Sezóna jahod sice začíná až v červnu, ale už teď pro vás máme naprosto dokonalé recepty na ty nejlepší jahodové koláče s drobenkou 5x jinak!
Schovejte si je a aspoň v létě nebudete muset řešit, jak s čerstvými jahodami naložit.
Vyzkoušejte vanilkovou či bezlepkovou verzi nebo třeba variantu s rebarborou.
Tak pojďme na to!
Koláč s jahodami a drobenkou
Připravte si chutné vanilkové těsto, ozdobte ho čerstvými jahodami, posypte drobenkou a máte naprosto úžasný koláč k odpolední kávičce.
Co budete potřebovat
- 2 šálky hladké mouky
- 1/4 lžičky soli
- 3 lžičky prášku do pečiva
- 1 a ¼ šálku cukru
- 3 vejce
- ½ šálku rostlinného oleje
- 1 lžička citronové kůry
- ½ šálku zakysané smetany
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ½ šálku mléka
- 1 šálek jahod
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- ⅓ šálku třtinového cukru
- špetka soli
- 80 g rozpuštěného másla
Postup
- Předehřejte troubu na 180 °C a připravte si 20 cm dortovou formu vyloženou pečicím papírem.
- Do velké mísy přidejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a citronovou kůru.
- Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí.
- Přidejte vejce, rostlinný olej, vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a mléko.
- Míchejte metličkou, dokud se vše nespojí.
- Nepřemíchejte!
- Těsto nalijte do dortové formy a poklaďte plátky jahod.
- Nyní si připravte drobenku.
- Do středně velké mísy přidejte mouku, třtinový cukr, sůl a rozpuštěné máslo.
- Míchejte lžící, dokud se směs dobře nespojí.
- Jahody posypte drobenkou.
- Koláč pečte po dobu 45–50 minut, nebo dokud párátko zapíchnuté do koláče nevyjde čisté.
- Koláč nechte 15 minut chladnout ve formě a poté jej vyjměte.
- Užijte si to!

Inspirujte se i našimi dalšími recepty na ovocné koláče s drobenkou 7x jinak. Zamiluje si je celá vaše rodina!
Jahodový koláč s mandlovou drobenkou
Tento krásný koláč dokonale kombinuje čerstvé jahody se zemitým těstem z lněné, ovesné a mandlové mouky. Skvěle se hodí třeba k vaší ranní kávě.
Co budete potřebovat
Na koláč:
- 2 a 1/2 šálků čerstvých jahod nebo 2 šálky mražených jahod, rozmražených
- 3/4 šálku plus 1 lžíce cukru
- 1 šálek ovesné mouky
- 1/2 šálku lněné mouky
- 3/4 šálku blanšírované mandlové mouky
- 1/2 lžičky prášku do pečiva
- 1/2 lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku másla pokojové teploty
- 1 lžička mandlového extraktu
Na drobenku:
- 1/4 šálku másla pokojové teploty
- 1/4 šálku cukru
- 1/2 šálku blanšírované mandlové mouky
- 2 lžíce ovesné mouky
- 1/2 šálku nastrouhaných mandlí
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia a vymažte dortovou formu tukem.
- Jahody nakrájejte na cca 0,6 cm kousky a přidejte do misky spolu s 1 lžící cukru.
- Promíchejte a dejte stranou.
- Ve velké míse smíchejte ovesnou mouku, lněnou mouku, blanšírovanou mandlovou mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- V samostatné nádobě rozšlehejte zbývající ¾ šálku cukru, vejce, máslo a mandlový extrakt.
- Přidejte máslovou směs do moučné směsi a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Přidejte jahody.
- Směs dejte do dortové formy a pomocí navlhčené špachtle rozetřete do rovnoměrné vrstvy.
- Připravte si drobenku.
- Míchejte máslo, cukr a mandlovou mouku, dokud vám nevznikne konzistence mokrého písku.
- Vmíchejte mandle a pak drobenku rovnoměrně rozložte na koláč.
- Pečte 40 minut, dokud nejsou okraje zlatavě hnědé a pevné.
- Před vyjmutím z formy nechte 30 minut vychladnout.
- Nahoru formy položte velký plech a opatrně překlopte.
- Nyní je koláč vzhůru nohama, takže ho opět opatrně překlopte na jiný plech nebo pečící papír.
- Před krájením nechte dalších 20 minut vychladnout.
- Nechte si chutnat!

