Pochutnejte si na našich receptech na drobenkový koláč s jahodami. Máme pro vás 5 luxusních variant!

Sezóna jahod sice začíná až v červnu, ale už teď pro vás máme naprosto dokonalé recepty na ty nejlepší jahodové koláče s drobenkou 5x jinak!

Schovejte si je a aspoň v létě nebudete muset řešit, jak s čerstvými jahodami naložit.

Vyzkoušejte vanilkovou či bezlepkovou verzi nebo třeba variantu s rebarborou.

Tak pojďme na to!

Koláč s jahodami a drobenkou

Připravte si chutné vanilkové těsto, ozdobte ho čerstvými jahodami, posypte drobenkou a máte naprosto úžasný koláč k odpolední kávičce.

Co budete potřebovat

  • 2 šálky hladké mouky
  • 1/4 lžičky soli
  • 3 lžičky prášku do pečiva
  • 1 a ¼ šálku cukru
  • 3 vejce
  • ½ šálku rostlinného oleje
  • 1 lžička citronové kůry
  • ½ šálku zakysané smetany
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ½ šálku mléka
  • 1 šálek jahod

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky
  • ⅓ šálku třtinového cukru
  • špetka soli
  • 80 g rozpuštěného másla

Postup

  • Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si 20 cm dortovou formu vyloženou pečicím papírem.
  • Do velké mísy přidejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru.
  • Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte vejce, rostlinný olej, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko.
  • Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí.
  • Nepřemíchejte!
  • Těsto nalijte do dortové formy a poklaďte plátky jahod.
  • Nyní si připravte drobenku.   
  • Do středně velké mísy přidejte mouku, třtinový cukr, sůl a rozpuštěné máslo.
  • Míchejte lžící, dokud se směs dobře nespojí.
  • Jahody posypte drobenkou.
  • Koláč pečte po dobu 45–50 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
  • Koláč nechte 15 minut chladnout ve formě a poté jej vyjměte.
  • Užijte si to!
Drobenkový koláč s jahodami.
www.richanddelish.com

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na ovocné koláče s drobenkou 7x jinak. Zamiluje si je celá vaše rodina!

Jahodový koláč s mandlovou drobenkou

Tento krásný koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody se zemitým těstem z lněné, ovesné a mandlové mouky. Skvěle se hodí třeba k vaší ranní kávě.

Co budete potřebovat

Na koláč:

  • 2 a 1/2 šálků čerstvých jahod nebo 2 šálky mražených jahod, rozmražených
  • 3/4 šálku plus 1 lžíce cukru
  • 1 šálek ovesné mouky
  • 1/2 šálku lněné mouky
  • 3/4 šálku blanšírované mandlové mouky
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku másla pokojové teploty
  • 1 lžička mandlového extraktu

Na drobenku:

  • 1/4 šálku másla pokojové teploty
  • 1/4 šálku cukru
  • 1/2 šálku blanšírované mandlové mouky
  • 2 lžíce ovesné mouky
  • 1/2 šálku nastrouhaných mandlí

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vymažte dortovou formu tukem.
  • Jahody nakrájejte na cca 0,6 cm kousky a přidejte do misky spolu s 1 lžící cukru.
  • Promíchejte a dejte stranou.
  • Ve velké míse smíchejte ovesnou mouku, lněnou mouku, blanšírovanou mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • V samostatné nádobě rozšlehejte zbývající ¾ šálku cukru, vejce, máslo a mandlový extrakt.
  • Přidejte máslovou směs do moučné směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Přidejte jahody.
  • Směs dejte do dortové formy a pomocí navlhčené špachtle rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
  • Připravte si drobenku.
  • Míchejte máslo, cukr a mandlovou mouku, dokud vám nevznikne konzistence mokrého písku.
  • Vmíchejte mandle a pak drobenku rovnoměrně rozložte na koláč.
  • Pečte 40 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a pevné.
  • Před vyjmutím z formy nechte 30 minut vychladnout.
  • Nahoru formy položte velký plech a opatrně překlopte.
  • Nyní je koláč vzhůru nohama, takže ho opět opatrně překlopte na jiný plech nebo pečící papír.
  • Před krájením nechte dalších 20 minut vychladnout.
  • Nechte si chutnat!
Kus drobenkového koláče s jahodami na talířku s vidličkou.
www.llbalanced.com

Možná se vám budou hodit i naše recenze minitrub, kde vám prozradíme, jakou bychom vám nejvíce doporučili, a kterou naopak ne!


