžeme guláše různě obměňovat tím, že do nich přidáme houby, kousek ostré klobásy, papriky, rajčata, kapustu, cuketu, kořenovou zeleninu nebo česnek. Při přípravě guláše podléváme maso většinou vývarem, ale může to být i pivo nebo červené víno, tím guláš pak získá zcela jinou chuť. Jako koření se samozřejmě používá paprika a to mletá sladká paprika, pepř, pro ostřejší chuť lze přidat špetku papriky pálivé nebo chilli koření, chuť mírně pozmění i několik lžic kečupu. Guláše zahušťujeme tmavší jíškou, strouhaným chlebem nebo nastrouhaným bramborem. K hotovému guláši podáváme různé druhy knedlíků, noky, těstoviny, někdy se hodí i rýže, ale může to být také jenom chléb, houska nebo rohlík.

Vepřová plec na smetaně

Smetana, většinou sladká, ale může být i zakysaná, se do tohoto jídla přidává až tehdy, když je maso dušené na cibulovém základu měkké. Ve smetaně se může rozmíchat potřebné množství mouky a pokrm tak rovnou zahustit místo jíšky. Po krátkém provaření se hotový pokrm už jen dochutí, většinou na mírně nakyslou chuť. V průběhu dušení se k masu pro obměnu základního pokrmu mohou přidávat další suroviny. Zase to mohou být houby, ale hodí se i některé druhy zeleniny. Výborná je na nudličky nastrouhaná kořenová zelenina, kterou pak ponecháme v původním stavu nebo ji propasírujeme. Když přidáme celý pepř, nové koření a bobkový list, tak máme jídlo podobné svíčkové. Do těchto jídel se také ke konci může přidávat hrášek, sekané vařené vajíčko nebo sekaná šunka či jemný salám. Podáváme s jemnějšími druhy knedlíků, noky nebo těstovinami.

Vepřová plec se zeleninou

Vepřovou plec nakrájenou na plátky, kostky nebo nudličky můžeme dusit s několika druhy zeleniny. Zeleniny dáváme vždy tolik, aby pokrm už zahustila a podáváme ji jen s přírodní šťávou, vyhneme se tak zahušťování jíškou nebo moukou. Ze zeleniny používáme nejčastěji kořenovou zeleninu, kde největší díl představuje mrkev nebo použijeme jenom mrkev či celer samotné. Dále jsou vhodné papriky a rajčata a to buď společně nebo jednotlivě, pórek, kapusta a bílé hlávkové zelí. Kromě této zeleniny je velice dobrá zeleninová směs složená z několika druhů zeleniny a může to být i zelenina mražená. Každou zeleninu doplníme větším množstvím cibule, která pak rozdušená dobře zahustí šťávu. K pleci se zeleninou se hodí příloha z brambor, jako jsou vařené brambory, hranolky nebo krokety. Kromě toho to mohou být i těstoviny nebo rýže.

Vepřová plec s ovocem

Z ovoce se vepřová plec nejlépe snáší s jablky, i když to může u libové plece být i ananas, švestky nebo jiné ovoce. Jablka by měla být spíše kyselejší a taková, která se dobře rozdusí. Oloupaná, bez jádřinců a nakrájená na silnější plátky nebo kostky se přidávají k masu opečenému na cibulovém základu a dusí společně s masem. Rozdušená jablka zahustí šťávu, takže není nutné zahušťovat. Jídlo se dochutí kořením a neškodí větší množství prolisovaného česneku, který se k jablkům dobře hodí. Podáváme s různě upravenými brambory.
 





Příspěvky ke článku: Dušená vepřová plec pokaždé jinak

Vložit nový příspěvek


Nové příspěvky
  • 2 dávky nestačily
    Jo. Těsto se lepí na ruce jako živé, ale výsledek je bomba. Dělal jsem na večeři (radši z dvou...
  • Grilování
    Dobrý den, na grilu mám nejraději kuřecí maso. Vřele doporučuji tento recept...
  • Re: Vám chutná Hellmans?
    Ne, Hellmans nám doma naprosto nechutná, ale lidi ji tu v Čechách kupují, tak nevím. My máme rádi...
  • Re: Re: Měla by se péct 3 hodiny.
    Děkuji za super trik. určitě ho časem vyzkouším. Marek z https://www.rawmarket.cz
  • Hamburgery
    Dobrý den, hamburgery musejí být dobře ugrilovány. Odpověď naleznete zde:...