Možná se vám budou hodit i naše recenze minitrub, kde vám prozradíme, jakou bychom vám nejvíce doporučili, a kterou naopak ne!
Objevte podobné tipy
Drobenkový koláč z jahod a rebarbory
Lahodný způsob, jak zužitkovat úrodu rebarbory a jahod! Koláč podávejte k odpolední kávě, jako snídani či skvělý dezert.
Co budete potřebovat
Na náplň:
- 2 šálky rebarbory nakrájené na plátky o tloušťce cca 1 cm
- 1 půllitr jahod, očištěných, oloupaných, nakrájených na plátky a lehce rozmačkaných
- 1 lžíce citronové šťávy
- 2/3 šálku krystalového cukru
- 3 lžíce kukuřičného škrobu
Na koláč:
- 1 a 1/2 šálku hladké mouky
- 1/4 lžičky jedlé sody
- 1 lžička prášku do pečiva
- 1/4 lžičky soli
- 1/2 šálku nesoleného másla, změkčeného
- 3/4 šálku krystalového cukru
- 2 velká vejce
- 1/2 šálku zakysané smetany
- 1 a 1/2 lžičky vanilkového extraktu
Na drobenku:
- 3/4 šálku hladké mouky
- 1/2 šálku krystalového cukru
- 1/2 lžičky mleté skořice
- 1/8 lžičky mletého muškátového oříšku
- 5 lžic másla, rozpuštěného
- 1/2 šálku nasekaných pekanových ořechů (volitelně)
Postup
- Vymažte tukem a vysypte moukou 23 cm pružinovou dortovou formu.
- Smíchejte rebarboru, rozmačkané jahody a citronovou šťávu ve středním hrnci.
- Smíchejte 2/3 šálku cukru a kukuřičný škrob a přidejte do ovocné směsi.
- Za stálého míchání přiveďte k varu.
- Snižte teplotu na minimum a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
- Odstraňte z ohně a nechte vychladnout.
- Zahřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Smíchejte v misce 1 a 1/2 šálku mouky, sodu, prášek do pečiva a sůl.
- Ve velké míse šlehejte máslo s 3/4 šálku krystalového cukru, dokud nebudete mít světlou a nadýchanou směs.
- K máslové směsi zašlehejte vejce a zakysanou smetanu.
- Poté zašlehejte vanilku.
- Pomalu vmíchejte i moučnou směs.
- Rozprostřete do připravené formy.
- Na těsto nalijte vychladlou ovocnou směs.
- Připravte si drobenku.
- Smíchejte 3/4 šálku mouky, 1/2 šálku krystalového cukru, skořici, muškátový oříšek, 5 lžic rozpuštěného másla a nasekané pekanové ořechy, pokud používáte.
- Rovnoměrně nasypte na ovocnou směs.
- Pečte asi 45 minut, nebo dokud se koláč nezpevní a drobenka lehce nezhnědne.
- Užijte si to!

Milovníky jahod opravdu potěšíme. Máme pro vás totiž ty nejsladší jahodové recepty na jednom místě! Je libo knedlíky, koláče, buchty nebo sirup? Inspirujte se!
Jahodový koláč se skořicovou drobenkou a polevou
Nádherný jahodový koláč z hnědého másla s drobenkou a jahodovou polevou je dokonale vláčný a uděláte s ním velkou parádu. Nejlepší způsob, jak spotřebovat v létě čerstvé jahody!
Co budete potřebovat
- 1 a 1/2 šálku nakrájených čerstvých jahod
Na drobenku:
- 1 šálek hladké mouky
- 1/2 šálku třtinového cukru
- 2 lžičky mleté skořice
- 1/4 lžičky soli
- 1/3 šálku másla, rozpuštěného
Na mokré přísady:
- ½ šálku másla
- ½ šálku vanilkového řeckého jogurtu
- ¼ šálku mléka
- 2 vejce
- ½ šálku javorového sirupu
- 1 lžička vanilkového extraktu
- ¼ lžičky mandlového extraktu
Na suché přísady:
- 1 a ¾ šálku hladké mouky
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- 1/4 lžičky soli
Na polevu:
- 1 lžíce másla, rozpuštěného
- 1/4 šálku moučkového cukru
- ¼ šálku lyofilizovaných jahod
- 1-2 lžíce mléka
Postup
- Předehřejte troubu na 175 stupňů Celsia.
- Postříkejte 23 cm dortovou pružinovou formu olejem ve spreji (včetně stran).
- Ve střední míse smíchejte mouku, třtinový cukr, skořici a sůl.
- Přidejte rozpuštěné máslo a míchejte vidličkou, dokud se nezačne tvarovat drobenka, která bude připomínat hrudky mokrého písku.
- Možná ji budete muset vytvarovat rukama.
- Zakryjte mísu potravinářskou fólií a vložte do lednice.
- Přidejte 1/2 šálku másla do velkého hrnce nebo pánve a dejte na střední plamen.
- Máslo se začne rozpouštět, praskat a nakonec i pěnit.
- Neustále míchejte.
- Po pár minutách začne máslo hnědnout a na dně hrnce se zbarví do zlatavě jantarové barvy.
- Pokračujte v míchání a odstavte z ohně, jakmile máslo začne získávat hnědou jantarovou barvu.
- Přeneste hnědé máslo do velké mixovací nádoby a nechte 10 minut vychladnout.
- Jakmile máslo vychladne, přidejte do mísy zbývající mokré ingredience.
- Šlehejte, dokud se vše dobře nespojí.
- V samostatné míse prošlehejte mouku, prášek do pečiva, jedlou sodu a sůl.
- Přidejte suché přísady k mokrým a míchejte, dokud se vše nespojí.
- Nepřemíchejte.
- Do těsta vložte nakrájené jahody.
- Nalijte polovinu těsta do připravené formy a rozetřete stěrkou.
- Těsto potřeme polovinou drobenky.
- Poté naplňte zbývajícím těstem , které jemně rozetřete po drobence a poté znovu potřete zbylou drobenkou.
- Pečte 45–55 minut, nebo dokud párátko vložené do koláče nevyjde čisté s několika drobky.
- Nechte koláč 30 minut vychladnout.
- Lyofilizované jahody přidejte do mixéru a mixujte, dokud nezískáte jemný prášek.
- V malé misce smíchejte rozpuštěné máslo, moučkový cukr, prášek z jahod a mléko.
- Začněte s trochou mléka, abyste polevu zředili, s vědomím, že v případě potřeby můžete vždy přidat další.
- Koláč pokapejte tam a zpět polevou.
- Nakrájejte na 12 kousků.
- Uchovávejte zakryté při pokojové teplotě po dobu 1-2 dnů, poté přeneste do lednice až na 1 týden.