Drobenkový koláč z jahod a rebarbory

Lahodný způsob, jak zužitkovat úrodu rebarbory a jahod! Koláč podávejte k odpolední kávě, jako snídani či skvělý dezert.

Co budete potřebovat

Na náplň:

  • 2 šálky rebarbory nakrájené na plátky ​​o tloušťce cca 1 cm
  • 1 půllitr jahod, očištěných, oloupaných, nakrájených na plátky a lehce rozmačkaných
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 3 lžíce kukuřičného škrobu

Na koláč:

  • 1 a 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/4 lžičky jedlé sody
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/2 šálku nesoleného másla, změkčeného
  • 3/4 šálku krystalového cukru
  • 2 velká vejce
  • 1/2 šálku zakysané smetany
  • 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Na drobenku:

  • 3/4 šálku hladké mouky
  • 1/2 šálku krystalového cukru
  • 1/2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
  • 5 lžic másla, rozpuštěného
  • 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů (volitelně)

Postup

  • Vymažte tukem a vysypte moukou 23 cm pružinovou dortovou formu.
  • Smíchejte rebarboru, rozmačkané jahody a citronovou šťávu ve středním hrnci.
  • Smíchejte 2/3 šálku cukru a kukuřičný škrob a přidejte do ovocné směsi.
  • Za stálého míchání přiveďte k varu.
  • Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  • Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
  • Zahřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Smíchejte v misce 1 a 1/2 šálku mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl.
  • Ve velké míse šlehejte máslo s 3/4 šálku krystalového cukru, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
  • K máslové směsi zašlehejte vejce a zakysanou smetanu.
  • Poté zašlehejte vanilku.
  • Pomalu vmíchejte i moučnou směs.
  • Rozprostřete do připravené formy.
  • Na těsto nalijte vychladlou ovocnou směs.
  • Připravte si drobenku.
  • Smíchejte 3/4 šálku mouky, 1/2 šálku krystalového cukru, skořici, muškátový oříšek, 5 lžic rozpuštěného másla a nasekané pekanové ořechy, pokud používáte.
  • Rovnoměrně nasypte na ovocnou směs.
  • Pečte asi 45 minut, nebo dokud se koláč nezpevní a drobenka lehce nezhnědne.
  • Užijte si to!
Jahodovo-rebarborový koláč s drobenkou na talířku s vidličkou.
www.thespruceeats.com

Milovníky jahod opravdu potěšíme. Máme pro vás totiž ty nejsladší jahodové recepty na jednom místě! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se!

Jahodový koláč se skořicovou drobenkou a polevou

Nádherný jahodový koláč z hnědého másla s drobenkou a jahodovou polevou je dokonale vláčný a uděláte s ním velkou parádu. Nejlepší způsob, jak spotřebovat v létě čerstvé jahody!

Co budete potřebovat

  • 1 a 1/2 šálku nakrájených čerstvých jahod

Na drobenku:

  • 1 šálek hladké mouky
  • 1/2 šálku třtinového cukru
  • 2 lžičky mleté ​​skořice
  • 1/4 lžičky soli
  • 1/3 šálku másla, rozpuštěného

Na mokré přísady:

  • ½ šálku másla
  • ½ šálku vanilkového řeckého jogurtu     
  • ¼ šálku mléka
  • 2 vejce
  • ½ šálku javorového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • ¼ lžičky mandlového extraktu

Na suché přísady:

  • 1 a ¾ šálku hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1/4 lžičky soli

Na polevu:

  • 1 lžíce másla, rozpuštěného
  • 1/4 šálku moučkového cukru
  • ¼ šálku lyofilizovaných jahod
  • 1-2 lžíce mléka