Kokosový koláč s čerstvými jahodami a drobenkou
I celiaci si u nás přijdou na své! Navíc je tento koláč tak dobrý, že by ho měli vyzkoušet i ti, kteří alergií na lepek netrpí. Kombinace čerstvých jahod, vanilky a kokosu si totiž zamiluje naprosto každý!
Co budete potřebovat
Na těsto:
- 120 ml kokosového mléka (z konzervy)
- 100 g bezlepkové moučné směsi
- 30 g třtinového cukru
- 30 g cukru
- 20 g másla
- 2 vejce
- 1 špetka soli
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez lepku)
- 1/2 lžičky vanilkové pasty
Na polevu:
- 300 g jahod, čerstvých
- 20 g strouhaného kokosu
Na drobenku:
- 80 g bezlepkové moučné směsi
- 45 g moučkového cukru
- 40 g studeného másla
- 10 g strouhaného kokosu
- 4 g vanilkového cukru
- 1/2 lžičky prášku do pečiva (bez lepku)
Postup
- Jahody omyjte, očistěte a nakrájejte.
- Dejte stranou.
- Na drobenku smíchejte v míse mouku, cukr, vanilkový cukr, strouhaný kokos a prášek do pečiva.
- Přidejte máslo a vše rukama prohněťte, dokud vám nevznikne drobivá směs.
- Vložte drobenku do lednice.
- Předehřejte troubu na 200 stupňů Celsia (horní-spodní ohřev).
- Vymažte tukem pružinovou dortovou formu.
- Na těsto dejte kokosové mléko a máslo do hrnce a zahřívejte na středním plameni, dokud se máslo nerozpustí.
- Odstavte a nechte opět mírně vychladnout.
- Smíchejte mouku, sůl a prášek do pečiva.
- V jiné míse šlehejte ručním mixérem vejce se dvěma druhy cukru a vanilkou po dobu 3 minut do krémova.
- Vmíchejte směs mouky a másla a kokosu.
- Těsto nalijte do formy a posypte strouhaným kokosem.
- Navrch rozložte jahody a posypte kokosovou drobenkou.
- Jahodový koláč pečte asi 40 minut.
- Po 20 minutách přikryjte kusem alobalu.
- Nechte koláč vychladnout mimo troubu, než ho vyjmete z trouby.
- Dobrou chuť!

Červené jahody ve tvaru srdce a posyté malými semínky jsou jedním z nejoblíbenějších druhů ovoce na světě. Chcete vědět, jak si je můžete vypěstovat? Jaké jsou jejich zdravotní benefity? A jak je můžete využít v kuchyni? To vše a mnohem více se dozvíte v našem podrobném článku jahodách!
A jak se vám naše dnešní recepty na jahodové koláče s drobenkou líbily? Napište nám do komentářů!