Postup

  • Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
  • Postříkejte 23 cm dortovou pružinovou formu olejem ve spreji (včetně stran).
  • Ve střední míse smíchejte mouku, třtinový cukr, skořici a sůl.
  • Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte vidličkou, dokud se nezačne tvarovat drobenka, která bude připomínat hrudky mokrého písku.
  • Možná ji budete muset vytvarovat rukama.
  • Zakryjte mísu potravinářskou fólií a vložte do lednice.
  • Přidejte 1/2 šálku másla do velkého hrnce nebo pánve a dejte na střední plamen.
  • Máslo se začne rozpouštět, praskat a nakonec i pěnit.
  • Neustále míchejte.
  • Po pár minutách začne máslo hnědnout a na dně hrnce se zbarví do zlatavě jantarové barvy.
  • Pokračujte v míchání a odstavte z ohně, jakmile máslo začne získávat hnědou jantarovou barvu.
  • Přeneste hnědé máslo do velké mixovací nádoby a nechte 10 minut vychladnout.
  • Jakmile máslo vychladne, přidejte do mísy zbývající mokré ingredience.
  • Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
  • V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
  • Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se vše nespojí.
  • Nepřemíchejte.
  • Do těsta vložte nakrájené jahody.
  • Nalijte polovinu těsta do připravené formy a rozetřete stěrkou.
  • Těsto potřeme polovinou drobenky.
  • Poté naplňte zbývajícím těstem , které jemně rozetřete po drobence a poté znovu potřete zbylou drobenkou.
  • Pečte 45–55 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté s několika drobky.
  • Nechte koláč 30 minut vychladnout.
  • Lyofilizované jahody přidejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek.
  • V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, moučkový cukr, prášek z jahod a mléko.
  • Začněte s trochou mléka, abyste polevu zředili, s vědomím, že v případě potřeby můžete vždy přidat další.
  • Koláč pokapejte tam a zpět polevou.
  • Nakrájejte na 12 kousků.
  • Uchovávejte zakryté při pokojové teplotě po dobu 1-2 dnů, poté přeneste do lednice až na 1 týden.
Jahodový koláč z hnědého másla s drobenkou a jahodovou polevou na talířcích s vidličkami.
www.ambitiouskitchen.com

Kokosový koláč s čerstvými jahodami a drobenkou

I celiaci si u nás přijdou na své! Navíc je tento koláč tak dobrý, že by ho měli vyzkoušet i ti, kteří alergií na lepek netrpí. Kombinace čerstvých jahod, vanilky a kokosu si totiž zamiluje naprosto každý!

Co budete potřebovat

Na těsto:

  • 120 ml kokosového mléka (z konzervy)
  • 100 g bezlepkové moučné směsi
  • 30 g třtinového cukru
  • 30 g cukru
  • 20 g másla
  • 2 vejce
  • 1 špetka soli
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez lepku)
  • 1/2 lžičky vanilkové pasty

Na polevu:

  • 300 g jahod, čerstvých
  • 20 g strouhaného kokosu

Na drobenku:

  • 80 g bezlepkové moučné směsi
  • 45 g moučkového cukru
  • 40 g studeného másla
  • 10 g strouhaného kokosu
  • 4 g vanilkového cukru
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez lepku)

Postup

  • Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte.
  • Dejte stranou.
  • Na drobenku smíchejte v míse mouku, cukr, vanilkový cukr, strouhaný kokos a prášek do pečiva.
  • Přidejte máslo a vše rukama prohněťte, dokud vám nevznikne drobivá směs.
  • Vložte drobenku do lednice.
  • Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia (horní-spodní ohřev).
  • Vymažte tukem pružinovou dortovou formu.
  • Na těsto dejte kokosové mléko a máslo do hrnce a zahřívejte na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
  • Odstavte a nechte opět mírně vychladnout.
  • Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
  • V jiné míse šlehejte ručním mixérem vejce se dvěma druhy cukru a vanilkou po dobu 3 minut do krémova.
  • Vmíchejte směs mouky a másla a kokosu.
  • Těsto nalijte do formy a posypte strouhaným kokosem.
  • Navrch rozložte jahody a posypte kokosovou drobenkou.
  • Jahodový koláč pečte asi 40 minut.
  • Po 20 minutách přikryjte kusem alobalu.
  • Nechte koláč vychladnout mimo troubu, než ho vyjmete z trouby.
  • Dobrou chuť!
Bezlepkový koláč s jahodami a kokosem na talíři.
www.gluten-free-kitchen.com

Červené jahody ve tvaru srdce a posyté malými semínky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Chcete vědět, jak si je můžete vypěstovat? Jaké jsou jejich zdravotní benefity? A jak je můžete využít v kuchyni? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku jahodách!

A jak se vám naše dnešní recepty na jahodové koláče s drobenkou líbily? Napište nám do komentářů!

Napsat komentář

Emailová adresa nebude zveřejněna a nebude uložena do žádné marketingové databáze.
Vyžadované informace jsou označeny *.

X